Oznaczenie skrzynii biegów.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanko. Mam zamiar kupić skrzynie biegów na Allegro, mój nr skrzyni biegów to V2 91ZT-7F096. Znalazłem oferte odpowiadającą mi. Niby skrzynia od silnika takiego jak mam ja z tym, że numer jej brzmi trochę inaczej. Mianowicie tego V/przez coś tam nie pamiętam 91ZT- no i ten dalszy człon ma trochę inne cyfry niz u mnie. Ale jedno jest pewne, że te 91ZT jest takie jak u mnie. Mam w związku z tym pytanie co oznacza te V/... i te dalsze oznaczenie po myślniku za ZT?. No i czy te skrzynie są takie same? A i nie chce tworzyć nowego wątku. Czy łożysko koła tylnego powinno sie dokręcić z max siła (do oporu)> Bo ja mam na maxa i koło kręci sie lóźno. Bo wiem że kiedyś w innym samochodzie wymieniając łożysko dokręcałem na maxa i delikatnie popuszczałem

Tylne koło na maxa, siły podane w księdze WKŁ,
Podepnę się pod post w temacie skrzyni - jak to jest z tą numeracją?

Szukasz skrzyni do swojego TD czyli masz MTX'a i koniecznie pytaj sprzedajacych,ze do diesla,bo benzyna ma inne przelozenie

Cytat:
2008-04-02 23:13:13, Seba pisze:
Szukasz skrzyni do swojego TD czyli masz MTX'a i koniecznie pytaj sprzedajacych,ze do diesla,bo benzyna ma inne przelozenie

A ja właśnie szukam do swojego 1,8 ale benzyna. Wie ktoś czy 1,6 benzyna (16V) ma takie same przełożenia?

A i jeszcze jedno wiem,że były dwa rozwiązania z połączeniem skrzyni z kołami (silnik 1.8 TD Endura de). Pierwsze to dwa przeguby wewnętrzne bezposednio w skrzyni biegów - dwie półosie jedna krótka druga dłuższa. No i drugie rozwiązanie to że krótka półośbezzmian, a ta dłuższa - ze skrzyni wychodzi jakby taka rurą i dopiero przy końcu silnika jest przymocowany do niej przegub wew. idalej do koła krótka półoś. Mam w związku z tym kilka pytań czy skrzynie biegów w obu rzypadkach są takie same( czy ta z półosią krótką i długą bedzie pasować zamiast tej z tą długą " łamaną"? Czy jak nie będzie pasować to czy można zamiast tej "łamanej dać jedną długą? Pmóżcie bo mam na oku skrzynie właśnie tą od tych dwóch półosi(długiej i krótkiej), a w mojj esinie jest ta z tą łamaną? Bedę wdzięczny. Z góry dzięki.

A Czy zamiast tej rurki mogę wsadzić przegub wew. i nie bedzie mi nic pukać? Czy wszystkie przeguby wew do tego silnika mają tę samą liczbę frezów? Wiem dużo pytań ale nie chciałbym kupić skrzyni i żeby się okazało że jest nie dobra. Wizualnie wygląda jak moja. Jest też mocowana na łapie z tyłu, z przodu i na poduszczce pod samochodem. No nie wiem - czekam n a wasze wypowiedzi>

[ wiadomość edytowana przez: Ryjhof dnia 2008-04-03 19:22:54 ]