[E36]Co ile tyś km i co ile lat wymieniac podstawowe elemen

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam chce się zorientować, co jaki czas lub, co ile tysięcy km należy wymieniać podstawowe elementy, które należy wymieniać biorąc pod uwagę, że auto jest użytkowanie dosyć delikatnie i nie na dalekich dystansach. Z tego, co wyczytałem sprawa się ma tak:
Styczeń 2008 150 tyś (mój zapis, stan auta), bo będę od tego przebiegu i roku liczył. Silnik m43
Olej w silniku, co 10-20 tyś Km. Od razu filtr oleju.
Przegląd ogólny, co 20 tyś Km.
Wkład filtru powietrza, co 2 lata.
Ciecz chłodząca, co 3 lata.
Płyn hamulcowy, co 2 lata.
Filtr główny paliwa 80 tyś Km.
Olej w skrzyni i filtr oleju w skrzyni 80 tyś Km.
Mikrofiltr 20 tyś
Płyn układu wspomagania, co ile?
Przekładnia główna 40 tyś wymiana oleju – przekładnia główna to jest dyfer ?. Czy dyfer to co innego ?
Czy sądzicie, że dobrze oceniłem, co ile km albo, co jaki czas należy wymieniać te elementy. Czy uważacie, że mogę jednak trochę dalej albo później wymienić niektóre elementy. Co należy jeszcze wymieniać żeby cieszyć się autem jak najdłużej i jak najlepiej. Napiszcie swoje opinie.

Bmw ma coś takiego jak komputer, to są takie zielone kwadraciki, powinny one znikać z czasem i jak zapali sie pomarańczowa to czas na wymiane oleju i filtru silnika. jak zapali sie czerwona to znaczy,że termin wymiany został przekroczony.
Ja wykonuje to tak-i nigdy nie mam niespodzianek:
-wymiana oleju i filtru silnika-wg. wskazan komputerka
-przegląd ogólny- co roku w czasie badań diagnostycznych
-filtr powietrza-raz w roku-po wiośnie jest najwięcej pozaklejany, a po jesieni najwięcej zabrudzony, więc przed zimą.
-chłodnica-co 2 lata,przed zimą
-chamulce-wg wskazania komputerka(taki mały zegareczek obok diód)
-filtr paliwa-wymieniłem po kupnie i już nie ruszam, możliwe,że po 80tyś
-skrzynia autmatyczna-co 80tyś z filtrem i na nowych uszczelkach.
-mikrofiltr-przed zimą
-wspomaganie-razem ze skrzynią
-dyfer-razem ze skrzynią
-świece-co drugą wymiane oleju silnika
Co jeszcze wymienić- zależy-ja wymieniłem opony na nowe, 4lata spokoju, zawsze po kupnie wymieniam akumulator na nowy-lubie mieć nowy(troche to moje uczulenie na problemy ze starym autem)

Filtr powietrza to raczej zależnie od przebiegu:
- to zależy od exploatacji(terenu) 10-15 tyś.