Toyota Corolla 1998 1,3 cm3 E110 Pasek rozprzadu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam Toyote Corolle z 1998 roku z przejechanymi 101 tysiacami km.zaleca sie wymiana przy 105 tysiacach Od nowosci nie byl wymieniany pasek rozrzadu i teraz pojawia sie moj problem. Obecnie jestem w anglii i wracam nia do kraju czyli prawie 2 tysiace km mnie czeka. Obawiam sie troche zerwania tego paska podczas podrozy (niemile wspomnienia z poloneza caro gdzie pasek rozrzadu rozlecial mi sie 3 razy w przeciagu 30 tysiecy) gdy to sie stanie na trasie problemy murowane a koszty jeszcze wieksze. Wiec co radzicie wymienac czy dojedzie. Jesli wymieniac to jaki pasek jest dla tej toyoty to sie chyba liczy na zeby i szerokosc. szukalem w ksiezce serwisowej ale takich danych niestety nie podaja w necie sie nie moglem doszukac. Prosze o podanie tych danych jesli ktos je zna i firmy ktore produkuja te rzeczy (najlepiej swiatowe) Moge dodac ze jestem drugim wlascicielem nie liczac komisu. Auto urzytkowane przez dziadkow wiec chyba nie urzywali tego do szybkiej jazdy, Ja osobiscie lubie przycisnac, oczywiscie rozsadnie to pojemnosci silnika.
ps jesli ktos wie jak sie mowi pasek rozrzadu po angielsku bylbym wdzieczny ...

Timming Belt -[tajming belt] jezeli wymiane przewidziano na 105 to zawsze jest margines bezpieczenstwa przynajmniej 10 tys wiec bez paniki.

zakladaj tylko oryginal ,i nie szarzuj z poslizgami ,nie zapalaj na pych to bedzie git.

Widze ze ktoś mega oszczędza, bo wymiana powinna byc co np 105000 km lub co !!!! 4 lata !!!! (jak w książce podane), zależnie co pierwsze osiągnie. A dobrze i wymienić rolke i napinacz!!!!!!
A rocznik 1998 to juz 9 lat !!!!!!!!!!!!!!!!!! Kiepsko widze ten pasek.

Sluchaj Wielkiego Elektronika, wie co mówi!!!!

AVE BIGELEKTRON !!!

Wytrzyma bez obaw

Na tym forum kiedyś ktoś pisał że służbowa E11 wytzymała do zerwania 300 tys