Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kolia1 Lubin | 2013-10-26 07:39:04 Toyoyta Yaris 2004 1.3 vvT-i.Samochód pracował idealnie do czasu kiedy się nim nie zająłem. Wpiąłem się w jedyna kostkę która znajduje się w komorze silnika w skrzynce z bezpiecznikami. Szukałem + po stacyjce i poprzednio miałem tez tam wpięte światła (nie pod ten przewód)ale światła zmieniłem na lepsze i w miejscu wpiętych poprzednio włączał mi się wentylator .Wobec tego znalazłem inny przewód z + po stacyjce w tej samej kostce i podłączyłem przewód (czerwony + po stacyjce) od lamp dziennych w to miejsce.Nic się nie działo ,wszystko działało ok.Fakt że moje sprawdzanie trwało z 15 minut bo już był wieczór i na światłach dziennych trudno było jechać .Rano zona pojechała do pracy tez na światłach mijania.Po pracy pojechała na bazar -prawdopodobnie na światłach dziennych i po zrobieniu zakupów nie mogła już odpalić samochodu.Wezwała fachowca czyli mnie zanim dotarłem minęła godzinka. Sprawdziłem połączenia ,bezpieczniki,Podejrzewałem już wtedy że źle podłączyłem ten plus po stacyjce i dlatego wyjąłem bezpiecznik jakim był zabezpieczony ten czerwony przewód z plusem po stacyjce.I samochód odpalił normalnie i zona pojechała do domu.Potem ja pojechałem na garaż żeby sprawdzić co jest grane z tymi Już ich w to miejsce nie podłączałem bo wiedziałem że lipa.Samochód odpalił normalnie i pojechałem na ten garaż.Dobrze ze na garaż a nie bawiłem się przed blokiem bo w garażu po sprawdzeniu neonówką -właściwie dotknięciu do tego przewodu co wcześniej był wpięty +po stacyjce immo mruga cały czas i samochód nie odpala .Choć od czasu do czasu jak stuknę w przekaźnik na włączonej stacyjce to immo się wyłączy i można odpalić .Dzieje się to po godzinie lub nawet lepiej.Po zgaszeniu od razu się nie odpali.Wyczytałem gdzieś na forum ,że trzeba odłączyć klemy od aku i wtedy komputer wykazuje błędy.I tak zrobiłem samochód stał cała noc odłączony. Rano zastosowałem myk z stuknięciem w przekaźnik i samochód odpalił ale jego praca była daleka od poprzedniej. Normalnie zwariował.I teraz mam jeszcze większy kłopot bo jak dojechać do elektryka z taka praca silnika Może wysłać zdjęcie kostki z przewodem gdzie podłączyłem te pechowe światła.Pozdrawiam |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-10-26 13:48:02
dobra po pierwsze co to za tajemnicza neonowka która wpinales co tam jest w srodku jaka zarowka ile watt bo na pewno nie neonowka Czy sprawdzales wszystkie bezpieczniki zwłaszcza te male w kabinie i pod maska.Czasem bezpiecznik się przepali ale częściowo przewodzi male prady bo miejsce przepalenia się styka. Wypnij tez kostki które wypinales i srawdz czy piny stercza na tej samej wysokości czy ktorys po wlozeniu nie wyjezdza z kosci lub nie jest zgięty.Jezeli wszystko ok to rozbierz komputer silnika ten pod schowkiem pasażera i weź duza lupe i lampe i trzeba sprawdzić czy ktoras sciezka nie splonela. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
kolia1 Lubin | 2013-10-26 17:06:18 neonówka to próbnik samochodowy posprawdzam dzisaj |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-10-26 23:05:53
No tym to w Toyocie raczej nie wypalisz niczego.a te swiatla do jazdy dziennej to pewnie ledy wiec tez nie maja dużego poboru nawet jakbys się wpinal w zasilania z EFI to o ile nie zrobiles bezpośrednio zwarcia to tez nie powinno być tragedii.Popraw mase do nadwozia na początek. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
kolia1 Lubin | 2013-10-27 07:19:40 Witam.Bezpieczniki posprawdzałem są raczej ok.Do komputera to raczej nie podejdę bo za mało mam wiedzy Masę poprawię.Wczoraj nie miałem za dużo czasu i tylko raz uruchomiłem tym moim sposobem samochód.Praca niestety nie równa,obroty falują ale przeważnie za niskie. |
kolia1 Lubin | 2013-10-27 07:39:47 https://imageshack.us/photo/my-images/23/vnqw.jpg/
tu jest moja skrzynka z miejscem przyłączenia lamp |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-10-27 11:49:05
Kostka ma z boku zabezpieczenie naciskasz i wyciągasz. Pod sruba z glownej masy jest wsadzony jakiś cienki kabel wywal go oczyść i poskrecaj ,dlaczego kabel masowy ten gruby czarny z lewej krawedzi zdjecia jest taki poowijany szkotem , nie jest czasem przerwany i skrecony na skreta?.Po cholerę grzebiesz w samochodzie nie majac nawet zielonego pojęcia? ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2013-10-27 12:02:13 ] |
kolia1 Lubin | 2013-10-27 12:35:12 Próbowałem ją wyciągnąć na rożne sposoby ale nic na silę nie chcę robić.Ten owinięty przewód to nie jest przerwany, a były tu zamontowane poprzednio inne światła dzienne.I świeciły i nic się nie działo z 2 miesiące. Jednak diody były słabo widoczne dlatego kupiłem jasne diody za prawie 200 zet.Te nowe światła podłączone w tym miejscu włączały wentylator Dlatego podłączyłem + po stacyjce gdzie indziej.Wizualnie na stykach w samochodzie jest czysto i nic nie wygląda na zaśniedziałe.Na elektryce samochodowej się nie znam ale drobne prace robiłem już na paru samochodach i nigdy nic nie popsułem.Widocznie toyota mnie nie lubi |
kolia1 Lubin | 2013-10-30 15:35:39 Witam.Niestety elektryk stwierdził że komputer jest uszkodzony.Mam komputer 89661-0D0 71 MB275100-2070 2 SZ-FE M/T.Mam pytanie czy ma to być taki sam komputer. Które liczby i cyfry muszą się są ważne. |
kolia1 Lubin | 2013-10-31 17:01:01 Witam.Koszt naprawy komputera. Podejrzewam że miał popalone ścieżki.Tak jak kolega Bigelektron stwierdził. Koszt naprawy,przeprogramowania 1500 Niestety za wpisowe trzeba płacić.Pozdrawiam tym co próbowali mi pomóc |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-10-31 17:32:07
----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
kolia1 Lubin | 2013-10-31 17:33:41 Witam.To trze ba było proponować. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-11-01 16:18:59
Tos sie pospieszyl Ledwo podales nr sterownika ,a nie siedze tu na forum 24h. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |