Alfa 156 2,4 JTD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w sobotę siostra nabyła taskowy samochodzik. Czarna perła 136 km, 304 Nm, klima i inne bajery, brak jedynie skóry. prowadzi się jak pocisk po naszych dziurawych drogach.
Może ktoś z kolegów miał doczynienia z takim samochodem i jakieś sugestie i spostrzeżenia co do działania podzespołów oraz całego samochodu. Będę wdzięczny
Pozdr

Prosisz się o tablicę

Link dla leni

silnik 2,4 JTD jest bardzo fajny
łatwo go podkręcić na +30PS,
oszczędny, żwawy.
a alfa jak to alfa

Miałem około roku alfe 156 3,2V6 (184kW). Jeżdże dużo po autostradzie, najczęciej sam i bez bagażu, więc auto nadawało sie do tego perfekcyjnie.

Niestety kilka razy wyjazd do Polski i zawieszenie do wymiany i jest to podobno w tych samochodach najsłabszy punkt. Chociaż na pocieszenie musze podać, że w obecnej Omedze po jednym wyjeżdzie do Polski i jednym do Włoch musiałem tez wymieniać tuleje wachaczy plus jedną całkiem nową oponę (miała nabiegane 1000km).

Co do usterkowości to nie mogę zabierać głosu, ponieważ mam szczęście i samochody (poza zawieszeniem) mi się nie psują

Znajomemu, po wyjechaniu z garażu zimą, przy -30C...zatrzymał się .... i już nie odpaliła... Holowanie do warsztatu... Komputer pokazał błąd: Zbyt niska temperatura dla pracy silnika.
Poza tym, silniki i hamulce są super i jeszcze gdyby elektronika tak się nie sypała (po około 2 latach) i zawieszenia (zresztą w którym nie), sam bym zastanawiał się nad kupnem takiego ścigacza.

Zbyniu:
Chodziło mi o odczucia i uwagi kogoś kto posiadał takie auto. suche fakty są często naciągane i pisane pod zamówienie odbiorcy. Chciałem fakty z życia wzięte. Być może piszę to za późno, gdyż alfa stoi na parkingu, ale chciałem wiedzieć więcej. Przeszukałem trochę internetu i opinie były od wynoszących pod niebiosa, do takich że stwierdzałem że trabant jest lepszym wozem.
pozatym wrażenia z jazdy są piorunujące. Ten 5 -cio cylindrowy silnik pięknie pracuje
Pozdr

Zbyniu:
Chodziło mi o odczucia i uwagi kogoś kto posiadał takie auto. suche fakty są często naciągane i pisane pod zamówienie odbiorcy. Chciałem fakty z życia wzięte. Być może piszę to za późno, gdyż alfa stoi na parkingu, ale chciałem wiedzieć więcej. Przeszukałem trochę internetu i opinie były od wynoszących pod niebiosa, do takich że stwierdzałem że trabant jest lepszym wozem.
pozatym wrażenia z jazdy są piorunujące. Ten 5 -cio cylindrowy silnik pięknie pracuje
Pozdr

Kiedys chcialem kupic 156 lub 166. Zrezygnowalem, bo jak zobaczylem na mobile ile jest motorschaden (uszkodzony silnik) to mi sie odwidzialo. Omega jest napewno tansza w utrzymaniu.
Samochody sa ladne i komfortowe, ale wloskie pochodzenie jest odpychajace.
Na diesla mozna sie jeszcze polaszczyc, bo np. twin sparki to siara.

Takie jest moje zdanie.