Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sinus Suzuki Vitara Polkowice | 2007-05-15 09:20:26 cześć mam golfa IV 19.tdi, 130 km i mam pewien problem,po włączeniu stacyjki pokazuje się napis "service jetzt".domyślam się,że mam się udać jak najszybciej do serwisu ale z jakiej to przyczyny i jak to samemu skasować, bo przecież wszystko działa.czy to chodzi o to że już trzeba olej wymienić?ale z tego co wiem do tego jest inny napis.pomóżcie |
masz12 (S) Moderator VwGroup Seat Cordoba Grójec | 2007-05-16 08:42:14 jaki masz przebieg ?
kiedy wymieniałeś olej ? prawdopodobnie chodzi o przegląd okresowy nie koniecznie trzeba jak najszybciej do serwisu w seatach z tym samym silnikiem kasuje się to tak 1. Wcisnąć i przytrzymać przycisk X, 2. Włączyć zapłon, 3. Przycisk X przytrzymać 4. Wskazanie zostanie skasowane, 5. Zwolnić przycisk X, 6. Wyłączyć zapłon gdzie X to przycisk z prawej strony na zegarach może zadziała i u Ciebie |
sinus Suzuki Vitara Polkowice | 2007-05-16 08:54:18 przebieg to 175 tys. km, a olej wymieniałem rok temu i już by trzeba było wymienić i moze dlatego pokazuje coś, chociaż do oleju chyba jest inny komunikat.próbowałem tej metody ale niestety nie skasowało michyba trzeba będzie podłączyć do komputerka i zobaczyć. |
masz12 (S) Moderator VwGroup Seat Cordoba Grójec | 2007-05-16 09:00:19 szkoda że nie skasowało
będziesz musiał poszukać kogoś z vagiem ewentualnie serwis a tak apropo piszesz że olej wymieniałeś rok temu ile kilometrów robisz rocznie |
sinus Suzuki Vitara Polkowice | 2007-05-16 09:02:47 no już jest zrobione te 10 tys. i trzeba wymienić olej, ale tak sobie pomyślałem, że to może być przez klimę, bo ten samochód mamy od nieco ponad roku i jeszcze z klimą nic nie robiliśmy.a wiem że co jakiś czas tam trzeba coś uzupełniać czy coś.co ile to trzeba robić? |
masz12 (S) Moderator VwGroup Seat Cordoba Grójec | 2007-05-16 09:25:38 service jetzt - znaczy serwis teraz -dotyczy przeglądy okresowego
wyjaśnię oprócz wymiany oleju komp odlicza czs do przeglądu okresowego czyli jadąc na serwis oprócz wumiany oleju są wykonywane dodatkowe czynności kontrolne. nie pamiętam jak jest to w golfie ale seat ma tak że co 15 kkm zapala się oil - czyli wymiana oleju, a co 30kkm dodatkowo zapala się service czyli przegląd okresowy jeżeli w ciągu roku nie zrobisz 15 kkm to zapala się serwice i trzeba wymienić olej i zrobić przegląd okresowy klima nie ma nic z tym wspólnego ale fakt co jakiś czas trzeba uzupełnić czynnik chłodzący ale co ile toci nie powiem ja jeżdżę już trzy lata i chyba dopiero teraz pojadę na uzupełnienie do klima słabo daje [ wiadomość edytowana przez: masz12 dnia 2007-05-16 09:25:56 ] |
masz12 (S) Moderator VwGroup Seat Cordoba Grójec | 2007-05-16 09:28:51 wymień olej i podjedż na vaga skasować inspekcje i będzie ok
przy okazji podpięcia pod vaga niech sprawdzą czy komp zapisał jakieś błędy |
sinus Suzuki Vitara Polkowice | 2007-05-16 09:29:19 okej, dzięki za odpowiedź.mam nadzieję, ze to tylko właśnie o ten serwis chodzi i że to nie jest jakaś tam usterka.pozdrawiam.(tylko muszę się dowiedzieć jak oni to kasują żeby nastepnym razem samemu to zrobić |
masz12 (S) Moderator VwGroup Seat Cordoba Grójec | 2007-05-16 09:35:17 usterki zapisywane są w kompie i nie sa wyświetlane
można je odczytać dopiero po podłączeniu pod vaga |
sinus Suzuki Vitara Polkowice | 2007-05-19 15:37:38 dzięki za wszystkie odpowiedzi.pomogła metoda od jackrallydostałem też jeden fajny adres http://www.dte.com.pl/ i tam można ściągnąc taki programik inspektor i to też jest tam wyjaśnione.teraz już będę wiedział jak skasować te wskazania..miałem rebus bo w ksiażce o vw było źle napisane i dlatego zasiegnąłem porady fachowcówpozdrowionka
|