ODNOŚNIE : Regeneracja szkła reflektora zwykłego Hella.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Utwożyłem nowy wątek poniewaz tamten(regeneracja lamp) został zamkniety.

Nie zabierajcie sie odrazu za zdejmowanie klosza ponieważ moze wam pęknąć i czeka was kupno całej nowej lampy. Ja jakieś 15 min temu założyłem klosz zpowrotem ponieważ w środku nie było nawet pyłka kurzu. Po co ryzykować.

Proponuje najpierw wyjąć sobie lampe i wyczyścić ja z zewnątrz a jeśli bedzie jeszcze widac jakieś zmatowienie wtedy ewentualnie zabrać sie za zdjecie klosza.

Pozdro for all

Cytat:
Nie zabierajcie sie odrazu za zdejmowanie klosza ponieważ moze wam pęknąć i czeka was kupno całej nowej lampy.

E. Trzeba się chyba mocno postarać. Ja swoimi dwiema lewymi łapami zdejmowałem i zakładałem klosze. Lampki panie świecą jak ta lala.

O ile dobrze pamiętam DArti seryjnie kloszami miotał

Cytat:
Nie zabierajcie się odrazu za zdejmowanie klosza ponieważ może wam pęknąć i czeka was kupno całej nowej lampy

Osobiście uważam że lampy nawet jak byś chciał to nie złamiesz.
Ewentualnie możesz urwać zatrzask.
Należy to robić delikatnie.
Z doświadczenia czyszczenia świateł nie tylko u siebie i nie tylko w omedze wiem że wyczyszczenie wewnętrznej strony klosza i odblasku bardzo dużo daje.
Mimo tego że wygląda na czyste.

Jeszcze jedno - temat jest o regeneracji świateł a nie o zewnętrznym ich wyczyszczeniu.
Efekt pokazany w poradzie jest uzyskany po ZDJĘCIU klosza.

Oczywiście można próbować wyczyścić zewnętrzną stronę klosza i jeżeli efekt będzie kogoś zadowalał to nie musi rozbierać lamp - ale jestem pewny że byłoby jeszcze lepiej.

Pozdrawiam

.

[ wiadomość edytowana przez: duet86 dnia 2006-07-22 00:30:03 ]

ja zdjełem jeden klosz i go wyczyściłem mimo iz był czysty drugiej lampy nierozbierałem ponieważ wiem jak takie czynności lubia sie kończyc. Wyczyściłem je obie z zewnątrz wedle twojej instrukcji i niema najmniejszej różnicy miedzy tą wyczyszczoną w środku i na zewnątrz a tą wyczyszczoną tylko na zewnątrz.

Ogólnie uważam Twój pomysł za świetny (sam sprawdziłęm) tylko po co ryzykowac kiedy jeśli okaże sie tak jak w moim przypadku ze była czysta i nie ma róznicy. W moim przypadku po spolerowaniu na zewnątrz mam takie lampki jak mój kumpel który rok temu zmienił na NÓWKI.

Ja jeszce zainwestowałem w papier 600 i 800 poto zeby szybciej i głębiej zedrzeć tą najgorszą warstwe(lampu miałem strasznie zniszczone,bomble parchy i odpryski-a teraz pieknie) i z tym ze później dłużej szorowałem papierem 1000 zaby zniwelować głębsze zadrapania a pozostałymi tzn 2000 i 2500 jiz ok 30min. i dalej wedle instrukcji.

A w moim przypadku ten klej tak chwycił,zassał klosz ze musiałem go śrubokrętem odpychać od lampy i w niekturych miejscach mi sie lekko ukruszył- naszcześćie lekko

Mam takie pytanko o to polerowanie (soczewka) lamp.

Podobno , "nie wolno! tego robić bo usuwamy warstwę która zabezpiecza leflektor przed żółknięciem i łapie delikatny mat nawet wypolerowana. Za rok po takim zabiegu czeka nas zakup nowych lamp"

Jak ten opis ma się do samego polerowania od zewnątrz tylko pastą a całkowitym szlifowaniem lampy papierem idt ? czy też usuwam tą warstwe ochronną ? i ile w tym prawdy ? czy to nie jest takie gadanie dla zwiększenia popytu na nowe lampy?

[ wiadomość edytowana przez: zpetz dnia 2011-04-12 18:16:01 ]

[ wiadomość edytowana przez: zpetz dnia 2011-04-12 18:16:14 ]

nie ruszać.
nie polerować.
bo będzie lepiej przez 3-4 tygi a potem wszystko szlag trafia i coraz szybciej matowieje.

po własnych doświadczeniach, zdecydowanie odradzam.

A ja się nie zgadzam, zleciłem polerkę specjalistom i po roku lampy wyglądają suuper.
Może to kwestia doboru materiałów

Cytat:
2011-04-12 20:31:42, Cleber pisze:
A ja się nie zgadzam, zleciłem polerkę specjalistom i po roku lampy wyglądają suuper. Może to kwestia doboru materiałów

specjaliści ponoć na koniec dają lakier który zabezpiecza

sama polerka to kicha, bez różniczy - pasta czy papierem i pastą.

edit: ooo, verland
welcome to the club

[ wiadomość edytowana przez: 7gsi dnia 2011-04-12 20:42:34 ]

Overland yeahh
Znów mam 15 lat - heheheeh choć to CRD