[Pony 1,5 91" gaźnik] Filtr powietrza-specyfikacja, wymiary.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hejka !
Po pierwsze witam wszystkich klubowiczow
mam problem z filtrem powietrza bo niespojnosc niektorych oznaczen doprowadza mnie do szalu
Furka : Pony 1.5 gaznik '91r.
W tej chwili siedzi filtr z blaszanymi obreczami.
Szukajac w katalogach Filtronu najblizszy specyfikacji jest filtr AR 329 ale ogladajac jego rysunek i czytajac wymiary ma on 6cm wysokosci ! w tej chwili moj ma 4cm i na pewno 2cm wiecej nic nie wejdzie bo miesci sie idealnie w obudowie. Wg specyfikacji pewnego sklepu do mojego modelu powinienem zastosowac AR 277/1, ktorego niestety sklep nie posiadal. posiadal za to AR 277 ktorego zmierzylem z moim i srednica jest ok a wysokosc o jakies 2 mm wyzsza ( obrecze gumowe ). Panowie ze sklepu kierowali sie katalogiem i powiedzieli, ze nie bedzie dobry a sprawdzic nie pozwolili albo kupic albo spadac
Czy ktos wie jaki konkretnie model filtra powinienem zastosowac ?

~ thx in advance ~

[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-04-01 20:58:06 ]
[ powód edycji: tytuł ]

czesc mialem ten sam problem jak jutro znajde chwilke czasu to otworze filt i spisze jaki to model tez chyba z 3 podejsia z filtrem robile tylko ze ja mam ten plus ze w sklepie w ktorym sie zaopatruje moglem bez problemu oddac filtr jesli mi nie pasowal.

thx CzEkCzek, bede Ci bardzo wdzieczny bo moj obecny filtr jest juz mocno styrany i sam prosi sie o wymiane

Mój Pony to też gaźnik 1,5 pierwsza połowa 91r i miałbym ten sam dylemat co ty tylko gdzieś kiedyś na forum wyczytałem że są własnie wersje o wysokości 50 i 60 mm, i u mnie włazi 50, i dlatego kupuje filtr 227/1

P.S. kosztuje niecałe 20 złotych

[ wiadomość edytowana przez: perek_83 dnia 2006-05-14 23:03:15 ]

dzieki perek_83 no wlasnie w sklepie w ktorym bylem byl tylko filtr 227 i myslalem, ze te 2-3 mm roznicy sa bez znaczenia ale pojezdze jutro i moze znajde ten wlasciwy.
i ten Twoj 227 jest tez na podstawach gumowych ?

w sklepie kierowali sie katalogiem i doradzili mi ten 60mm dopoki im nie pokazalem mojego ktory ma spokojnie nawet nie wiem czy 50mm

pzdr

th0mee
u mnie tez na gazniku tez siedzie taki sam filtr powietrza jak uperek_83 czyli filtronowski AR 227/1

No ja własnie jak kupowałem pierwszy raz to z katalogu wychodziło że albo 227 albo 329 lub jakoś podobnie ale oba własnie maja 60 mm, w końcu kobieta w sklepie pomierzyła stary i powiedziała że w wolnej chwili poszuka po katalogu po wymiarach i zamówi, no i następnego dnia już czekał na mnie AR227/1, i teraz jak kupuje to zaraz w sklepie krzycze numerkami i wszyscy wiedza ża przyszedł facet od Hyundaia

[ wiadomość edytowana przez: perek_83 dnia 2006-05-17 22:24:50 ]

najlepiej kup oryginalny filtr Hyundai
roznica w cenie niewielka a pasuje idealnie
w JC maja oryginaly (przynajmniej w Katowicach)
w Lodzi musi tez byc taki sklep

hehe sluchajcie, po wielu bojach z filtrem w koncu trafilem na porzadny i pasujacy
i zaden to filtron a jakis taki, ktory na pudelku ma napisane hyundai i kia motors
jest nie na gumach ale na blaszce wiec elegancko

jak chcecie to moge dorzucic fotosa pudelka bo mam jeszcze - jest ok i byl taniutki - niewiele ponad 20zl !

pzdr

Cytat:
2006-05-18 19:47:11, noras pisze:
najlepiej kup oryginalny filtr Hyundai roznica w cenie niewielka a pasuje idealnie w JC maja oryginaly (przynajmniej w Katowicach) w Lodzi musi tez byc taki sklep

nio wlasnie o takim mowie
podejrzewalem, ze jest oryginalny

pzdr

Ja też kupiłem z JC z tym tylko że jest na gumie nie na blaszkach- cena zbliżona do twojej.

[ wiadomość edytowana przez: dakro dnia 2006-05-19 09:38:14 ]

można prosić o fotkę, wymiary bądź oznaczenie zamiennika pasującego filtra do Pony 1,5 gaźnik... bo dzis kupiłem filtrona i niestety jest za wysoki, wszystkie inne wymiary się zgadzają.

Z danych wynika ze
Srednica filtru 260mm
Wysokosc 51mm

Zastosowanie
Daihatsu-DELTA 1.2 75-78r oraz Delta 1.3 78-88r
Honda ACORD 1.6 76-78r
Mitsubishi colt 1.2 i 1.4 80-83r orz Pajero 2.6 82 91r
Hyundai Excel 1.3 i 1.5 89-94r Pony 1.3 i 1.5 89-94r Scoupe 1.5 90-92r Lantra 1.5 90-95r

Dane zaczerpniete z katalogu zastosowania filtru powietrza.

Moze cos ci pomoze

w sklepie był do wyboru o wysokości 61 lub 51.. no i ten 51 wydaje mi sie za duży... ma ktoś możliwość sprawdzić wysokość swojej dobrej wkładki?
dzięki za każdą pomoc

Też miałem problem z filtrem.Pod sklepem dobrałem z Filtrona AP 206 czy tak jakoś nie mam dzisiaj pewności ale na pewno był to filtr od Fiesty bodajże 1,2 89 rok

Ostatnio (przed swietami) tez wymienialem wszystkie filtry u mechanika. Zamowili jakis na na blaszanej "podeszwie" ale mowili ze nie bardzo pasuje i za pare dni mialem inny na gumowej, taki sam zdaje sie jak wczesniej byl wlozony (nie wiem czy orginal). Jak znajde chwile to sprawdze i spisze. Jak bedzie ktos zainteresowany to moze pisac na priv, gdyz moge pownownie nie znalesc tego tematu, poniewaz sobie przegladam wszystkie jakie byly poruszane.

P.S. Mechanik powiedzial mi ze nawet gumowy filtr lepszy niz blaszany, przynajmniej nie bedzie mogl byc wprawiany w jakies drgania w razie czego i nie bedzie mi dzwieczal.