2 pytanka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W końcu zgłupiałem więc mam 2 pytanka

1. Jakie żarówki w esperaku do swiatel drogowych (mijania) ?
Przegladam ksiazke i czytam ze H3, szukam na forum i widze cos o H1... zgłupialem
2. Jak sie tam dostac zeby ja wymienic ? co odkrecic, co zdjac, co odczepic?

O ile wiem tam nic się nie odkręca, zdaje się że się zdejmuje poprostu element z tyłu reflektora i wymienia..Podobnie jak w Corsie 1.2

W książce jest bląd. Wszystkie żarówki sa H1 - mijania , drogowe i przeciwmgielne (przednie oczywiście). Zeby wymienic żarówke w drogowych lub mijania odkręcasz palstikowy dekiel (zakrywkę) od tyłu reflektora , zdejmujesz przewód z żarówki i odczepiasz dwie spręzynki i żarowka wychodzi.
Cięzki dostep i widocznosc ,ale da się zrobic
Powodzenia

Cytat:
2007-10-21 09:30:54, Buba030 pisze:
W książce jest bląd. Wszystkie żarówki sa H1 - mijania , drogowe i przeciwmgielne (przednie oczywiście). Zeby wymienic żarówke w drogowych lub mijania odkręcasz palstikowy dekiel (zakrywkę) od tyłu reflektora , zdejmujesz przewód z żarówki i odczepiasz dwie spręzynki i żarowka wychodzi. Cięzki dostep i widocznosc ,ale da się zrobic Powodzenia

Źle, siadaj pała!!!

Przedie światła mijania i drogowe - H1
Przednie światła przeciwmgielne - H3

Ok. Rzeczywiście , przeciwmgielne H3. Mój błąd.

to ja jeszcze moze poczekam z kupnem zarówek na opinie pozostalych ...
moze sie jeszcze cos zmienni ... ???

Cytat:
2007-10-21 15:07:26, el_pashchaco pisze:
to ja jeszcze moze poczekam z kupnem zarówek na opinie pozostalych ... moze sie jeszcze cos zmienni ... ???

drogowe - H1 100W, mijania - H1 55W, światła przeciwmgielne - H3 55W

Cytat:
2007-10-21 11:41:57, kisztan pisze:
Źle, siadaj pała!!! Przedie światła mijania i drogowe - H1 Przednie światła przeciwmgielne - H3

Błąd, jedynka, siadaj
nie przeciwmgielne, a przeciwmgłowe

Cytat:
2007-10-21 15:21:50, markon pisze:
drogowe - H1 100W, mijania - H1 55W, światła przeciwmgielne - H3 55W

Tylko do zółtociobów zaznaczam-co by nieposzukiwali żarówek 100W że to tak zwana "przeróbka"-"tunning"-"upgrade" itp.

O żarówkach 100W najlepiej sobie poczytać na forum zanim sie je założy

A co Pan doświadczony Member poleca żeby światła świeciły mocniej aniżeli te na standardowych żarówkach?
Co fakt, te standardowe niestety są ciut słabe

Cytat:
2007-10-22 14:15:58, Nerwica pisze:
A co Pan doświadczony Member poleca żeby światła świeciły mocniej aniżeli te na standardowych żarówkach? Co fakt, te standardowe niestety są ciut słabe

Przekaźniki Kolego, Przekaźniki
Co i jak

PS.
Przeciwmgielne=przeciwmgłowe

płukanie lampek, przekaźnik na światła, dobre żarówki ....

Cytat:
2007-10-22 14:51:29, kisztan pisze:
PS. Przeciwmgielne=przeciwmgłowe

nie zgadzam się
Przeciwmgłowe = przeciw mgle
przeciwmgielne = przeciw mgiele?
2 miesiące temu zakończylem teorie i instruktor zwracał uwagę na ten typowy błąd popełniany przez wielu doświadczonych przez lata kierowców

[ wiadomość edytowana przez: Nerwica dnia 2007-10-22 15:42:05 ]

Cytat:
2007-10-22 14:15:58, Nerwica pisze:
A co Pan doświadczony Member poleca żeby światła świeciły mocniej aniżeli te na standardowych żarówkach? Co fakt, te standardowe niestety są ciut słabe

Zenony tylko zenony

Zenony albo sa za drogie, albo nielegalne

Cytat:
2007-10-22 16:47:48, Nerwica pisze:
Zenony albo sa za drogie, albo nielegalne

tak samo nielegalne jak stosowanie żarów 100W

Krzychucha dobrze rzekł...
-przekażniki
-dobre , firmowe żarówki
-czyste reflektory

i tylko taka opcja...(jak nie masz manii jeżdżenia na światłach drogowych..to można (oczywiście nielegalnie ) wrzucić tam H1 100W....z praktyki wiem że nic się nie dzieje w takiej konfiguracji.. (po 5 latach miałem reflektory nadal we wzorowym stanie)..

tak jak pisali poprzednicy- plukanie lamp, przekaźnik i u mniej swiatla są nawet dobre.

Co do 100w zarówek to niechodiz mi juz o strone legalnosci a raczej tego co sie dzieje "podobnież" z odblysnikami

Cytat:
2007-10-22 15:38:22, Nerwica pisze:
nie zgadzam się Przeciwmgłowe = przeciw mgle przeciwmgielne = przeciw mgiele? 2 miesiące temu zakończylem teorie i instruktor zwracał uwagę na ten typowy błąd popełniany przez wielu doświadczonych przez lata kierowców [ wiadomość edytowana przez: Nerwica dnia 2007-10-22 15:42:05 ]

Ten instruktor to chyba jakiś lingwista....

Tak na marginesie cytat z broszurki policji "Poradnik bezpiecznej jazdy (pdf)"

"Mgła - znacznie ogranicza widoczność. Pamiętaj więc, by zawsze jechać z włączonymi światłami. Nie używaj jednak świateł drogowych (długich), bo rozpraszają mgłę, przez co widoczność staje się jeszcze mniejsza. Jeśli mgła jest bardzo gęsta włącz światła przeciwmgielne (z przodu mogą być mijania jeśli nie masz świateł przeciwmgielnych przednich). Zwolnij! Musisz wziąć pod uwagę to, że we mgle trudniej będzie Ci dostrzec pieszego, rowerzystę czy słabo oświetlony samochód. I na reakcje może być za późno..."

Dla mnie typowy błąd popełniany przez kierowców to za późne (lub nawet wcale) sygnalizowanie skrętu i brak umiejętności prawidłowego kożystania z wyjazdówek (pasu rozbiegowego).
Przy okazji, czy instruktor tłumaczył na czym to polega?

osz matko i córko !!!
"Panowie, to jakaś masakra jest"
Wlasnie wymienilem te zarówki ale myslalem ze sie zaplacze
Kto wymyslil te kopułki ???
Koreańcy powinni za to sie spowiadac
po 10 minut sie z kazda meczylem i nadal nie jestem pewien czy dobrze siadły
masakra

Cytat:
2007-10-23 07:30:50, kisztan pisze:
...za późne (lub nawet wcale) sygnalizowanie skrętu i brak umiejętności prawidłowego kożystania z wyjazdówek (pasu rozbiegowego). Przy okazji, czy instruktor tłumaczył na czym to polega?

No raczej przez tyle godzin nie gadałby tylko o błędach językowych W sumie to spoko koleś, na lekcjach w szkole nie chłonąłem tyle wiedzy co u niego na wykladach