Coś buczy i.. -układ wydechowy e30

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich klubowiczów.
Od pewnego czasu dzieje sie z moją BMKa (E30. 1990 r., 1.6 M40 z gazem) coś takiego że po wjechaniu w koleinę z woda lub większą kałużę - szczególnie na trasie - zaczyna najpierw głośno buczeć tłumik a przy stopniowym dodawaniu gazu cos nawet strzela (ale nie są to strzały w silniku wynikające z przebicia przewodów wysokiego napięcia) to coś jakby w okolicy katalizatora - tak jakby dostawała się woda do układu wydechowego? Po odjęciu nogi z gazu przetaczam się jakieś 300-500 metrów praktycznie bez gazu i dalej jadę już normalnie - oczywiście do następnej większej kałuży. Dzieje się tak tylko w deszczowe dni gdzie woda spod kół chlapie mocno gdzieś pod spód auta (problemu nie ma gdy jest sucho) Aha - byłem u tłumikowców i powiedzieli że wydech jest OK. Sam już nie wiem co to może być -dlatego mam prośbę czy Ktoś spotkał się z takim dziwnym problemem i prosiłbym o jakieś sugestie.
Dzięki i pozdrawiam
Artur

[ wiadomość edytowana przez: artbej dnia 2007-02-15 19:39:31 ]

[ wiadomość edytowana przez: daz dnia 2007-02-16 12:44:21 ]

Naprawdę dziwne. Proponuję odpalić silnik wejsć pod auto i obejżeć ukł. wydechowy.

Hej ja nie miałem takiego problemu ale jeden z moich kolegów miał i gdy tylko wymienił tłumik nie pamiętam tylko który jego problemy zanikły. też był u fachowców i powiedzieli mu ze wszystko jest ok a co się okazało jak pamiętam to jeden z tłumików był przepalony od strony nadwozia także jego przepalenie było nie widoczne. Wiec posłuchaj dobrze posprawdzaj. Powodzenia i pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: cichy8610 dnia 2007-02-16 11:50:18 ]

Dzieki chłopaki za rady - jak tylko się rochę wypogodzi to wskoczę pod auto i dokładnie to obejrze - POZDRAWIAM!!!

Witam ponownie

Otóż po podniesieniu auta do góry okazało się że na łączeniu rury z katalizatorem było lekkie pęknięcie a na samym katalizatorze mały burchel - który jak ruszyłem śrubokrętem to przeobraził się w dzurę wielkości 5 - złotówki. Na razie zakleiłem taką taśmą do tłumików ( na niedługo się to zda pewnie) a trzeba będzie pomyśleć o nowym katalizatorze. A przy okazji to czy można zastąpić taki katalizator tzw. strumienicą? CZy nie będzie to miało wpływu na działanie silnika lub komputera?
Dzięki
Pozdrawiam

Cytat:
2007-02-17 15:23:46, artbej pisze:
Wi A przy okazji to czy można zastąpić taki katalizator tzw. strumienicą? CZy nie będzie to miało wpływu na działanie silnika lub komputera? Dzięki Pozdrawiam

A poszukaj sobie kolego na forum info na ten temat bo jest tego...