Zasilanie komputera 306

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Może pytanie wyda sie głupie, ale przyznaje jestem laikiem:/ Chciałem wymienić akumulator w 306 i nie wiem czy po jego odłączeniu nic sie nie stanie z komputerem. I czy po ponownym podłączeniu akumulatora nic sie nie stanie z kodem zapłonu? nie wiem zmieni sie na fabryczny czy nie!?
z góry dziekuje

ja w swoim 405 tez mam zaplon na kod i po odpieciu akumulatora nie zmienia sie -trzeba ewentualnie sobie samemu zmienic jak sie chce- a co do komputera -nic mu nie bedzie - tylko po ponownym podlaczeniu aku silnik musi byc zimny i trzeba zrobic restart komputera-jak to zrobic dobrze jest opisane na forum "peugeot405club.pl"
pozdro

Wspomnę jeszcze że gdybyś miał np. kodowane radio to też trzeba będzie wklepać kod na nowo więc warto go "odkurzyć". Po podpięciu aku odczekaj chociaż 2 min. i uruchom silnik. Zostaw go niech sobie chodzi i się podgrzewa. Poczekaj aż wentylator chłodnicy włączy się i wyłączy 2-3 razy i gotowe. Przy starcie silnik powinien być co najmniej lekko wystudzony, chodzi o to żeby sterownik zaliczył moment przymykania i wyłączenia ssania. W czasie jazdy na początku samochód może być deko dziwny ale będzie się uczył i to minie. Odpięcie aku przywraca ustawienia fabryczne dla nówki spod igły a sterownik musi to adaptować dla silnika o jakimś tam stopniu zużycia.
Pozdr