CheckLampki - Komp / ABS / TC / AIR-BAG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam kolegów,
mam pytanie do tych którzy mają pewność że jeżdżą niekombinowaną Omegą B pod względem lampek kontrolnych i w ogole calego systemu: abs, trakcje, poduszki no i komputer wtrysku... Konkretnie chodzi mi o to w jakiej kolejności i z jakim opóżnieniem powinny gasnac poszczegolne kontrolki. Czy gasna wszystkie od razu po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplonu czy tez te od kompa, abs, tc i poduszek gasna pozniej ? Czy jest jakis sposob (bez ingerencji w zlacze diagnostyki) aby upewnic sie ze pod tym wzgledem nie jest nic kombinowane ? Przy okazji: dysponuje ktos moze tablica kodow blyskowych dla ABS, poduszek i TC ? Silnik X20XEV (motronic 5.6)

jeśli kontrolka Poduchy gaśnie ci razem z jakąkolwiek inną to zły znak

Cytat:
2006-05-31 07:56:51, Cleber pisze:
jeśli kontrolka Poduchy gaśnie ci razem z jakąkolwiek inną to zły znak

A co masz na myśli ???

kontrolka poduchy gaśnie chyba ostatnia

jeśli gaśnie razem z inna to można podejrzewać że jest podłaczona do innej najczęsciej oleju

Witam,

U mnie jest tak. Lampka od kompa czyli sławny silniczek z piorunkiem gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika tak jak olej czy ładowanie.
Pozostałe lampki o które pytasz gasną tak: najpierw poduchy chwilę później ABS i TC (równocześnie). Róznica między poduchami i ABS/TC jest dosłownie o ułamek sekundy ale jest. Powiedziałbym że to jakieś 1/4 sek. Właściwie to trzeba się przyglądać żeby to zauważyć. I proszę się mnie nie czepiać jak to zmierzyłem bo to jest tylko moje zgadywanie dla zobrazowania sytuacji.
Pomijam tutaj wszystkie inne lampki które gasną równocześnie jakąś sekundę po przekręceniu kluczyka.
Tak przy okazji to ABS i TC nie przeczytasz kodami błyskowymi , a juz napewno nie w modelach od 98 roku.

Pozdro
MCZ

Super dzieki wiem przynajmniej jak na to patrzec.... poprzednio jeździlem Corsa wie cmialem tylko Silniczek i Poduche.... A wlasnie mam zamiar kupic omege 98 rok... czy sa jakies roznice w zczytywaniu kodow blyskowych od poprzednich rocznikow ? X20XEV ?