Brak sygnalizacji wlaczonych swiatel - piszczyk?!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Jak w temacie gasze autko wychodze i zostaje na swiatlach... mowa o modelu MkV - chyba mialy piszczyk do wlaczonych swiatel dodam ze wszystkie inne swiatla swieca a styki zostaly przeczyszczone przy okazji naprawy dlugich swiatelek.
Sprawdzilem wszystkie bezpieczniki pode kierownica i sa OK.
W aucie ktos troche namieszal z elektryka sa tam rozne dziwne rozwiazania ale wyglada na to jakby ktos po prostu odcial piszczyk ... gdzie tego wogole szukac w aucie i gdzie leca przewody od tego...??

Pozdrawiam MavMkV

A oswietlenie w srodku ci sie zapala? jak nie to przeczysc wylacznik krancowy w drzwiach....... zardzewial w nim styk i nie daje masy

Moze ktos odcial bo mial taki jak ja w mkVII tj. wg. mnie namieszany bo piszczy rowniez gdy silnik chodzi i swiatla sa wlaczone. Szlag jasny mnie z tym trafia. Rozumiem ze piszczy gdy silnik nie chodzi ale przy wlaczonym to juz przesada...
Ponoc tak sie zachowywac nie powinien, znajomy twierdzi ze moze to byc jakis nieoryginalny piszczyk i stad takie zachowanie.

pozdrawiam
BUGZ

hmmm w moim mkV takiego "piszczyka" nie było trzeba było samemu zakładać

Tylko powiedzcie mi jeszcze, gdzie ten cholerny piszczek jest - bo ja osobiscie przegrzebałem przy okazji poprawek po poprzednim właścicielu 9Alarm) i takich innych ulepszeniach całą konsolę i skrzynkę bezp i wszystko pod kierownicą.
Jest tylko 1 małe "pudełeczko" gdzieś 2x2x1cm, 2 kabelki.... nie wiem co to jest, ale .... dziurki tam nie ma by dźwięk się wydobywał.
Co przeoczyłem?

Pozdr

Cytat:
mkVII tj. wg. mnie namieszany bo piszczy rowniez gdy silnik chodzi i swiatla sa wlaczone.

Chyba wszystkie MKVII tak mają, a przynamniej dwa które ujężdżam czasem z 96' i 99'. Oszczędzacz świateł czy jak?

skoro tak jest "oryginalnie" to trzeba bedzie przerobic juz ja mu dam piszczec! Zeby to jeszcze jakies w miare przyjemne dla ucha dzwieki wydawalo (np. kobiecy mily glosik ... gdzie idziesz kochanie?)ale piiiiiiiiiiiiiiiiiiii jasny gwint!! ale jak sie nie da to calkiem to ustrojstwo wyp....

No ja tez w MK V nie mam takiego brzęczka?? No chyb a że mam a jeszcze o tym nie wiem, tak samo jak było z różnymi żaróweczkami .
Eskorcik zaskakuje mnie z dnia na dzień

U mnie swiatelka w kabienie pala po otwarciu drzwi i gasna same po zamknieciu drzwi przednich ok 10 sek pozniej... nie dzialaja na drzwi tylne... musze zobaczyc czy sa tam przyciski w drzwiach. Natomiast piszczyka nie widac... ale z tego co sie znam na car-audio PP to taki piszczyk mozna podlaczyc pod oswietlenie i powinien piszczec bez niczego... a jakby tak wyjac popularny speaker'ek z komputera i podlaczyc go na tym obwodzie...?? Moze ktos wie gdzie te kabelki leca jak je znalezc to pokombinuje... ))

Pozdrawiam MavMkV

Powiem tak

w sklepie elektronicznym można kupić buzzer na 12V
jest to malutki brzęczyk którego jeden kabelek podłącza sie pod wyłącznik świateł (wpina się w kabelek) a drugi podpina się do krańcówki w drzwiach (masa)
jeżeli światła są włączone i otworzy się drzwi to piszczy.
Nie jest to żaden przyjazny pisk ale wiadomo że ma on ostrzegać a nie "robić dobrze"

gdyby ktoś chciał taki piszczek to mogę przesłać albo wystawic na allegro.
koszt z tego co pamiętam to 8zł + przesyłka.

w ostatniej wypowiedzi zapomniałem dodać że istnieje różniż wersją że po wyłączeniu zapłonu (przekręceniu stacyji) będzie piszczało

Przy okazji się podczepię z podobnym tematem....
Czy może ktoś wymyślił jak podłączyć "piszczyk" który wyje jeżeli NIE WŁĄCZĘ świateł a odpalę silnik.... znaczy taki przypominacz na sezon całodobowo oświetleniowy.
Już nieraz mi zwracano paluchami uwagę (słynny f*ck do góry nogami że jadę bez świateł, a taki przypominacz załatwiłby sprawę....

Cytat:
2004-10-29 14:12:50, Kadam pisze:
Przy okazji się podczepię z podobnym tematem.... Czy może ktoś wymyślił jak podłączyć "piszczyk" który wyje jeżeli NIE WŁĄCZĘ świateł a odpalę silnik.... znaczy taki przypominacz na sezon całodobowo oświetleniowy. Już nieraz mi zwracano paluchami uwagę (słynny f*ck do góry nogami że jadę bez świateł, a taki przypominacz załatwiłby sprawę....

Pewien pan sprzedaje taki urządzenie na Allegro (domowej roboty), kupiłem 2 sztuki, jedna dla mnie drugą dla cioci.
okazao się że to badziew i nie działa tak jak ma.
a koleś który mi to sprzedał się już nie odzywa.
Więc ostrzegam zeby tego nie kupować.

Cytat:
2004-10-29 14:12:50, Kadam pisze:
Przy okazji się podczepię z podobnym tematem.... Czy może ktoś wymyślił jak podłączyć "piszczyk" który wyje jeżeli NIE WŁĄCZĘ świateł a odpalę silnik.... znaczy taki przypominacz na sezon całodobowo oświetleniowy. Już nieraz mi zwracano paluchami uwagę (słynny f*ck do góry nogami że jadę bez świateł, a taki przypominacz załatwiłby sprawę....

Wiesz, piszczyk piszczkiem (no chyba, że chodzi o obywatela Piszczyka ) . To po prostu generator "pisku" hehe i głośniczek w jednym (elektronicy proszę się nie denerwować, ja też jestem po elektronice AGH). Podpinasz to pod 12V i tyle, piszczy. Nie ma różnicy czy chcesz by piszczało po otworzeniu drzwi czy jak nie zapalisz świateł przy włączonej stacyjce. Po prostu w inne miejsca podpinasz.
Drzwi: + gdzieś do stałego plusa, minus pod wyłącznik w drzwiach
Swiatła: + po wyjściu ze stacyjki, minus po przełączniku świateł (czyli od strony + zasilania reflektorów)

Pozdrawiam

Oryginalny sygnalizator działa tak: Piszczy przy włączonych co najmniej pozycyjnych i otwarciu drzwi kierowcy. Schemat poniżej.

Panie wielki zly (dobry) wilku )) hihi do nas laikow bardziej przemawia opis ktory kabelek i jaki kolorek... to troche jak z bomba... nie ma czasu studiowac schematu albo cierpliwosci ))
gdybys mial gdzies fotki tego malenstwa bylibysmy wdzieczni

Pozdrawiam MavMkV

Chłopaki, a po co wy tak kąplikujecie życie schematami.

To jest tak.
kupujesz brzęczek/piszczek który ma dwa kabelki.
1 kabelek zazwyczaj czarny (-) podpinasz do kabelka od krańcówki w drzwiach.
2 -gi kabelek zazwyczaj czerwony (+) wpinamy w kabel który idzie do wyłącznika świateł i wszystko gotowe.

Teraz tak.
kabelek od krańcówki w drzwaich znajduje się w słupku przy lewej stronie nogi od kierowcy. jest to jeden kabelek u mnie akurat szary.
a kabelek od wyłącznika świateł dochodzi do skrzynki z bezpieczniakmi. Najlepiej wziąść woltomierz, włączyć swiatła i sprawdzac po kolei gdzie jest napięcie, jak już będzie to wyłączamy światła i jak napiecie zniknie to znaczy ze jest to nasz szukany kabelek.
gdyby ktos mial z tym klopoty zaglądne do mojego essiego i podam dokladny numer/kolor kabla i jego położenie.

Dzieki dobry czlowieku
Krotko zwiezle i na temat

Pozdrawiam

Hihi, wszystko piknie jak się nie ma PATSa

A ja po latach zapytam się coś w tym temacie.

W moim MkVI cały ten "piszczyk" działał zawsze bezproblemowo. Nagle dziś - zamilkł. Nie wiem gdzie tego szukać i od czego zacząć. Proszę więc o pomoc, co sprawdzić, gdzie szukać itp. Bo już dwa razy zapomniałem k**wa wyłączyć

Pozdrawiam, Olo.