Pęknieta szyba-z powodu głupoty// HELP

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zaczne od tego co człowiek może na kacu strasznego zrobić ;-/ Dokonywałem zmiany wycieraczek,z lewą nie było problemu,natomiast z prawą-ta łapa co jest mocowane pióro od wycieraczek jest na spręzynie i po zdjęciu wycieraczki nagle to metalowe gówno uderzyło mocno w szybe i zrobiło sie nieciekawie, w tym czarnym miejscu na dole szyby ( to przyciemnienie) zrobił sie pajączek i pęknięcie poszło do góry-kilka "kresek" nawet na 10 cm...wygląda to nieciekawie,wręcz okropnie!! CO ZA PECH! mam pyt-czy to pęknięcie będzie rosło do góry czy już tak zostanie??Boje sie w przypadku kontroli policyjnej że zabiorą mi za to dowód, a nawet przeglądu nie przejdzie..Drugie pyt..Jak wygląda wstawienie szyby, i jakiej?? Czy z szybeksu czy używanej??Jaka może być cena,boje sie że po wymianie będzie kicha..chodzi o uszczelnienie!! Pomóżcie co mam teraz zrobić bo dla mnie to bardzo irytujące jest!!

[ wiadomość edytowana przez: Milas dnia 2007-06-17 19:33:47 ]

Będzie szło dalej, zwłaszcza jeśli auto miało kiedyś jakieś "przygody". Ale nawet jeśli nie, to i tak poleci dalej. Wymiana na nówkę kosztuje 420 zł, szyba + robocizna. Możesz kupić uzywkę za np 250 zł ale musisz zapłacić jeszcze 100 - 150 za wstawienie. To ja już wolę pojechać do jakiegoś JAAN'a i nie mieć problemu i mieć gwarancję.

Dzięki, jest u mnie w mieście firma co ma klika oddziałów-szybex. Musze jechać i spytać, chodzi mi tylko o oryginalną szybe z przeciemniającym pasem u góry i tym czarnym na dole--koszt koło 400-500 zł ? i dają gwarancje na szybe i montarz?to fajnie...ale tyle kasy przez nieuwage,mogłem coś połozyc na te szybe ;-/a nie wchodzi w gre regeneracja,naprawa? bo teżsłyszałem że tak sie robi..a auto nie było uderzone, ale mam nadzieje że tak szybko to nie pójdzie dalej..musze teraz ładnie kasy wybulić za te szybe...szkoda słów..Niedziela cudowna!!

takie pęknięcie można naprawić ....
jest potem lekko widoczne ale na pewno dalej nie pęka ..... zniknie w jakichś 80 / 90 %
jeśli tak zostawisz to bardzo szybko poleci dalej na jakimś większym dołku albo zakręcie ...
jest to technologia napraw szyb laminowanych ...
specjalnym wtryskiwaczem w to pęknięcie jest wtłaczana specjalna żywica o takim samym kącie załamania światła co szyba i utwardzana w ultrafiolecie .
mógłbym Ci to naprawić ale do Warszawy nie opłaca Ci się chyba jechać ....
napewno znajdziesz kogoś kto naprawia to w Twoim mieście ...
Pozdrawiam ...

Ciekawe czy firma "szybex"-jedna z filii też sie tym zajmuje..??Ale nie wiem czy opłaca się to robić (koszta) czy poprostu wstawić nową??Napewno nie używke tylko nową szybke.Jutro jade sie dowiedzieć,myśle że z wymianą nie będzie drożej niż 230(szyba) + 100 wklejenie..a co do pęknięcia, to jest na tym czarnym pasku,ale idą kreski do góry..i da sie je zlikwidować??Dla mnie to bardzo skomplikowane musi być..

Cytat:
2006-09-03 14:34:18, andcamaro pisze:
takie pęknięcie można naprawić .... jest potem lekko widoczne ale na pewno dalej nie pęka ..... zniknie w jakichś 80 / 90 % jeśli tak zostawisz to bardzo szybko poleci dalej na jakimś większym dołku albo zakręcie ... jest to technologia napraw szyb laminowanych ... specjalnym wtryskiwaczem w to pęknięcie jest wtłaczana specjalna żywica o takim samym kącie załamania światła co szyba i utwardzana w ultrafiolecie . mógłbym Ci to naprawić ale do Warszawy nie opłaca Ci się chyba jechać .... napewno znajdziesz kogoś kto naprawia to w Twoim mieście ... Pozdrawiam ...

a jakie to koszty tzn ile np za 1cm

no właśnie jaka wtedy jest cena, pęknięcie ma około 15 cm ;-/

Ja zmieniałem pare dni temu w e-36 compact . Zapłaciłem tak jak piszesz 230 za szybe i 100 za wklejenie a po 170pln były bez zielonego paska. I myślałem że popłyne jeszcze na nalepke z numerami ale magicy mi ją przełożyli i prawie niewidać a w urzędzie chcieli za nową ponad 20 pln . pozdro.

Za zaklejenie i wypolerowanie pęknięcia biorą 100zł. Jeżeli pęknięcie jest duże to go poprostu nie robią i tyle.

Co do szyby to proponuje kupić używany orginał. Na giełdzie w Gliwicach używka do E34 kosztuje 100zł - stan bardzo dobry. Za lekko porysowaną (od wycieraczek- prawie niewidoczne) chciał 65.
Koszt wklejenia 100zł

Do Gliwic mam daleko, także wyjazd na giełde nie ma sensu, nawet nie mam na to czasu;-/ Praca i praca..Byłem dziś rano w szybeksie-na jutro będe miał oryginał nie Pilingtona Cena to 320 zł, zielona błękitna-z pasem u góry i czarnym na dole+120 zł wklejenie+ jakieś spinki= całość koło 450 zł może cuś utarguje, ciekaw jestem jak to wykona??Czy nic nie spieprzy.Dam jutro znać..pierwszy raz decyduje sie na coś takiego

i po kłopocie, szyba nowa wstawiona w "Szybexie", jestem zadowolony, auto nawet lepiej wygląda z taką czyściutka szybą Szkoda że dałem tyle kasy za to 400 pln.

!!! @@@UWAGA PRZY ZMIANIE PIÓR WYCIERACZEK

na kacu

Najdrozsza wycieraczka o jakiej słyszałem

dziś kupiłem wycieraczki alco-są super troche drogawe ale warto zainwestować, na czystej szyby po włączęczniu prawie ich nie słychać a chodzą na sucho

troche pozno sie wtrącam ale niektorych pekniec nieda sie regenerowac a tym bardziej jak juz rozeszlo sie na 10 czy 15 cm bo nic nieda a nawet sie tego niepodejma a nawet jesli sie podejma to jest ogromne ryzyko ze jednak pojdzie znowu dalej takie "latanie" szyb ma najlepsze efekty gdy jest wtluczenie od kamyka lub cos w tym stylu i trzeba to wtedy zrobic szybko zanim z takiego pajączka wyjdzie rysa po calej szybie...

nie martw sie ja też kurwa pare miesięcy tak zrobiłem w e 46 . przejebane. wymieniam w srode w łodzi nie wiem czy nową czy z odzysku.z odzysku ma znaczek bmw a now a nie . lipa 400 ponad musze wydac na tą przyjemnosc.

Witam !
Postanowiłem odświeżyć wątek. Dlaczego ?
Otóż zbliżają się wakacje, czas urlopów oraz wyjazdów Buniami w trasy. Część z Nas przygotowuje auto do drogi, sprawdza płyny, luzy, ogumienie, akumulator, niektórzy WYMIENIAJĄ pióra wycieraczek, wiadomo że jadąc trasą w deszczu po nieznanych drogach lepiej mieć dobrą widoczność. I tak się może stać jak kosmatowi. To koszmar, wiem coś o tym bo własnie 24 godziny temu zrobiłem tak samo. Tyle że ja nie robiłęm tego na "kacu" a przy okazji naprawy schowka w środku auta. Co mnie podkusiło?? nie wiem, fakt jest taki że wycieraczka zmieniona :/ ale szyba do wymiany. A problemem jest to że za 14 dni samochód przekroczy granicę Niemiec i bez całej szyby nie mam co liczyć że mnie wpuszczą ew. dadzą dalej pojechać.

Tak więc UWAGA !! PRZY ZMIANIE PIÓRA WYCIERACZKI, PODŁÓŻ COŚ NA SZYBĘ, GRUBY MATERIAŁ, RĘCZNIK LUB NAWET DYWANIK TYLNY PASAŻERA.

Unikniesz przypadkowego opadnięcia uchwytu na wycieraczki na szybę i jak napisał mibhell --> "Najdrozsza wycieraczka o jakiej słyszałem" zakupu takowej.
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: grzesiekswiader dnia 2007-06-17 12:08:20 ]

to fakt, ale niestety "matealowe rączki" co trzymają pióro wycieraczki są bardzo napięte dzięki sprężynie..ja byłem w szoku jak mi sie to stało..masakra, współczuje CI teraz..to drogi interes..
A wycieraczki to tylko BOSCH lub renomowane ALCO
Takie prawdziwe, to komplet około 100 pln

Witam !
Najgorsze w tym wszystkim jest to że wycieraczki które kupiłem do wymiany okazały sie #$$%$#@ .
Po założeniu prawie wcale nie dociskały do szyby.
I gdyby nie to że były takie to nic by nie było, a tak chciałem założyć stare i TO się stało. Skończyło się na tym że zostałem przy oryginalnym "metalu" BMW a wymieniłem tylko gumki
No cóż , człowiek uczy się na błędach, czasem bywaja to DROGIE błędy, ale są. Żal, bo szyba była prawie jak nówka, żadnych rys itp. No cóż teraz już wiem co trzeba zrobić i dlatego odświeżyłem ten wątek, może ocalę chociaż jedną szybę innego użytkownika BMW , bo to że BędzieszMiałWydatki, wcale do końca tak nie działa. , to wyjątkowo solidne auta jeśli się o nie dba, przbijaja napewno inne marki "dla zwykłych ludzi".
Pozdrawiam serdecznie