Piszczy w przednim kole

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W przednim kole podczas jazdy piszczy a dokładniej to słychać jakby ćwierkało. Przy hamowaniu przestaje. Moze ktoś wie co by to mogło byc. Odkręciłem koło, sprawdzałem szczęki. Wszystko na rzut oka dobrze.

klocki ocierają o tarczę hamulcową i tyle

piszczy non stop w czasie jazdy? któreś elementy zawieszenia na skutek zużycia mogą popiskiwać... u mnie tak było z tulejami. więc i to też warto sprawdzić.
pozdr

Kolega mówi, że klocki obcierają o tarczę. To dlaczego wcześniej było w porządku - klocki były wymieniane duzo wcześniej. Kreciłem sama tarczą i nic nie słychać i nie widać żeby obcierało.

Cytat:
2005-10-04 12:21:34, adpol pisze:
Kolega mówi, że klocki obcierają o tarczę. To dlaczego wcześniej było w porządku - klocki były wymieniane duzo wcześniej. Kreciłem sama tarczą i nic nie słychać i nie widać żeby obcierało.

może teraz tak się wytarły że piszczą , albo sa zabrudzone.

p.s. ja mam u siebie to samo , też piszczy

nie wiem jakie duże masz felgi, ale kiedy miałem 13 popiskiwała(czasami przycierała o felgę) blaszka umieszczona w zacisku hamulcowym.

miałem tak zeszłej zimy, szukałem wszędze już nawet przypuszczałem że może to przewód elastyszny ociera o oponę, albo może to linka prędkościomierza na wyjściu ze skrzyni. Sprawdziłem wszystko i jedyne co zrobiłem to pozciskałem gumowe osłony przegóbów- zewnętrznych żeby smar się w nich tam jakoś ułożył i metalową szczotką do rdzy przeczyściłem tą przestrzeń na grzbiecie tarczy chamulcowej- tam są takie wgłębienia, i część gróbszej rdzy wybrałem z nich sróbowkrętem. Po tym piszczenie ucichło raz na zawsze. Ale powiem ci szczeże że jak szukałem to za nic nie wiedziałem co to. Bo na podnośniku nic nie piszczało jak samochód stał na asfalcie znów piszczało.I to był taki dźwięk jakby takie ocierać gumą o gume, tekie ćwierkanie- bardzo denerwujące.Sam do dziś nie wiem co to było.....

Dzieki sprawdze moze to pomoże.

Zrobiłem to co kolega napisał ale niestety nie pomogło. Zamieniłem nawet koła bo myslałem ze coś może z felgą. Ale wyczułem ręką że na osłonie przegubu jest pełno smaru tak jakby wyciek. Czy to moze być przyczyna piszczenia (ćwierkania).

Może to przegub tak piszczy. Sam juz nie wiem. Najciekawsze jest to ,że jak jeżdziłem na zimówkach 13" to nie było problemu jak zmieniłem na alusy 14" to zaczeło piszczeć. Ale moze to przypadek.

Siemka i co przestalko piszczec? Bo ja mam to samo i za cholere niewiem co to...

Witam,

mi też piszczało, przestawało na jakiś czas gdy nadusiłem hamuec. Zdarzało się, że dochodzily dźwięki jak skręcałem w lewo ( piszczało lewe koło ), gdy zrobiłem skręt w prawo przestawało. Po wymianie kocków hamulcowych prblem znikł . Od pewnego czasu objaw powrócił, więc na 99,9999% jestem pewien, że niebawem czeka mnie wymiana klocków.

Odgłos był (jest) prawie nie słyszalny, słychać go jak otworzę okno i wyłącze radio.

pzdr.
Czester

witajce w klubie piszczących kół w essim-dodam tylko że mam to samo az wstyd jeżdzić bo piszczy jak Ikarus za dobrych czasów.

Cytat:
2005-10-04 11:14:46, adpol pisze:
W przednim kole podczas jazdy piszczy a dokładniej to słychać jakby ćwierkało. Przy hamowaniu przestaje. Moze ktoś wie co by to mogło byc. Odkręciłem koło, sprawdzałem szczęki. Wszystko na rzut oka dobrze.

Sprawdz
1) gume od przegubu - czy mozesz ja reka obrocic jak tak to wytrzyj dobrze od spodu, porzuc troche smaru do srodka bo mogl wyleciec i zacisnij taka opaske od kabli
2) moze byc tak ze wytrala Ci sie taka guma uszczelniajaca lozyska w zwrotnicach - rozkrecic , zobaczyc w jakim jest stanie
Pozdrawiam
Kamyk

Cytat:
2006-06-27 16:11:12, czester pisze:
Po wymianie kocków hamulcowych prblem znikł .

Ta... mam to samo. Najwidoczniej klocek źle się układa. Szału można dostać.