Problem z instalacja starego wina...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
potrzebuje kogos kto zna sie nieco na kompach...
mam problem ze starym laptopem (mmx166 32ram) bo chce zainstalowac win98 ale nie mam stacji dyskietek tylko cd. a wiem, ze w takich przyadkach byla dyskietka instalacyjna i instalacja wina ruszala.
problem w tym, ze bios nie widzi cd tylko hdd i nie wiem skad fdd jak go nie ma. macie moze pojecie co zrobic? dodam, ze nie mam dostepu do zewnetrznej fdd.

dzieki za info

a w biosie nie mozesz ustawic sobie odpalania z CD? W laptopach to raczej standard.
Wtedy tworzysz sobie CD bootowalne z instalka Win98 (spokojnie mozna to zrobic chociazby w Nero) i jedziesz z koksem

Przecież napisał ,że bios nie widzi CD ?
Może jest walni ęty,
Najprościej wyjąć dysk, podpiąć przez przejściówkę w normalnym kompie i dalej już po kolei.
Najprostszy dos coby dysk odpalił + instalka wina
Wsadzić z powrotem do lapka i odpalić instalkę z dysku.

hmmm widziec to jedno, ale ustawic boot to drugie, powinno sie dac Laptopy moga byc pokrecone. Moze spowodu nieistniejacej dyskietki nie widzi CD? Ja bym jeszcze pocwiczyl rozne kombinacje z BIOSem nim zaczal walke z podlaczaniem dysku do stacjonarnego kompa.

fatboy nie wiem czy wiesz jak stare sprzety potrafia byc "pokrecone"... sposob opisany przez wiktorzi jest najsensowniejszy. Wyjac, zainstalowac na nim dosa, ze sterownikami do CD, a potem odpalac wszystko z dysku juz w laptopie. Najlepiej, najlatwiej, najszybciej

niestey stare kompy maja to do siebie ze maja fanaberie wieksze, niz nowsze
ale znalazlem pewne wyjscie. wyjalem dysk ze starego, wlozylem do nowego laptopa i odpalilem instale wina 98, niestety zawieszala sie na poczatku instalacji. pozniej dla sprawdzenia dysku czy w ogole jest ok,, odpalilem instalke xp i poszlo, podzielilem na partycje (jedna az 2gb ). Po prostu mam walnieta plytke wina. jak zdobede dobra, to pozniej przy resecie systemu zanim zacznie instalowac zamienie dyski. i dokoncze instalke na starym. mam nadzieje, ze to pomoze

stare kompy bootuja tylko z dysku albo fdd
u siebie (p200mmx :>) wrzucalem instalke win98 na dysk razem z plikami startowymi i instalowalem. Jak chcesz to mam fajny bajer w postaci win99 - wymysl bodajze wegrow, tweakowany 98 z paroma bajerami.

jak masz drugiego laptopa ktory startuje z cd-romu, albo ma stacje fdd to przeloz do niego dysk z tego starego laptopa, odpal z plyty win98 albo dyskietki startowej, sformatuj dysk z parametrem /s i skopiuj na niego pliki instalacyjne. Potem tak przygotowany dysk wsadzasz spowrotem do tego trefnego laptopa i odpalasz instalacje.
troche pie...lenia ale to chyba najprostrze, bez przejsiowek i motania niewiadomo czego...

ok, kombinowalem i pojawia sie problem.
zmienilem dyski (ten stary) wlozylem do nowego laptopa i instalka xp poszla bez klopotu, ale nie moge miec tam xp, bo sprzet jest zdecydowanie za maly (2,3gb 32ram, 166mmx). a xp instalowalem bo ani w95 ani uaktualnienie w95 ani w98 nie poszly po instalacji.
chodzi o to, ze jak wkladam w98 to instaluje obsluge cd, pyta czy zainstalowac wina i dalej... ciemny ekran
probowalem juz inaczej. wkladalem plytke cd z win98, instalowlem obsluge cd i zamienialem plytke na win95 - odpalenie setup.exe powodowalalo ten same fekt ciemnego ekranu w tym momencie wymiekam i nie wiem co jest grane. dodam, ze nie mam dostepu do fdd (tylko cd).
pomocy (sprzet ma sluzyc do diagnostyki lpg )

zrob tak jak napisal seni24fal...
formatujesz na drugim kompie ten dysk ze skopiowaniem danych startowych czy jak to sie tam nazywalo, potem kopiujesz instalke windowsa na dysk.
wrzucasz go do starego lapsa, uruchamia sie dos, startujesz instalke win i jazda.

niestety nic z tego. kazde podejscie konczy sie klapa reasumujac mam takie problemy:

dysk w starym kompie:
- brak fdd
- brak mozliwosci butowania z cd (brak opcji w biosie)
- co najmniej bez zainstalowanego dosu komp bezuzyteczny

ten sam dysk w nowym kompie:
- po wlozeniu plyty instalacyjnej win98, laduje pliki dosowe, laduje obsluge cd, uruchamia pierwsza strone instalatora, po pytaniu "nacisniecie enter spowoduje instalowanie systemu", po wcisnieciu enter, czerny ekran i kompletny brak reakcji
- to samo przy instalowanu innej plytki win98,95 itp
- gdy podlaczam stary dysk jako dodatkowy i chce go sformatowac po wierszem polecen z parametrem /s, win xp w ogole nie obsluguje takiego parametru
- po wlozeniu win98 i starego dysku jako glownego na nowym kompie, uruchomie wiersz polecen, ktory w ogole nie rozumie polecenia format
- win xp instaluje sie bez problemu ale oczywiscie na starym kompie nie pojdzie

ogolnie mam 5 plytek z inst 98 i 95 + xp. czy mozliwe, ze dwie z win 98 sa walniete (jedna oryginalna) bo przeciez instalke z win95 i tak rozpoczyna z win98 (tylko wiersz polecen)?
co jeszcze mogr zrobic?

To może tak:

wrzucasz stary dysk do nowego kompa
uruchamiasz laptop z cd win98 (nie instalatora)
formatujesz dysk kopiując pliki systemowe i później instalkę 98
jak się uda to wrzucasz dysk do starucha i jazda

Chevy, czytaj ze zrozumieniem, Już masz wszystko podane na tacy i Google się kłaniają.

1. Dysk ze starego sformatować w nowym, (bez żadnego /s)
2. Przenieść pliki systemowe albo nagrać na dystkiętkę i później przenieść jakiś free dos albo zwykły dos (są w necie)
3. PRzegrać na dysk instalkę win98 (nie CD rom tylko pliki instalacyjne setup , cab itd) - nie zainstalować z CD.
4. wsadzić do starego uruchomić i uruchomić instalkę z dysku

przperaszam, ale nie jestem ekspertem od kompow...
ad.1. Dysk ze starego sformatować w nowym, (bez żadnego /s)
ok, udalo sie
2. Przenieść pliki systemowe albo nagrać na dystkiętkę i później przenieść jakiś free dos albo zwykły dos (są w necie)
wiesz jakie konkretnie pliki przeniesc? probowalem sciagac rozne dosy ale przewaznie spakowane sa jakimis obrazmi dyskietek, ktorych nie moge odpalic.

3. PRzegrać na dysk instalkę win98 (nie CD rom tylko pliki instalacyjne setup , cab itd) - nie zainstalować z CD.
jakie jeszcze pliki sa instalacyjnymi?

4. wsadzić do starego uruchomić i uruchomić instalkę z dysku
to dam rade na pewno...

dzieki za info

NIe ma za co przepraszać, nikt nie jest ekspertem od wszystkiego

1. mamy za sobą,
2. Zawartość dyskietki startowej 98 - możesz ściągnąć na ten dysk wszystko ale tak naprawdę potrzebujesz
IO.SYS, MSDOS.SYS, DRVSPACE.BIN i COMMAND.COM

3. Tworzysz na dysku katalog np. win98 i zgrywasz do środka całą zawartość instalacyjnego CD

4. po uruchomieniu w starym kompie piszesz
cd win98 (enter)
setup (enter) lub setupcor (enter) jak ci setup się zawiesi.

Idę spać.

[ wiadomość edytowana przez: Wiktorzi dnia 2008-02-18 22:42:19 ]

niestety nic z tego...
zgralem wszystkie pliki niby z dyskietki startowej na hdd, zgralem cala plyte cd do katalogu, ale... komp nie odpala (nieprawidlowy dysk, wymien dysk...)
co moge jeszcze zrobic?

niestety musisz sformatować dysk jako systemowy

A do tego trzeba zrobić dyskietkę startową

Dyskietki startowe

ściągnij cokolwiek może być dos 6.22, na dysk włóż dyskietkę i uruchom , zrobi to dyskietkę startową,

Uruchom lapka z dyskietki, sformatuj swój feralny dysk z parametrem /s z poziomu dos-a
i później zrób to co podałem w poprzednim poście o katalogu, czyli od punktu 3

No nie przeskoczysz - dysk musi być bootowalny

A możesz z tego wiersza poleceń uruchomić setupcor zamiast setup ?

[ wiadomość edytowana przez: Wiktorzi dnia 2008-02-20 19:34:27 ]

Cytat:
2008-02-20 19:27:36, Wiktorzi pisze:
... Uruchom lapka z dyskietki, sformatuj swój feralny dysk z parametrem /s ....

mówilem

panowie, ale ja pisalem, ze ten komp nie na fdd gdyby mial, to nie powstalby ten watek