Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-05-26 18:17:47 Na początek odłącz radio, miałem taki przypadek,że uszkodzone radio wyłączone pobierało gigantyczny prąd. |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-05-27 12:39:23
|
marek2007 OMEGA B Konin | 2007-05-28 11:05:30 Jak sprawdzić czy podłączenie jest fabrycznie przez stacyjkę czy przerobione? |
marek2007 OMEGA B Konin | 2007-05-29 22:26:49 UWAGA UWAGA Problem rozwiązany Pies był pogrzebany w celowym zwarciu kabli. Jakiś domorosły elektryk zblokował kabel pamięci od radia z głównym kablem zasilającym radio. Tak więc pomimo wyłączenia stacyjki przedwzmacniacz radia był cały czas pod napięciem. Teraz mam po wyłączeniu stacyjki 0,5 A, a po niecałej minucie spada poniżej 0,02 A - puka jakiś stycznik i coś się z opóźnieniem wyłącza, tylko nie wiem co. Jest więc OK. Uważajcie na to w swoich Omegach. Powód tego był taki, że większość tanich odbiorników radiowych z dalekiego wschodu nie posiada "pamięci trwałej" (nieco droższej) do zapisania stacji lecz "pamięć ulotną", która po odłaczeniu zasilania kasuje się. Stąd właściciele tych radioodbiorników dostarczają biegun "+" stale na główny kabel zasilający by radio sie nie wykasowało. Jest to wada konstrukcyjna, gdyż nawet przy "pamięci ulotnej", do jej zachowania powinien wystaczyć kabelek "pamięci", który stale dostarcza "+" z akumulatora do radia, bez konieczności zasilania przedwzmacniacza radia itd. |