Nawigacja moda czy potrzeba

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W ramach tzw "zawiści sąsiedzkiej" czyli on ma a ja nie zastanawiam się nad nawigacją do swojej kluski. Jeżdżę często do Wroclawia, Niemiec do KAtowic i w okolice i chciałem szanownych forumowiczów zapytać zy CUŚ takiego się sprawdza i jest naprawdę przydatne? Czy jesteście w stanie coś polecić na co nie będę potrzebował zyrantów i czego mi po 2 dniach nie ukradną..
Pozdrawiam

poczytaj na
http://www.tdiracing.pl/viewtopic.php?p=42411

1049zł wg cennika ACER, na allegro ~1200

Witam!

Mnie sie przydaje, nawet ostatnio w Warszawie spisala sie na medal.
Ta zwykla, standartowa nawigacja w mojej bestii.

Tez jestem ciekaw opinii użytkowników nawigacji z Palmtopa.
Może ktoś ma takowe cacko i sie podzieli wrażeniami?

Cytat:
Tez jestem ciekaw opinii użytkowników nawigacji z Palmtopa.

Ja mam w troche wiekszej wersji bo z laptopa. Ale funkcjonalnosc ta sama. Jestem zadowolony w 100%.

Odbiornik Altina i mapa Automapa. Dziala toto precyzyjnie i bezproblemowo. Czasami na znanych mi obszarach wytyczone trasy nijak maja sie do tego jak zazwyczaj jezdze, ale dla osob nieznajacych okolicy to nie ma znaczenia. Program przy wytyczaniu trasy w pierwszej kolejnosci bierze pod uwage "wieksze" drogi. Przy zboczeniu z trasy pierwotnie zalozonej z reguly udaje mu sie wyznaczyc nowa i nie kieruje spowrotem.

Zakladajac posiadanie laptopa, koszt jest niewielki : 200kilka zlotych odbiornik GPS i mapy wiadomo skad Do kolekcji przydaje sie tez przetwornica napiecia 12-220 do zasilenia notka. Koszt 100kilka zlotych.

Mam, używam w Borsku można było zobaczyć jak to działa. Zestaw sklada sie z palmtopa i odbiornika gps. Komunikacja miedzy palmtopem a gpsem odbyw sie bezprzewodowo (w tym przypadku). Jesli odbiornik GPS jest czuły to może znajdować się nawet w schowku i nadal działa. Jak ktoś ma np: Forda z przednią szybą ogrzewaną to mogą być problemy z namierzeniem satelity z wnętrza samochodu. Całość działa OK, najbardziej podoba mi sie, że to ustrojstwo GADA (po Polsku) i nie trzeba sie wpatrywac w ekran (wystarczy sluchac).
Doświadczenie pokazało, że najważniejsza jest MAPA, musi być maksymalnie szczegółowa i aktualna. Również algorytmy wyznaczania najkrótszej trasy muszą być inteligentne. Każda mapa ma błędy więc polecam przed wyjazdem w trase zweryfikować czy nie ma jakiegoś kwasu po drodze.
Tak czy inaczej GPS doprowadzi Cie do celu (nie zawsze najkrótsza trasą)
Mapa Polski na palmtopie zajmuje ponad 60MB, więc jeśli chcesz mieć załadowaną jeszcze mapę Europy to musisz mięć minimum 50MB wolnego na każde państwo!!!!

pozdro
3

Nie mam doswiadczenia z Navi, ale widzialem jak gosc wiozac mnie po Essen tego uzywal, jak ja wtedy mu zazdroscilem (gosc tam mieszka od ponad 10 lat) zona by dostala orgazmu, a i Ja bym sie czul wiele mocniejszym jadac po swoja Omesie! Ile sliny wytoczylem na brode to sam juz nie pamietam! Monitorek gadal po polsku i mozna bylo wcale nie patrzec na monitor, tylko sluchac. U Niemcow to cacko kosztuje cos ok. 400 euro, u nas gruba ponad 3000 zl, chyba zlece znajomemu zakup!!

Mam taką seryjną montowana w Omie i mapę Polski - własciwie jej nie używam - taki bajer co był w Omie jak ja kupowałem - jak dla mnie zupełnie zbędny - moze dlatego ze 3miasto jest tragicznie opracowane - a jak dojechac do jakiejś miejscowości to wiem sam . Jak bym miał kupowac jakies navi to tylko takie z Palmtopka - kolega ma w swoim autku i jest to znacznie lepsze, bardziej user friendly - ale wynika to chyba bardziej z dokładniejszej mapy i kolorowego wyświetlacza.

Cytat:
2005-08-30 14:36:21, 3 pisze:
Doświadczenie pokazało, że najważniejsza jest MAPA, musi być maksymalnie szczegółowa i aktualna.

Miałem przed dwoma miesiącami na testy z Caren Notebook palmtopa z wbudowanym odbiornikiem GPS i mapą Polski. Generalnie ok, miałbym jednak zastrzeżenia co do prędkości zmiany danych. Kilka razy w Warszawie nie nadążał za samochodem, tzn. zmieniał położenie o kilka sekund za późno i minąłem kilka razy skręt. Jak znasz miasto i często jeździsz po tych samych drogach to jest zbędna, ale jak ktoś porusza się po nowych miejscach to jest to przydatny gadżet.

Witam!

Mam palmtopa z wbudowanym GPS od stycznia. Generalnie jestem zadowolony. Niewątpliwą zaletą rozwiązania jest możliwość zabrania go ze sobą (nikt go nie buchnie z samochodu i można znaleźć dane miejsce idąc na piechotę, czy jadąc nie swoim samochodem).
Ważną sprawą są parametry sprzętu (szybkość procesora itp.) oraz oprogramowanie (dokładność mapy).
Ja mam czasami zastrzeżenia do swojego zestawu (tzn. sprzęt + program), ale nie testowałem innych więc nie mam porównania, czy wszystkie mają pewne mankamenty, czy też są sprzęty tak dobre, że nie można im niczego zarzucić (oprócz ceny).

Odswiezam kotleta

Napiszcie jaka nawigacje kupic. W saturnach czy media marktach sa nawigacje od 890 do 1390 okolo. Taka za 890 starczy. Na co patrzec przy zakupie? Moze ktos ma jakis konkretny model i napisze tu, ze jest OK. Chce kupic teraz cos i mozna coz zaciagnac na raty 0% czyli pare dych miesiecznie mozna dac.
Pozdrowka

Ja korzystam naprzemiennie z trzech. Mio P550 z MapaXL, Tracer TRN-1 z MapaMap oraz NavRoad NR350.

Najlepiej mi sie jezdzi na Automapie, ale to jest najdozsze rozwiazanie. Bardzo dobra jest navi tracer z MapaMap (pokrycie mozna sprawdzic na www.mapgo.pl). Niestety obejmuje tylko Polske, ale jest najtanszym rozwiazaniem bo kosztuje ok 500pln. W PL spisuje sie super.
Jak chesz jezdzic po Europie to najoptymalniejszym rozwiazaniem jest NavRoad, poniewaz z 800pln dostajesz dobry gps z cala europa oraz bardzo dobrym pokryciem Polski.

http://www.navroad.pl/NR350.php

[ wiadomość edytowana przez: dominiq dnia 2008-03-24 16:17:23 ]

Osobiście nie mam Navi w swoim samochodzie. Często żałuję, że jej nie mam, szczególnie przy "kluczeniu" większych miastach. Mam zamiar kupić, tak że badam ten temat od dawna.
POLECAM NOKIĘ 330 (z najnowszymi mapami). Dlaczego?
Mój dobry kolega (gadżeciaż przy kasie), miał już te zabawki, kiedy u u nas pojęcie "nawigacja" kojarzyło się z anteną satelitarną. Przetestował sporo nawigacji znanych i mniej nieznanych nam firm... i jest zadowolony jak do tej pory tylko z NOKII 330. Miał palmtopy, ale te b.często gubiły sygnał, nawigacje były "niedopieszczone" technicznie: też gubiły sygnał, kazały zawracać na autostradzie w... miejscach bez zjazdu, dorabiały drogi, kazały skręcać nagle ze skrajnego pasa w drugą stronę, prowadziły na przejazd przez podwórko jakiegoś chłopa (m.o)... z drzewem pośrodku itp.
Testowałem w swoim aucie "pożyczone" od znajomych nawigacje albo obserwowałem ich działanie jadąc z nimi - różnie mi się podobały.
Nie mówię, że wszystko jest w Nokii cacy, ale pod względem prowadzenia po naszych dróżkach, w moim odczuciu wypadła najlepiej. Nie jest tania, bo teraz kosztuje chyba około 1300-1500 zł.

Jeżeli ktoś jeździ głównymi drogami i potrzeba mu tylko tego, aby nie zgubić się w Warszawie, to wystarczy jakakolwiek nawigacja. Czytałem, słyszałem (ale nie doświadczyłem), że te Mediony - coś ala Panasonix "są tanie i nawet dobre w prowadzeniu".
Stolice i duże miasta są najlepiej dopracowane, tak, że za pareset złotych można coś już tam kupić.
Przestrzegam aby nie "przeszpanować" i kupić nawigację za n-tyś zł, która w Polsce jest dostępna tylko przypadkiem, a producent nie przypuszczał, że w Polsce są jakieś miasta po drodze do warszawy, wrocławia, poznania...

[ wiadomość edytowana przez: Beny_2_5_TDS dnia 2008-03-24 22:16:59 ]

no co do nawigacji to moge troche popisac bo akurat jestem po kilku zakupach do firmy i sam mialem ogromny dylemat..
a wiec podziele sie kilkoma wywodami:

-zalezy czy na owa zabawke mamy wystarczajace fundusze i czy tak naprawde jest ona nam niezbedna, ogolnie wcale nie trzeba wybierac najdrozszej bo nie ma sensu, sa nawigacje oparte na systemie Windows Mobile i te nawigacje sa megaedukacyjne , jak to widnows
np. navi firmy AKIRA ktora byla w slawnej Biedronce za 290 zl, a ostatnio tez w Media Makcie w Poznaniu , po odblokowaniu staje sie uniwersalna nawigacja wystarczy dograc np. automape, tomtom'a, i mapmap i juz mamy super nawi , w firmie uzywamy nawigacji TOMTOM 'a no i tak na europe sa super nie ma lepszej, pomijajac Autorouta i Map & Guide -ale to na laptoka, co do Polski -Automapa
szukalem czegos co sprawdzi sie na TIR 'a ale powiem tak -lipa
czytalem,pytalem kierowcow, rozmawialem z producentami i tak naprawde nie ma nawigacji dla ciezarowek, beckery i inne niby maja opcje dla TIR 'a ale czesto prowadza przez lasy, polne drogi i nie spelniaja swojej roli nalezycie i nie ludzcie sie ze nawigacja za was bedzie myslec bo juz i takie przypadki spotaklem, ona jest bardzo pomocna i tyle...

co do zachwalania przez Beny_2_5_TDS powiem tak, jest tylko kilku chyba 4 producentow map, reszta to posrednicy i tak owa nawigacja nokii pewnie byla z Automapa 4 [taka mapa] i zgodze sie ze jest to najlepsza na nasze warunki mapa [na Polske], ale ostatnio testowalem osobiscie TomTom 'a i wgralem do niego najnowsze mapy i powiem ze nie mam uwag, bylo bardzo dobrze..
dlatego najwazniesze sa mapy w nawigacji a nie firma [albo jakas AKIRA ]

P.S. Oczywiscie nawigacja + ludzka przytomnosc i rozwaga = udana podroz !!!!!

a zastanawiałeś się nad navi w telefonie (jeżeli masz z symbianem) ?
ekran może i mniejszy,ale to nic nie kosztuje

Cytat:
2008-03-24 23:10:19, MarekV6 pisze:
a zastanawiałeś się nad navi w telefonie (jeżeli masz z symbianem) ? ekran może i mniejszy,ale to nic nie kosztuje

Telefon jest do dzwonienia

Posiadam zmodyfikowana AKIRE i obecnie jest na MIOMAP
zazucilem na karte pamieci reszte europy Kwestia dobrego poznania mozliwosci programu oraz dostosowania sie do tego co ona nam akurat kaze a nie probowanie bycia madrzejszym od niej a naprawde wychodzi nawi za grosze

Hej,
Mam palmtopa Asus A696 i AutoMape 4. Zestawik super sprawuje sie ( wbudowany gps ), ...polecam.

A i ja od ponad roku zasuwam na Automapie i I-GO zainstalowanych na Etenie - sprawuje sie doskonale. Nie umiem tylko apgrejtowac