VW Bora problem z ukladem chlodzenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam posiadam VW Bore 1.9 tdi mam problem z ukladem chodzenia
raz na jakis czas ( raz w tygodniu) Wyskakuje mi komunikat STOP(przy normalnej ekonomicznej jeździe) i pali sie obrazek od temp wody wiec otwieram maske i odkrecam zbiorniczek od chłodnicy ( gdy odkrecam spada ciśnienie w zbiorniczku i podnosi sie poziom plynu) (NIEDOLEWAM ZIMEGO PLYNU NA GORĄCY SILNIK WIEM CZYM TO GROZI) dolewam płyn zakrecam i jade jezeli troche sobie poszaleje to znowu wyskoczy i znowu musze dolac plyn ale najśmiesniejsze jest w tym ze nigdzie nie wycieka wiec moze ktoś ma jakiś pomysł? prosze o odpowiedz bo zbankrutuje na płynie

uszcelka pod głowica i spieprza Ci plyn do oleju nie masz czasem masła na bagnecie albo popd korkiem? przy duzym obicazeniu silnika moze jesc plynu ze hoho takze sprawdz olej jak on wyglada bo to ze ubywa CI plynu to nie jest normalne albo masz wyciek a mozesz naweet tego niee widziec

Witam, mam ten sam problem z Bora, czy znalazl Pan przyczyne tego wycieku, pozdrawiam! sigma81

To nie musi być wyciek. Uszczelka pod głowica może być wydmuchana i przepala po trochu płyn chłodniczy. Masła na bagnecie oleju też nie musi być. Trzeba sprawdzić czy węże od chłodnicy nie są twarde po jeździe i czy płyn chłodniczy nie śmierdzi spalenizną. Jeśli ciśnienie w układzie chłodzenia jest za duże to płyn ucieka przez zawór w korku na zbiorniczku wyrównawczym.

Kompresja dostająca się do układu chłodzenia może spowodować wywalanie płynu ze zbiorniczka. Sprawdź czy nie ma na nim zacieków od zewnątrz.