Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-06-20 11:23:02 Zamierzałem w ten weekend wymienić sobie płyn chłodzący w mojej astrze F (x16xel). Kupiłem płyn, przeczytałem w Etzoldzie co i jak. Otwieram maskę a tam kilka niespodzianek:
1. Etzold mówi "odepnij dolny wąż chłodnicy i spuść płyn" U mnie tego dolnego węża nie widać. Mam wersję z klimą (czyli dwie chłodnice) i w komorze silnika widać tylko wąż górny (po lewej stronie przy obudowie filtra powietrza idzie chyba do termostatu) i jakiś inny wąż z lewej strony mniej więcej po środku (chyba wylotowy bo po krótkiej jeździe pozostaje zimny) 2. Etzold mówi " odpowietrzenie silników 16v: wykręcić śrube z łbem walcowatym w obudowie termostatu i wlewać płyn aż nie zacznie wyciekać przez otwór po śrubie" i do tego poglądowy rysunek. U mnie to miejsce wygląda inaczej: wąż od chłodnicy nie jest prosty tylko zawinięty w pętelkę. Sama obudowa termostatu wydaje się nie posiadać rzeczonej śruby. Zbiorniczek wyrównawczy ma korek z zaworkiem - możliwe jest że układ się sam odpowietrza? Moje pytania: 1. Jak mam spuścić płyn z układu chłodzenia? 2. Jak mam odpowietrzyć układ? O ile w ogóle muszę to robić? |
wyckosky Pełnoprawny Klubowicz Zafira B elblag | 2009-06-20 18:30:16 Układ odpowietrzy się sam a rurę odkręć najniżej położona od chłodnicy |
mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-06-21 09:06:07 od tej większej chłodnicy (tej od strony komory silnika?) ona wychodzi mniej więcej w połowie wysokości chłodnicy. Zleci mi cały płyn? |
wyckosky Pełnoprawny Klubowicz Zafira B elblag | 2009-06-21 10:34:09 Jak najbardziej może zostać trochę w bloku silnika |
mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-06-21 10:46:13 Bardziej chodziło mi o to żeby spuścić te 90%. Skoro krociec jest w połowie wysokości to chyba nie wszytko zleci samo? Wolałbym usunąć z układu jak najwięcej bo nie wiem co było lane do środka przez poprzednich właścicieli a barwę ma niezachęcającą. |
mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-06-22 11:23:08 no na to by wychodziło - nawyżej odessę węzykiem. Nie śpieszy się, wczoraj padło mi sprzęgło więc zabawa z płynem musi trochę poczekać |
mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-12-09 15:37:57 odpowiadasz na posta sprzed pół roku sprzęgło już dawno wymienione |