Czy niesprawny krokowiec wpływa na zużycie paliwa?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Wydaje mi się, że nie i że przyczyny zwiększonego apetytu na benzynę należy szukać gdzie indziej ale kto pyta nie błądzi...

Tak po pierwsze, to w 1,6 CVH nie ma krokowca, tylko zawór bocznikowy powietrza

A po drugie - ma i to spory wpływ.

Oj, Wilku, dobrze wiem tylko tak sobie się wyraziłem żargonowo Dzięki za pomoc. Działam dalej.

Wilku, a ten, jak niesprawność tego zaworu wpływa na zużycie paliwa? On bocznikuje przepustnice, tak? Wydaje mi się, że jak on się nie domyka to puszcza do kolektora lewe powietrze omijające przepustnice (a może i rurkę do MAPa?) co powoduje za ubogą mieszankę, którą wykrywa sonda lambda i daje sygnał do wzbogacenia mieszanki i w ten sposób jest ciągle wzbogacona mieszanka i stąd bierze się znacznie zwiększone spalanie. Mam rację czy bredzę?

Cytat:
2007-09-25 09:28:02, marek_w-w pisze:
Wilku, a ten, jak niesprawność tego zaworu wpływa na zużycie paliwa? On bocznikuje przepustnice, tak? Wydaje mi się, że jak on się nie domyka to puszcza do kolektora lewe powietrze omijające przepustnice (a może i rurkę do MAPa?) co powoduje za ubogą mieszankę, którą wykrywa sonda lambda i daje sygnał do wzbogacenia mieszanki i w ten sposób jest ciągle wzbogacona mieszanka i stąd bierze się znacznie zwiększone spalanie. Mam rację czy bredzę?

I to się nazywa samodzielny kurs samokształcenia

Proste i logiczne rozumowanie. A rurki do MAPa nie omija, bo ona władowana bezpośrednio w kolektor ssący.