Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tomaszowski śliwkowy bandyta Szczecin | 2008-04-05 08:49:43 wczoraj niefajna przygoda esperaka :/
rano w drodze do roboty nierówno pracował, tak jakby nie chodził jeden baniak, chwilami nieźle zamulony. w ciągu dnia jechałem do miasta (może ze dwa km), silnik chodził równo i normalnie, ale po zaparkowaniu postanowiłem zajrzeć mu pod maskę. Najpierw idę na tył, patrzę - spaliny ostro białe (ale bez jakichś zasłon dymnych, w czasie jazdy też było ok), ale czuję że spaliny inaczej śmierdzą (był akurat na lpg). Otwieram maskę - a tam leje się na plastikową osłonę na dole jak z kranu (gdzieś zza osłony paska), zbiorniczek pusty oczywiście od razu zgasiłem, temp była ok. Koleś mnie zaholował do znajomego mechaniora na podwórko, zobaczymy w poniedziałek... może się okazać że będzie do kupienia 2.0 na części i teraz - ze wszystkich wątków o uszczelce jakie przeczytałem (jeśli oczywiście trafnie diagnozuję) wynika że jest to proces znacznie mniej gwałtowny - miał ktoś podobną traumę? pozdr |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-04-05 09:10:53
to może być cieknąca pompa wody [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2008-04-05 09:12:56 ] |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2008-04-06 10:54:49 popieram przedmówce
a rozrząd z wymianą pompy wody kiedy robiłes?? jesli nie to pamietaj zeby kupic kpl zestaw rozrządu z pompą wody koszt ok 300zł A co do zamulenia to niski stan płynu chłodniczego mógł powodowac przymarzanie redutora lpg [ wiadomość edytowana przez: Kula69 dnia 2008-04-06 10:57:02 ] |
tomaszowski śliwkowy bandyta Szczecin | 2008-04-15 11:38:17 dzięki za podpowiedzi - esperolot juz zrobiony (rozrząd + pompa), jeździ ok - i do sprzedania --> dział sprzedam, kupię, zamienie
pozdr |
tomaszowski śliwkowy bandyta Szczecin | 2008-04-16 20:35:03 niestety potwierdziły się jak myślę moje podejrzenia o uszczelce :/
po wymianie świec, kopułki i palca dalej po pewnym czasie od odpalenia zaczyna chodzić nierówno. płyn (chłodziwo) znika ze zbiorniczka w tempie masowym, za to zdrowo podniósł się poziom oleju. zadymienie z tyłu - lepsze niż z 5 trabantów razem wziętych. spod osłony kolektora lekki dymek. spaliny inaczej śmierdzą i są mokre. chyba już tylko na szrot.. mogłem nie robić rozrządu |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2008-04-16 21:42:15 Nie odpalaj silnika !
Zatrzesz go ! Zrób uszczelkę dobrze, to 300 zł i będzie ok |
tomaszowski śliwkowy bandyta Szczecin | 2008-04-16 22:31:23
no jazda z mocno rozcienczonym olejem to sredni pomysl |