Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2008-04-23 19:49:30 Witam.
W ostatnich dniach parę razy na krótko zapalił się "engine". Za każdym razem w jeździe po mieście w czasie jak stałem na światłach. Po ruszeniu z miejsca zaraz lampka gasła. Odczyt kodów diagnostycznych pokazał: 23, czyli: usterka czujnika temperatury powietrza MAT albo: zbyt wysoki sygnał z MAT (temperatura za wysoka). Filtr powietrza jest drożny, płyn w układzie chłodzenia jest. Silnik pracuje ok, wskaźniki ok. Zbyt wysoka temp dla MAT to jest >199 C -wydaje się to sporo. Spotkał się ktoś z tą usterką? Co ją może powodować (zakładając sprawny sam czujnik)? -- Wiesiek (Maestro) |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-04-23 21:12:01 to jest czujnik temperatury powietrza w kolektorze. W 1,5 jest wkręcony w puszkę filtra powietrza, w 1,8/2,0 wkręcony w kolektor od strony serwa hamulców. Nie ma nic wspólnego z temperaturą chłodziwa. Sprawdź, czy wtyczka nie wypadła, styki nie zaśniedziały, nie ma zwarcia, w ostateczności wykręć czujnik i zbadaj... |
Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2008-04-23 22:45:50
Czynności oczywiste (w tym wszystkie w/w) zostały wykonane zanim zabrałem się za pisanie. Z temperaturą chłodziwa ma to tyle wspólnego, że czujnik wkręcony jest w aluminiowy korpus, który ma wiele wspólnego z korpusem silnika, a ten z chłodziwem. W jakich sytuacjach tenże czujnik słusznie może sygnalizować za wysoką temperaturę? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-04-24 00:27:26
albo przerwa w obwodzie, albo zwarcie (wydaje mi się, że to drugie) [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2008-04-24 00:29:43 ] |