Łożysko/poducha góry mc persona

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Jak w temacie mam problem z łożyskiem mc persona, na jesieni wymieniałem amorki (KYB) z przodu, a że łozyska były jeszcze dobre ich wtedy nie wymieniałem. Jakis miesiąc temu zaczęło mi pukac i skrzypieć z prawej strony, na kole był wyczówalny luz i przy cofaniu po wybojach był głosny metaliczny stukot. Po naradzie kupiłem łożysko/poduche i zabrałem sie za wymiane.
Po zamontowaniu nowego łożyska na mc personie zauważyłem ze łozysko/poduszka ma luzy na boki ( kiwa sie) wygląda to tak jakby średnica otworu łożyska była odrobinke większa.
Bardzo proszę o jakieś rady.
Pozdrawiam Maksimus

Jesli ci to cos pomoze to ja tez zmienialem amory i zostawilem stare poduchy - one maja miec luz boczny bo tak pracuje poducha tyle ze nie powinno miec luzu w osi pionowej czyli gora-dol - jak takowego nie ma to jest ok

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2008-04-17 16:15:40 ]

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2008-04-17 16:16:08 ]

Sprawdź ... bardzo dokładnie sworzeń dolny wahacza (samochód na podnośniku... koło odciążone... monterka pomiędzy sworzeń i wahacz) , oraz końcówkę drążka kierowniczego... jeśli jest minimalny luz... będzie "pukać"

A wiec tak luzu na sworzniu i na koncówce nie ma. Rafalko nie wiedziałem ze ma być luz na boki przyznaje , ale po włożeniu mc persona z nową poduchą cofając po wybojach jest nadal ten sam stukot, bardzo głośny, metaliczny dobiegający własnie z prawej strony...

A gumy na wahaczu
Ewentualnie łączniki stabilizatora

Dzieki Krzysiu za rady oczywiście sprawdze wahacz i łącznik stabilizatora, ale kurcze cały czas wydaje mi sie ze własnie ta poducha tak tłucze.. tylko dlaczego

Cytat:
2008-04-17 18:07:28, Maksimus_skc pisze:
cofając po wybojach

HMM jak dobrze rozumiem to dzieje sie tylko na wstecznym ??? Jesli tak to rzeczywiscie obstawiałbym gumy wahacza bo kolo zapiera wtedy w inną stronę...zakladam ze mowimy o jezdzie na wprost

Dokładnie dzieje sie to na wstecznym jak znajde dzisiaj chwilke to podjade na podnośnik i sprawdze gumy wahacza.

Czasami ... po wymianie górnego mocowania amortyzatora..."popuszcza sie" nakrętka. Sprawdź czy jest dokręcona.

Kolego Certif dziekuje za rady, zwracam honor trafiłeś w dziesiątke, dolny sworzeń kwalifikuje sie do natychmiastowej wymiany, nie jestem wstanie powiedziec czemu nie zauważyłem że jest rozwalony, a osobiście go odkręcałem/zakręcałem.....ach szkoda gadać.
Dziękuje wszystkim za porady.
Pozdrawiam Maksimus.