Z cyklu: co to jest? (fotki)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Do rzeczy: silnik 1.4 + LPG: co to jest za ustrojstwo?czy w tym czyms jest zaworek odpowietrzania skrzyni korbowej?gdy odłączyłem wężyk od tego czegos to zasysal powietrze...dodam ze dochodzi do tego również wtyczka z trzema bolcami....poza tym gdy zatkałem węzyk to silnik przestał falowac na wolnych obrotach (benzyna)...na LPG nie bylo roznicy czy zatkany czy nie - bez falowania...no moze ciut sie podnosły obroty gdy zatkałem aha! i jeszcze gdy dmuchnąłem w ten wężyk przy wylączonym silniku bylo słychac bulgotanie czy cos w tym stylu..tak jakby jakas maż w nim była czy cos...
i jeszcze jedno...czy ta skrzyneczka jest rozbieralna?jezeli tak to jak?
Pozdrawiam
Falcon

Cześć, jak dla mnie jest to czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym, koledzy jakoś to nazywają, napewno się wypowiedzą, a ten wężyk to podłączony jest właśnie do kolektora dolotowego

Dokładnie ... MAP sensor

Dzieki bardzo za podpowiedzi...mysle ze reszte znajde w wyszukiwarce...

nie zaczynam nowego watku moze ktos mi podpowie co to jest i gdzie powinno byc polaczone mowie o rurkach od tego jedna idzie do kolektora ssacego a druga?? tesc mi wyciagal skrzynie i poodpinal wszytskie czujniki itd i ta rurka wisi luzno poskladalem wszystko sam bo on pojechal w trase i niewiem co jest bo obroty faluja na wolnym i potrafi zgasnac.
moj silnik 1,6 16v

to jest to cos:

a tu wpiete w kolektor

druga idzie do "napowietrzacza spalin" skrzyneczka pod kolektorem wydechowym dochodzą to tego rurki z kolektora wydechowego a ten przewodzik podpina się od spodu tej skrzynki ,powinny Ci obroty falować tylko przy zimnym silniku bo tylko wtedy napowietrzacz jest aktywny

jutro to podepne bo dzis juz sil nie mam a autko jest potrzebne na codzien. A nie podpiecie tego cuda moze powodowac mulenie auta?

na zimnym silniku zaciąga tym wężykiem "lewe powietrze' stąd te falowanie obrotów ...może mulić bo jest wtedy zły skład mieszanki paliwowej

dzieruje bardzo za odpowiedzi napisze jutro czy pomoglo czy cos zle podpielem gdzies jeszcze