Nie można otworzyć tylnych drzwi omega B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam - od jakiegoś czasu tylne drzwi coraz ciężej się otwierały - tylko od zewnątrz. Na dzień dzisiejszy nie można już w ogóle ich otworzyć - od środka nie ma problemu. Po zdjęciu tapicerki nie mam możliwości dostania się do całego mechanizmu a nie chcę już więcej połamać ( zamiast poszukać jak zdjąć tapicerkę zabrałem się za to z marszu no i połamałem plastik przy wciskanym przycisku do ryglowania drzwi ). Czy ktoś wie jak się do tego tematu zabrać? Widziałem jedną nakrętkę do klamki od środka ale dalej już nic nie widać i nie wiem jak to zrobić żeby działało.
Dodam jeszcze że po podniesieniu klamki ta zapadka w zamku bardzo mało się chowa a gdy ciągnę za klamkę od środka chowa się głęboko i zamek odskakuje. Tak poczytałem sobie i wywnioskowałem że gdzieś chyba powinna być regulacja na plastiku od cięgna tylko jak już pisałem za cholerę nic tam nie widzę.

[ wiadomość edytowana przez: bolciu dnia 2007-01-10 15:08:35 ]

witam
Prawdopodobnie masz połamaną klamkę ( a dokładnie taką małe oczko w klamce). Ogólnie nie do naprawienia, tylko wymiana. Demontuje sie odkręcając dwie nakrętki od środka.
pozdro
ILKU

Hej

Pisać można by dużo, ale jak kumatyś to zajarzysz jak to rozebrać, a miejmy nadzieję, że przyczyna leży w regulacji, bo też tak już miałem, a nie w ułamaniu jak wspomniał ilku bo to też możliwe

Złamane raczej nie jest bo po pociągnięciu klamką zapadka przesuwa się w dół ale zbyt mało i reszta mechanizmu nie odskakuje. Najważniejsze że teraz wiem że jest tam ta regulacja i to będzie to czego potrzebowałem. Na obrazku tak pięknie to wygląda - wszystko w zasięgu klucza Dzięki serdeczne. Będę walczył !!!

ztego co wiem to nie wina regulacji najprawdopodobniiej wysynoł ci sie trzpień trzymający całą klamkę mozna to łato stwierdzić od wewnątrz zreszta widać go na rysunku on przechodzi przez klamke i obudowe trzeba wcisnać i po sprawie najlepiej jeszcze zabezpieczyć jakimś pierscieniem na wcisk żeby się nie wysówało w przyszłości pozdrawiam zibi

Hej

Dobrze prawisz, może to też być przyczyną. Przytrafiło mi się to po polerowaniu dźwigni klamki i niedokładnym jej motażu , ale jakoś uleciało mi z pamięci

Miałem to samo w obu omach ale WD40 załatwiło sprawę (nalałem do zamka w drzwiach), wiem że to rozwiązanie typu "hujem podparte" ale problem zniknoł.

"Chujem" nie "chujem" ale u mnie funkcjonuje. WD do otworu pod odchyloną klamką, na wszelki wypadek smar do rygla i problem zniknął jak ręką odjął.

Dopisuję się do tego wątku, aby niepotrzebnie tworzyć nowy.

A mianowicie: jak otworzyć zamknięte tylne drzwi (OmegaB) ?
Dodam że oczywiście rygiel jest wciśnięty i za cholery nie mogę go wyciągnąć do góry.
Nie da się otworzyć od środka i od zewnątrz !!!

POZDRAWIAM

[ wiadomość edytowana przez: Rycho-25td dnia 2007-10-29 10:33:42 ]

miałem ostatnio to samo co ty zamknęły sie na amen sprawa niby beznadziejna ale przy odrobinie determinacji da sie odkręć tapicerke ile sie da tak żeby można było max odchylić tapicerke i włożyć ręke do środka odchacz tapicerke od tego zaczepu na szybie ewentualnie poświęć ją i oderwij ja tak zrobiłem potem odrobina kleju i nic nie widać poprostu to obicie odklei się od zaczepu i tyle. Jak włożysz rękę to bedziesz miał na przeszkodzie do zamka jeszcze taką plastikową czarną osłonkę cięgien odczep ją ( śrubokrętem bo troche przeszkadza) wtedy musisz wymacać na wysokości zamka drzwi taką plastikową nakrętke ( to jest końcówka tego cięgna co na tysunku E 6380 co wkleił mayster) jest to troche trudne ale da sie. Jak wymacasz to ciąg na maxa w dół i jednocześnie pchaj drzwi. pomimo zamkniętych rygli puści

Dzięki Michals24 za poradę jak przyjdzie czas na tą operację to według Twoich sugestii zabiorę się do pracy.

Pozdrawiam i dziękuję