Wentylator chlodnicy i czujnik temperatury

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam problem z wentylatorem chlodnicy. Dokladniej mowiac jezeli tylko wsadze bezpiecznik i przekrece kluczyk w stacyjce to wentylator sie automatycznie zalacza i nie ma dla niego znaczenia to ze temperatura na dworze jest kolo zera a silnik zimny jak lod.

Na dzis dzien mam wentylator calkowicie odlaczony ale wkoncu przyjdzie wiosna i lato w wtedy..... az strach sie bac czerwonych swiatel!!

Moze mi ktos podpowiedziec jak znalezc przyczyne tej usterki i jak sie jej pozbyc??

Wstępna diagnoza jest dość prosta:
Odłącz przewód od czujnika temperatury - wkręcony jest w obudowę termostatu. Jeśli wentylator przestanie pracować znaczy, że masz uszkodzony czujnik, jeśli będzie pracował nadal trzeba szukać dalej - może jakieś zwarcie na przewodach od w/w czujnika.
Na 99% obstawiam czujnik.
Powodzenia.

no tak rzeczywiscie jak odlanczalem jakis kabel to sie wylanczal wentyl ale nie wiem czy odlanczalem czujnik czy cos innego.... Powoli zaczynam rozumiec zasade dzialania chyba ide do autka zerknac co i jak doklaniej)

jezeli miales tak zawsze to raczej napewno ktos spial wentylator na krotko i bedzie sie zawsze wiercil ..
jezeli od jakiegos czasu to tez mysle ze to bedzie czujnik

Słuchaj moim zdaniem jest to wina włącznika wentylatora który w Twoim aucie (MK VII) jest umieszczony na wężu idącym od obudowy termostatu do chłodnicy... najprawdopodobniej jest on cały czas włączony tak jak dzieje się to przy gorącym silniku.. ja tez mam z tym problem ale odwrotny.. bo u mnie nawet przy gotującym się płynie chłodzącym nie włącza się wentylator.. A to co Ci pisze R_O_Y jest nieprawdą bo w Twoim silniku nie ma nic do gadania czujnik temperatury przy tym problemie... Jeżeli chcesz to sprawdzić to po prostu odłącz wtyczkę od włącznika wentylatora a zobaczysz że przestanie działać...

Pozdrawiam Luksas

Jasne Luksas! Tylko pisząc "czujnik temperatury" miałem na myśli wyłącznik wentylatora który jest niczym innym jak bimetalicznym czujnikiem temperatury. No chyba nie myślisz, że myślałem tu o czujniku odpowiedzialnym za odwzorowanie temperatury na desce rozdzielczej? Może małe przejęzyczenie ale tok myślenia prawidłowy.
Pozdrawiam.

Cytat:
2008-01-03 17:52:49, R_O_Y pisze:
Odłącz przewód od czujnika temperatury - wkręcony jest w obudowę termostatu

Jeżeli się tak... to niestety ale tam włącznika nie znajdzie