Stuki w zawieszeniu E-34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam poniekąd dziwny problem,przy lekkim hamowaniu na nierównościach lub na drobnej kostce słyszę że coś stuka w przednim zawieszeniu.Byłem już dwa razy na szarpakach i spece nic nie widzą,amortyzatory stabilne,tuleje wyglądaja dobrze lub bardzo dobrze i generalnie tego w warsztacie nie słychać.Znajomy przywiózł teraz takie samo auto z takim samym problemem z tego wnioskuje że to się zdarza więc proszę o podpowiedz.Raz wystąpił taki objaw,że przy mocnym hamowaniu ściągał w prawo ale zdarzyło się to tylko raz hmm.
Jedyna usterka którą znaleźli spece to lekki luz na łączniku stabilizatora ale on tak głośno nie stuka,może to końcówki drążków kierowniczych??Hamulce biorą równo i mocno.
Pomocy
Może jakiegoś fachowca z wrocka ktos poleci
Pozdrowienia

niestety ale to właśnie te luzy stabilizarora powodują te stuki

akurat zbieg okolicznosci ze tez jestem z wrocka. Mam tu kolesia co ma rowniez e34 525tds tyle ze sedan. Ten sam problem...
Jak hamujesz to na nierownosciach stuka strasznie, poza tym w miare jest cicho.
Bylismy wszedzie, pytalismy wszystkich. Laczniki stabilizatora nowe....

I doszlismy co to jest!
Glowy amortyzatorow przednich. Mianowicie to w czy amortyzator sie obraca przy gornym mocowaniu.
Tak jest lozysko, ale najlepiej wymienic to cale.

W naszym przypadku pomoglo.

A co do mechanikow od BMW we wrocku na dniach dam ci adres, tyle ze kaza tam slono sobie placic. Fakt ze robia tylko bmw i sa bardzo dobrzy.
Poza nimi nie znalazlem nikogo kto by blyszczal widza na tematy bmw.
Zreszta ja swoje auto (520i e34) naprawiam sam na tyle ile mozna

Pozdrowienia!

Witam

Chcial bym sie podlaczyc pod temat. Otoz w mojej e34 524 slychac stuki podczas hamowania ale nie za kazdym razem. Sluchac je dopiero
gdy hamuje lekko popuszcze pedal i nacisne drugi raz. Co moze byc przyczyna,dodam ze stukanie nie wystepuje podczas jazdy do tylu.

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam

Witam

Chcial bym sie podlaczyc pod temat. Otoz w mojej e34 524 slychac stuki podczas hamowania ale nie za kazdym razem. Sluchac je dopiero
gdy hamuje lekko popuszcze pedal i nacisne drugi raz. Co moze byc przyczyna,dodam ze stukanie nie wystepuje podczas jazdy do tylu.

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam

może ci się któryś cylinderek hamulcowy zluzował?? lub masz luz na którymś sworzniu. sprawdź to.

masz posadzone górne wachacze

Cytat:
2007-05-26 23:21:24, Barter pisze:
Witam Chcial bym sie podlaczyc pod temat. Otoz w mojej e34 524 slychac stuki podczas hamowania ale nie za kazdym razem. Sluchac je dopiero gdy hamuje lekko popuszcze pedal i nacisne drugi raz. Co moze byc przyczyna,dodam ze stukanie nie wystepuje podczas jazdy do tylu. Prosze o pomoc. Pozdrawiam

Miałem bardzo podobny problem, w moim przypadku okazało się, że miałem przednie wahacze górne do wymiany, a konkretniej duże luzy były na nich. Tuleje nadawały się na złom. Wymieniłem dwa przednie górne wahacze i jest teraz dobrze bez żadnych problemów.

PZDR

Panowie problem rozwiazany okazalo sie ze winne byly tuleje metalowo gumowe wahaczy tylnych (tych krzywych, zwanych tez gornymi). Dzieki za pomoc.

pozdrawiam