Czujnik temperatury i włączanie wiatraka chłodnicy (CARI E)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
W mojej Carinie E 2,0 mam coś uszkodzone z uruchamianiem wiatraka na chlodnicy.
Jak kupilem autko, to był załączony non stop.
Mechanik, ktory to widzial, zalozyl mi tylko wylacznik reczny wylacznik i powiedzial, ze nie oplaca sie tego naprawiac, bo to skomplikowane
Stad moje pytanie:
czy uklad zalaczania wiatraka jest taki skomplikowany, czy mechanik taki beznadziejny?

Dzieki za pomoc

PS jak uzyskac dostep do 'club assistance'?

[ wiadomość edytowana przez: grossb dnia 2006-11-08 20:59:52 ]

Cytat:
2006-11-08 20:58:30, grossb pisze:
[...] Stad moje pytanie: czy uklad zalaczania wiatraka jest taki skomplikowany, czy mechanik taki beznadziejny?[...]

To drugie.
Czujnik do wiatraka masz w chłodnicy po prawej na dole. Albo on jest uszkodzony albo wtyczka albo gdzieś przewody przerwane.
Tam nie ma żadnej filozofii.
Zobacz czy w ogóle wtyczka jest założona na czujnik, bo jak nie to też będzie kręcić cały czas.
Pozdro.

To prosty uklad... nawet na serwisie naprawa kosztuje gora okolo 200 zl jezeli gdzies jest przerwa w instalacji.
Czujniki wlaczajace wiatrak dzialaja w Toyocie odwrotnie niz w wiekszosci aut po nagrzaniu silnika przerywaja obwod,co powoduje wlaczenie wentylatora.

Dzieki za odpowiedzi.
Jednak nie jest to wielka sztuka, ale sam tego nie zrobie. Musze znalezc jakis porzadny warsztat.
Moze mozecie cos polecic w Warszawie?
Pozdrawiam

Mnie też to złapało.

Załączam stacyjkę a tu wentylator chłodnicy się uruchamia.
Trzeba będzie pogrzebać.

Cytat:
2007-02-04 20:58:28, Cypek80 pisze:
Mnie też to złapało. Załączam stacyjkę a tu wentylator chłodnicy się uruchamia. Trzeba będzie pogrzebać.

to tak jak pisał perzan
sprawdz wtyczke czy nie wypdala
bo jeśli wypadła (czy układ jest gdzieś przerwany)
to wiatrak chodzi non-stop

Witam
Jak ściągałem wtyczkę całkiem z czujnika to działają mi wtedy dwa wentylatory (jeden ten co zawsze i drugi od klimy).
Czyli wniosek jest taki że czujnik jest dobry.
Posprawdzałem przewody spryskałem wtyczki kontaktem.
Dalej nic. Dopiero wymiana przekaźnika pomogła
Wydaje mi się że po prostu styki przekaźnika się skleiły.
Wymieniłem na inny przekaźnik i już jest wszystko ok.

Aaa... jak masz klimę i działa tylko jeden wiatrak to inna rozmowa
Układ jest troszkę zakręcony w tej małej puszce przy chłodnicy, ale co człowiek zrobił to i człowiek naprawi
Pozdro.