Filtr powietrza (pare pytań)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Dzisiaj postanowiłem założyć zamiast seryjnego filtra STOŻEK i w związku z tym mam pare pytań....
Planowałem wyjąć całą puche z filtrem ale od silnika igdzie wężyk:

Jest on potrzebny czy moge go zaślepić??? Bo do puszki z filtrem chlapie delikatnie olejem przez ten wężyk.....

I jeszcze pytanko....
Co to jest za puszka po prawej stronie od filtra powietrza???

Prosze o jak najszybszą odpowiedź.....

To jest chyba coś od recyrkulacji spalin, można bez tego jeździć.

Ok a co z tym wężykiem??
Bo z tego co widziałem to u Remika to on ma go luzem:
KLIK

Umnie leci delikatnie z tego olej....

[ wiadomość edytowana przez: Rafal__K dnia 2008-03-10 13:14:04 ]

Fryś twierdzi że to odma,a ta puszka to pochłaniacz par paliwa.

Ale można bez tego jeździć??
Czy musi to koniecznie być??
Pytam bo jestem w tej sprawie zielony

mozna jezdzic bez odme nie musisz nigdzie podłanczac tylko pusc pod auto, ewentualnie załóż nato taki malutki filtr stozkowy, ale jak ci leci z niej olej to lepiej załóz na to filtr paliwa z malucha.

OK wielkie dzieki za odpowiedź
A z tym filtrem paliwa od malucha to poważnie mówisz?? hehe...

Możesz takie cudo kupić KLIK

Ja nie wiem bo stożka nie mam, ale jak pisze że do odmy to chyba się nada

Pomyśla nad tym filterkiem
Zaraz ide dalej kombinować....

A przy okazji żeby nie zakładać kolejnego tematu....
Co może być przyczyną że na zimnym silniku auto odpala bez problemów a jak sie rozgrzeje to są problemy z uruchomieniem??
Dopero za 2 lub 3 razem odpala....

to co pokazujesz na zdjęciu to przewód od odmy napewno... jeżeli nie zdejmujesz dolnej części puszki starego filtra to zostaw to tak jak jest, ja tak miałem i jeździłem... a jeżeli demontujesz całą puchę no to tak jak piszą poniżej, albo niech "dymi" gdzieś pod samochód (uwaga na przegląd), albo jak ma ładnie wyglądać kup na allegro filtr na odmę...

"dymi" ????

fakt przegląd mam niedługo ale do tego czasu kupie ten filterek z allegro...
Bo zdemontowałem wszystko i jak narazie jest OK

Fotki bedą w temacie o mojej padlinie hehe.....

Tyle tylko że filterek nie pomoże. Miałem kiedyś takie rozwiazanie w innym samochodzie i filtr na odme nie zatrzyma dymienia. Poza tym jak bedziesz stał w korku czy na światłach a silnik już bedzie rozgrzany to jest duze prawdopodobieństwo że część oparów dostanie sie do wentylacji, spaliny w kabinie i to jeszcze te niedopalone to troche niezdrowe. Ja wprowadziłem przewód spowrotem do kolektora ssacego. Pozdrawiam!

Cytat:
2008-03-10 18:31:40, Styko pisze:
Tyle tylko że filterek nie pomoże. Miałem kiedyś takie rozwiazanie w innym samochodzie i filtr na odme nie zatrzyma dymienia. Poza tym jak bedziesz stał w korku czy na światłach a silnik już bedzie rozgrzany to jest duze prawdopodobieństwo że część oparów dostanie sie do wentylacji, spaliny w kabinie i to jeszcze te niedopalone to troche niezdrowe. Ja wprowadziłem przewód spowrotem do kolektora ssacego. Pozdrawiam!

A możesz powiedzieć jak to dokładnie zrobiłeś??

Jak już masz zamiar założyć stożek, to w sprzedazy są gumowe łączniki za pomocą których łączycz stożek i pozostałe dodatkowe elementy dolotu z oryginalnym. Niektóre z tych łączników mają ododatkowy bocznik (wygladaja jak trójnik) do zamontowania tam czujnika temperatury powietrza zasysanego lub właśnie odmy. Niepokoi mnie tylko jeden fakt, że w odmie pojawia się olej. Z tego co napisałeś to troche go tam za duzo. Mam silnik 1.8 i pomiędzy przeglądami jak wymieniam filtr to praktycznie oleju na gąbce w puszce filtra nie ma, jest tylko troche przybrudzona. Chyba ten silnik ma juz niezły przebieg. W każdym razie odmę zainstaluj za przepływomierzem, bo inaczej olej z odmy go wykończy. Pozdrawiam!

no właśnie w tym problem z niemam takiego trójnika....
w zestawie były tylko redukcje na inne średnice......
ale z tego co gadałem wczoraj w robocie to nietylko umnie w odmy leci delikatnie olej.... kolega w oplu i bmw miał to samo....
Jak narazie wyjołem wszystko (całe puchy) i założyłem ten stożek zobaczymy jak bedzie a wąż narazie sobie wisi 2-3 dni testów i zobaczymy jak bedzie... założe jeszcze ten filterek....