Amortyzator ;-(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Was drodzy klubowicze..Opowiem Wam swój dylemat:
Byłem na stacji diagnostycznej posprawdzać zawieche, i wyszło że mam lewy przedni amortyzator całkowicie zlochany bodajże 7% pozostałe są bardzo przyzwoite w granicach 85%. Tak więc postanowiłem wymienić jeden ten własnie zlochany..Zamówiłem na allegro amortyzator Meyle-link do Meyle . Podałem wszystkie dane,nr silnika,nadwozia rok produkcji itp..Byłem przekonany że amortyzator jest okej..a Tu dziś telefon od mechanika że amrtyzator nie pasuje, ręce mi opadły..Jak może nie pasować skoro podałem wszystkie dane,i sprzedawca zapewniał mnie że będzie pasował??Mechanik odkleił naklejke z dotychczasowego amortyzatora i widnieją na niej cyfry i firma sachs z logo BMW.to jest jakiś oryginał zmieniany napewno w niemczech.Mam na nim numery, wg których musze kupić dwa pasujące dobrej firmy amorki..Tego Meyla nie da sie zwrócić, będzie leżał w garażu,a teraz prosze o pomoc..gdzie szukać na allegro czy gdzie kolwiek indziej amorków, byle pasowały? i gazówki napewno..POmocy może podać Wam numery tego amorka i pomożecie mi znaleść?Strasznie tłumcze mi ten lewy amor i wymienie już dwa a nie jeden.Prosze o pomoc!!!!!

Napisz jaki masz samochód i jaki rocznik. Będzie łatwiej

520i 2.0 24 V R 6 1990R Vanos na kubełkowych fotelach

Cytat:
2006-07-05 23:12:58, kosmat pisze:
Witam Was drodzy klubowicze..Opowiem Wam swój dylemat: Byłem na stacji diagnostycznej posprawdzać zawieche, i wyszło że mam lewy przedni amortyzator całkowicie zlochany bodajże 7% pozostałe są bardzo przyzwoite w granicach 85%. Tak więc postanowiłem wymienić jeden ten własnie zlochany..Zamówiłem na allegro amortyzator Meyle-link do Meyle . Podałem wszystkie dane,nr silnika,nadwozia rok produkcji itp..Byłem przekonany że amortyzator jest okej..a Tu dziś telefon od mechanika że amrtyzator nie pasuje, ręce mi opadły..Jak może nie pasować skoro podałem wszystkie dane,i sprzedawca zapewniał mnie że będzie pasował??Mechanik odkleił naklejke z dotychczasowego amortyzatora i widnieją na niej cyfry i firma sachs z logo BMW.to jest jakiś oryginał zmieniany napewno w niemczech.Mam na nim numery, wg których musze kupić dwa pasujące dobrej firmy amorki..Tego Meyla nie da sie zwrócić, będzie leżał w garażu,a teraz prosze o pomoc..gdzie szukać na allegro czy gdzie kolwiek indziej amorków, byle pasowały? i gazówki napewno..POmocy może podać Wam numery tego amorka i pomożecie mi znaleść?Strasznie tłumcze mi ten lewy amor i wymienie już dwa a nie jeden.Prosze o pomoc!!!!!

ja mam dwie sztuki
skoro nie pasuje ci do 91 to może ktoś zmienił łożyska mocowania na inne i będą pasować po 91 tak czy siak zapraszam na wymiane jak by co to tylko paliwa spalisz a daleko do mnie nie masz

[ wiadomość edytowana przez: hz10 dnia 2006-07-06 09:14:08 ]

Cytat:
2006-07-05 23:36:31, kosmat pisze:
... na kubełkowych fotelach

To trzeba było też podać.

Mariusz

Cytat:

A co oznacza 1990R? Rok produkcji? Jeśli tak, to wtedy Vanosy nie były jeszcze produkowane.

W E34 fabrycznie było montowanych wiele typów zawieszeń, m.in.:
- standard
- sport
- M Technic
- wzmocnione (Eastern Europe)
Każdy typ zawieszenia ma inne amortyzatory, sprężyny, drążki stabilizacyjne, więc podanie modelu i rocznika niekoniecznie musi jednoznacznie określać typ amortyzatora. Najlepiej wyciągnąć z ASO pełną specyfikację zakupową auta z wszystkimi opcjami. Jeśli nie jest to możliwe, pewną wskazówką mogą być grubości przedniego i tylnego stabilizatora.

Cytat:
2006-07-05 23:12:58, kosmat pisze:
Mechanik odkleił naklejke z dotychczasowego amortyzatora i widnieją na niej cyfry i firma sachs z logo BMW.to jest jakiś oryginał zmieniany napewno w niemczech.Mam na nim numery, wg których musze kupić dwa pasujące dobrej firmy amorki.

Podaj te numery.

a więc tak nr silnika: 206S132647055
nr nadwozia: WBAHB51040BD04834
data pierwszej rejestracji : 1990-05-22
Nr-y jakie widnieją na naklejce lewego amortyzatora:
FEE32x118A
061500100776
1135674.2

bmw 520i 2.0 24V sedan co jeszcze musze podać byście mi pomogli?? Są jeszcze jakieś numery na tym dekielku u góry pod maską gdzie gniazdo amortyzatora jest.
Ręce opadają..znów kupie i okarze sie że są niedobre,a jakie mam zawieszenie tego nie wiem.Myślałem że nie bedzie problemu bo bo tylko amortyzatory, teraz jeszcze na jednym tak wybitym że coś strasznego;-/ HELP!!

BMW MEMBER - jak dojśc może po tych grubościach drążka stabilizatora?Bo je też wymieniałe,jak i wszystkie wachacze i z tym nie było najmniejszego problemu.

BMW Member- ja mam tylko jeden amortyzator-Meyle i auto z 1990R a nie 1991.

Zatem sprawa jest prosta - masz standardowe zawieszenie.
Z podanych numerów starego amortyzatora ten ostatni to skrócony numer katalogowy BMW. Pełny numer to BMW 31 32 1 135 674. Przedostatni numer to numer katalogowy Sachs-a, czyli Sachs 06 1500 100 776.

Amortyzatory te nie są już produkowane, a ich zamiennikiem jest:

BMW 31 32 1 135 858
Sachs 100 798

Najpewniejszy wybór, to Sachs 100 798. Jeśli ten amortyzator wydaje ci się za drogi, to szukaj odpowiedników podanych wyżej numerów BMW:

BMW 31 32 1 135 674
BMW 31 32 1 135 858

lub według numerów skróconych

BMW 1 135 674
BMW 1 135 858

Co do grubości drążków stabilizacyjnych, to z przodu powinieneś mieć 23mm, z tyłu 15mm.

Życzę udanego zakupu.

troche sie poubiłem w tych numerkach, ale ogromne dzięki za pomoc!!!!!!!!!!

Cytat:
2006-07-06 19:45:07, kosmat pisze:
troche sie poubiłem w tych numerkach, ale ogromne dzięki za pomoc!!!!!!!!!!

Żeby nie było, że coś źle zrozumiałeś i zwalisz winę na mnie, że źle doradziłem. Więc kup amortyzator Sachs 100 798, na pewno będzie pasował.

Zamiast Sachs-a może być też Kayaba 365069. Też będzie pasował, a chyba jest tańszy.

mam rozumieć że chodzi o amortyzatory gazowe?Bo takie chce założyć,ponoć najlepsze?a osobiście to sachs czy kayaba?

acha i przy wymianie amortyzatorów nie trzeba nic dokupywać?Odboje,osłony?

Cytat:
2006-07-06 20:41:42, kosmat pisze:

trzeba jak są strzępy a jak piekne to nie

Cytat:

nie możliwe że to vanos,no chyba że tylko papiery z 90roku a auto po 92

Cytat:
2006-07-06 20:41:42, kosmat pisze:

Jak chcesz mieć zrobione dobrze, tak aby nie było konieczności rozbierania kolumny aż do następnej wymiany amortyzatora, to wymień odbój, osłonę i podkładki gumowe pod sprężyny. To są groszowe sprawy.

Cytat:
2006-07-06 20:37:54, kosmat pisze:
mam rozumieć że chodzi o amortyzatory gazowe?Bo takie chce założyć,ponoć najlepsze?a osobiście to sachs czy kayaba?

Te które ci podałem, to amortyzatory gazowe. Jeśli wymieniasz tylko jeden, to polecam Sachs, bo sądzę że z drugiej strony też jest Sachs. Jeśli chcesz wymienić oba, to nie ma to zupełnie znaczenia.