E36 problem ze swiatlami tylnymi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Kupiłem jakiś czas temu E36 320i Coupe'92.
Od początku nie miałem świateł cofania.
Zajrzałem do lamp i co się okazało nie mam gniazd wraz z żarówkami
No to pojechałem do sklepu...i kupiłem co trzeba...czyli 2 gniazda i 2 żarówki - koszt 48zł.
Zamontowałem gniazda z żarówkami na swoje miejsca no i jadę do domu.
Na światłach podbija do mnie jakiś dziadek...puka w okno i mówi,że jak depnę na hamulec to świecą mi światła stopu i cofania
Zaglądam do lamp i okazuje się,że ktoś kombinował przy kostkach

Stąd PROŚBA o schemat kostki tylnych lamp.
Poradzę sobie z tym,ale potrzebuję jakiś schemacik który kabelek gdzie ma być w kostce.
Wiec jeżeli ktoś miałby taki schemat to bedę bardzo wdzięczny...albo jeżeli ktoś mógłby przerysować swoją kostkę i opisać kolorami gdzie mają się znajdować poszczególne kable.

Z góry dziękuję i jeszcze raz proszę o POMOC.

Pozdrawiam.

Ludzie...zlitujcie się...

Proszę tylko o głupi rysunek z opisem kolorów kabli...gdzie co ma być.

NP:

1 2 3 4 5 6
[o][o][o][o][o][o]
[o][o][o][o][o][o]
7 8 9 10 11 12

1:Czerwony
2:Czarny
3:Zielony
4:...
etc...

PROSZĘ O POMOC - niech się ktoś zlituje i poświęci 10 minutek zdesperowanemu posiadaczowi BMW.

[ wiadomość edytowana przez: el-magico dnia 2007-01-19 18:22:02 ]

Nie ma to jak POMOC forumowiczów

Prosiłem tylko o opis kostki tylnych świateł...wymaga to 5 minut pracy.
Chodzi o to,że mam przecięte kable kostki...i ktoś je podłączył z powrotem,ale źle,ponieważ jak hamuje to zapalają się światła cofania.
Dlatego muszę rozłączyć kable i połączyć od nowa.
Problem w tym,że nie mam pojęcia który przewód ma być w którym miejscu w kostce.
Jeżeli ktoś podałby mi taki rysuneczek to zaoszczędziłbym wiele godzin podłączania metodą PRÓB i BŁĘDÓW.

Jeżeli nikt się nie zlituje to niestety będę musiał tak zrobić...

SORX za nadgorliwość,ale myślę ze zrobić szkic kostki i ją opisać to lekka przysługa a nie kilka godzin pracy.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Chyba najprościej będzie jakbyś znalazł jakiegoś życzliwego kierowcę E36 w Opolu (polecam siebie - pisz na priv) i zerknął u niego w tylne lampy. Będziesz wiedział co i jak od razu.
Pozdrawiam

biem wieelkie dzięki za życzliwość - doceniam to,ale problem w tym,że siedzę w UK i nie szybko będę w Polsce.

Tak więc jak już pisałem będę musiał się pomęczyć z tymi swiatłami wstecznymi bo bez nich czasem trudno wyjechać...zwłaszcza jak jest duży ruch a chcę wyjechać np.z parkingu.

Jakoś dam radę

Jeszcze raz dzięki.

POZDRAWIAM

Witam wszystkich.
Dzisiaj zlokalizowalem moj problem.
Mianowicie po zdjeciu lamp przejrzalem wszystkie sciezki i okazalo sie,ze sciezka od swiatel cofania byla polaczona ze sciezka swiatel stopu.Dlatego jak hamowalem to swiecily mi swiatla cofania i musialem wyciagnac zarowki.
Teraz juz mam zamontowane zarowki swiatel cofania,ale nadal nie swieca.
Przypuszczam,ze to wina przelacznika przy skrzyni,ale nie wiem gdzie on sie znajduje

Dlatego bede wdzieczny jak mi ktos napisze jak moge go wymienic i czy robi sie to z zewnatrz czy od srodka.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

PS:Mam nadzieje ze komus przyda sie ten watek,jezeli bedzie mial taki sam problem