Odpalanie na benzynie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WitamPonownieMam problem z esperkiem(1,5 16V).Wszystko zaczelo sie w wakacje,gdy po dlugim postoju na sloncu (temp. ponad 30 stopni) samochod nie chcial odpalic.Z czasem zdarzalo sie to coraz czesciej,potem nie chcial odpalac po rozgrzaniu silnika(dluzsza przejazdzka i koniec).Na trasie,gdy przelacze go z gazu na benzyne,samochod gasnie.Bylem z nim u mechanika,stwierdzil ze po rozgrzaniu nie dzialaja wtryskiwacze.Wsrod przyczyn wymienial immobileiser(ale w tym wypadku nie jezdzilby rowniez na gazie,przeciez immobileser odcina zaplon) lub przekaznik wtryskiwaczy.Niestety nie potrafil tego naprawic.Co o tym sadzicie?Co jeszcze moze byc przyczyna takiego zachowania mojego autka?Mial ktos kiedys taki problem?Pomozcie.Z gory dzieki.Pozdrawiam!

immobilizer odcina pompe-chyba
W kazdym badz razie wiem ze np u mnie da sie odpalic auto na gazie z wyłączonym immo.(np.innym kluczykiem)

Dobrze wiedziec ze da sie Twoj samochod odpalic innym kluczykiemW kazdym razie jak bede chcial sie zamienic...Z tego co wiem i co jest napisane w instrukcji obslugi, immo odcina pompe paliwa, wtryskiwacze i zaplon.

Cytat:
2006-11-17 11:19:03, Snikers pisze:
Dobrze wiedziec ze da sie Twoj samochod odpalic innym kluczykiemW kazdym razie jak bede chcial sie zamienic...Z tego co wiem i co jest napisane w instrukcji obslugi, immo odcina pompe paliwa, wtryskiwacze i zaplon.

u mnie akurat "gaz"jest podpiety pod jeden z obwodów który jest rozlaczany przez immo-wiec i tak go neizapalisz

Wiec w tym momencie pada teza ze immo rozlacza tylko pompe.Gdyby tak bylo, nie byloby problemu z odpaleniem Twojego espiego na gazie co nie?

ja szukałbym usterki w miejscu, w którym ingerencji w kabelki wtryskiwaczy dokonał gaziarz.

ja tam bym zaczal od nalania swiezej benzyny ale nie 5L zeby nie spalic pompy tylko z pol zbiornika..mi tez sie wydawalo ze cuda wianki zaplon niedzialajacy wtryskiacz itp..a przyczyna byla blaha po za tym bez jaj..silnik sie rozgrzewa i nagle wylaczaja sie wtryskiwacze? no prosze bez takich fantazji

A ja bym sprawdzil czujnik temperatury cieczy. Immo nie wylaczy pracujacego silnika.

to nie zaden imo ani wtryski tylko pompa

Dzieki ale nadal nic nie wiemWiec tak:pompa dziala bo mechanik sciagal waz i wlaczal zaplon.Efekt-sami sie domyslcieProblem nie jest rowniez w emulatorze,bo kabelki w wiazce do niego dochodzacej byly zwierane(ten mechanik zaklada rowniez instalacje gazowe wiec mniemam ze sie zna) i to tez nic nie dawalo.Nie wiem co wspolnego z dzialaniem wtryskiwaczy ma czujnik temeratury wody.Z gazem rozumiem,z benzyna-niezbyt.Swieza benzynka jest dolewana wiec to takze nie to.Nie sprawdzalem jak silnik bedzie sie zachowywal przy jedzeniu na samej benzynce.Pisalem tylko ze w czasie jazdy na gazie,gdy przelacze z gazu na benzyne,silnik gasnie.Gdy zgasze na gazie(po rozgrzaniu silnika),a chce odpalic na benzynie(czyli normalka),za nic nie odpali.Macie jeszcze jakies propozycje?Mi juz rece opadaja.Niedlugo samochod jedzie do innego mechanika,a jesli to nic nie da to do zdziercow z ASO.Dzieki za dotychczasowe odpowiedzi i prosze o nastepne podpowiedzi.Moze w koncu w cos trafimyPozdrowka!

A jak postoi np.15 min. to odpala?

Nie.W lecie to musial stac do wieczora albo do nastepnego dniaRano juz odpalil

Dziwne i ciekawe zarazem te objawy. Ja też borykam się z dziwnym problemem opisanym w poście
Wielka prośba! Nie równo pracuje i nie ma mocy na benzynie?
Sprawdź jeszcze jedną rzecz. Pradopodobieństwo trafienia nie jest duże, ale nic nie kosztuje.
Zakręć zawór gazu na butli. Może się zdarzyć tak, że elektrozawór gazu nie domyka się a jego nieszczelnośc może być różna w funkcji temeratury.

Ale niedomykanie elektrozaworu gazu powodowaloby niedzialanie wtryskiwaczy?Ich prace slychac(ciche cykanie).Gdy silnik chodz na gazie(jak wiadomo,wtedy wtryskiwacze nie dzialaja),a potem przelacze na benzyne,cykania nie sluchac.

wymien cewke w aparacie zaplonowym. koszt 20zl a objawy mialem identyczne... na cieplym na benie gasl

No ale na gazie chyba tez by wtedy nie hcodzil ? Jak by nie patrzec to wszystkie posty nt. zlego odpalania, psucia sie i gasniecia itepe., napisane na pierwszej stronie, dotycza samochodow z LPG. Dalej nie widze gdzie tu oplacalnosc.