Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tomek_gdy Miłośnik FSO Opel Manta 3.0GT/E Gdynia-3city | 2003-01-12 12:19:20 no oczywiscie ze cykanie zaworow pogarsza osiagi, spalanie i kulture jazdy autem, mniej Ci sie zawory otwoieraja , no i w innym przedziale czasowy, jak zdejmiesz klawiature to zobacz czy nie masz wyrobionych rowkow na klawiaturze, bo jak sa za duze luzy zaworowe to ona lubi sie wyrabiac i nie idzie potem ustawic odpowiednich szczelin. |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-02-21 21:16:06 Mój polo od paru dni strasznie klekocze. Brzmi to jak jeden zbyt luźny zawór. Może jakieś wskazówki dla niedoświadczonego regulatora? Jakie szczeliny? Jaki szczelinomierz (slyszałem że płaskim nie da rady), dzięki (z góry :>) |
MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-02-21 21:28:51 O zaworach jest tematów od licha i trochę. Proszę o przeglądanie forum, a nie zakładanie kolejnego tematu
Nie wiem co się dzieje po ustawieniu zaworów? Samoregulatory ... a luzy na zaworach Po przejzeniu forum ..... Regulacja wstępna zaworów (hydraulika - wątpliwości) Problem z zaworami hydraulicznymiustawianie zaworów I jeszcze wiele wiele innych postów |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-02-21 23:22:14
Niebałdzo rozumiem a czy ja coś zakładałem? Przejrzałem forum i większość postów dotyczy regulacji hydraulicznej, dzięki za wątek "Po przejrzeniu forum..." bo tego się nie doszukalem - z przyczyn raczej oczywistych... Pozdro AdS ;) [ wiadomość edytowana przez: AdS dnia 2003-02-21 23:24:30 ] |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2003-02-22 00:04:33 to ja teraz mam pytanie w ksiazce o usprawnieniach poldka pisze ze mozna zastosowac zawory o wiekszej srednicy grzybka ( chyba jeden milimetr) rozumiem ze gniazdo sie szlifuje ale skad wziasc grzybki ??
(pewnie powiecie ze od fiata 132) |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-02-22 12:04:31 W wyszukiwaniu zaawansowanym znalazlby wszystko o zaworach... |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2003-02-23 01:28:45 Kiler tak sie akurat sklada ze przegladam forum powiedzmy raz na jakis czas i tak sie sklada ze skorzystalem z opcji zaawansowane szukanie i...............bylbym wdzieczny za pomoc jezeli cos takiego znajdziesz bo ja niestety nie dalem rady (byc moze zle dobrane slowa) |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-02-23 18:51:33
Ja prawie zawsze wykorzystuje szukanie zaawansowane, ale na forum o zaworach o mechanicznej regulacji jest bardzo mało info. Zauważam i pewnie nie tylko ja pewne dziwne zjawisko wśród forumowiczów, tak jakby zimowa apatia, żeby nie powiedzieć depresja. Przecież jak ktoś ma chwile czasu i doświadczenie to co za problem napisać pare zdań na jakiś temat. Niedługo dojdzie do tego że najczęstsze odpowiedzi to będą: "jedź do mechanika albo poczytaj sobie lekturą fachową - tam wszystko jest napisane". Wracając do tematu zmniejszyłem z ojcem troche luz na jednym zaworze bo był za duży, ale szczelinomierza nie ma jak tam zapchnąć, więc na oko. Efekt był taki że silnik pracował znacznie ciszej, ale nie tak jak po ostatniej reguilacji jakieś 6 tys. temu w warsztacie, z tym że tam to chyba przesadzili w drugą stronę, bo zimny silnik czasami dziwnie pracował (jakby na 3 gary) i znajomi mówili że to "za ciasne" zawory. (potem, po instalacji LPG było super.) Przed chwila przejechałem z takiej 25 km trasy i ciepły silnik klekocze bardziej jak zimny, praktycznie jak przed tą regulacją. Może znowu się rozlegulowało, a jeśli tak, pytanie czemu? Czy coś innego może dawać tego typu klekot? (spalanie stukowe to nie jest), pewnien mechanik mowił coś o wałku rozrządu... |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-02-23 20:19:41
Wszystko 100% prawda tylko że ja właśnie podczepiłem się pod istniejący wątek i kontynuujemy Tak Janio już niedługo |
MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-02-23 20:57:47 ADS, to nie idzie tylko do ciebie, bo ten wątek akurat posedł ok, ale chodzi mi o wogóle całość.
A tak naprawdę miałem otwarte kilka okien i ubzdurało mi się że ten post jest na nowo otwarty, dopiero jak poatrzyłem na daty to mnie oświeciło co zrobiłem i że ten jest poprawnie DOPISANY . Jednak nie będe usuwał już tych wypowiedzi, niech zostaną i kit. Będą świadczyły o moim zakręceniu |
Plush Polonez ATU 1,6 GLI Chełm | 2003-02-23 21:35:33 Hmm Majchal - a moze by tak zadac temat na forum /ktory trzymalby sie caly czas jako pierwszy i oczywiscie zamkniety/ o tytule np: zanim zadasz pytanie - przeczytaj lub cos kolo tego z informacja jak korzystac z wyszukiwarki, ew. linki do gotowych odpowiedzi w dziale warto wiedziec itp... moze to by pomoglo nowym i tym co rzadko zagladaja? |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2003-02-23 21:47:11
przecież jest to wyraźnie i czytelnie napisane przy próbie zadania nowego tematu tzw. porozumienie : 1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek 2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum 3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj wyłącznie skrzynki prywatnych wiadomości |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2003-02-24 02:27:43 Jakos nie znalazlem zadnego info (skad podebrac zawory wieksze o 1 mm)
Wiem tylko tyle ze silniki DOHC maja duuzo wieksze srednice grzybkow ale to akurat wynika z artykulu Mrozka (warto wiedziec) Aha i powiedzcie jak wiecie czy jeszcze gdziekolwiek wymieniaja gniazda zaworowe Wiem ze u mnie "podobno" wymieniali ale jak przyszlo co do czego to kazdy twierdzi ze tego juz sie nie robi wiec pytam z ciekawosci [ wiadomość edytowana przez: rdt dnia 2003-02-24 02:36:30 ] |
miron Rzeszów | 2003-02-24 10:28:35 ja leje lotos Mineralny mam poldka z 99 r i jeżdże na tym oleju już 60 kkm i jest moim zdaniem dobrym oejem zmieniam co 8 kkm a czy jak zmienie teraz na syntetyk lub półsyntetyk to może być coś nie w porządku podobno może zacząć brać olej co wy na to ? |
MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-02-24 17:58:20 MIRON
Temat dotyczy zaworów, a nie oleju. Zapraszam do wyszukiwarki i tam jest sporo tematów o lejach, ich jakości, wymianie mineralnego na syntetyk i odwrotnie. Tak więc zapraszam |
MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-02-24 17:59:14 MIRON
Temat dotyczy zaworów, a nie oleju. Zapraszam do wyszukiwarki i tam jest sporo tematów o lejach, ich jakości, wymianie mineralnego na syntetyk i odwrotnie. Tak więc zapraszam |