Tryby pracy E S automat e34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chodzi o BMW E34 525i z automatyczną skrzynią.
W trybie E ekonomicznym skrzynia pracuje bardzo dobrze. Auto jest dynamiczne, nie szarpie, poprawnie zmienia biegi.
W trybie "S" auto jest bardzo słabe, wydaje mi się ze wchodzi w tryb awaryjny.
Wymiana sterownika elektronicznego od ASB nic nie zmienia.
Jaka może być przyczyna. Wg. tego co przeczytałem o budowie ASB przyczyna powinna tkwić w sterowaniu (elektronika).
Czy może to jednak być usterka dla której trzeba demontować skrzynię?
Czy mogę nadal eksploatować skrzynię w trybie E ?

nie brał bym tego auta nio chyba ze cena była by nizsza o koszt "nowej" skrzyni bo jesli dzieje sie cos takiego to kwalifikuje sie raczej tylko do wymiany bo naprawa bywa droooga.. znacznie drozsza od kupienia uzywki.. jesli sterownik nie pomaga to ewidentnie wina skrzyni jesli chociaz dziwne bo na E chodzi normalne.. dodam jeszcze ze czesto sprzedajacy pisza ze sterownik do wymiany a okazuje sie ze jednak skrzynia nie sterownik

pzdr

Gdybyś znał cenę i stan to byś się tak jak ja zastanawiał.

Wg. opinii mechanika od automatów mało prawdopodobne jest uszkodzenie mechaniczne samej skrzyni. Wyglada to raczej na sterowanie (hydraulika, elektronika) sterownik ASB współpracuje z komputerem silnika, przepływomierzem.......
Ogólnie zmiana z Ekonomicznego na Sportowy to tylkozmiana biegów przy większych prędkościach obrotowych a w skrzyni współpracują te same elementy.

Taka teoria, ale moze w praktyce ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Remont automatu 1 600 zł + częsci.