Dźwięk z koła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dźwięk z koła.
Przy skręcaniu w prawo (nawet przy bardzo lekkim przestawieniu kierownicy). Im szybciej jadę tym głośniej. Taki jakby guma o coś tarła, albo hamulec zahaczał. Częstotliwość chyba zgodna z obracaniem się koła. Łożysko i przegub wykluczam. Mechanik to sprawdzał i na podnośniku cisza (nie mogliśmy się przejechać, bo akurat było mokro i wtedy nic nie słychać, bo szumi woda). Zastanawiam się jeszcze czy to nie opona, ale tenże mechanik stwierdził, że to raczej niemożliwe. Z zawieszeniem ogólnie wszystko OK. Wiem za to, że niedługo będzie trzeba wymienić klocki hamulcowe i być może tarcze.
Martwić się tym? Co to może być? Czy jest sens zamieniać koła, żeby wykluczyć oponę?
Z góry dzięki za pomoc.

Łukasz

łożyska bym nie wykluczał - na podnośniku, bez obciążenia to i może go nie być słychać; jaki przebieg ?

Jak go kupiłem pół roku temu, to na liczniku było około 155tyś. Teraz jest prawie 180tyś. Łożysko łatwo wykluczyłem, bo do wymiany będzie niedługo to z prawej strony- tam słychać je było na podnośniku dość wyraźnie. Ale ten dźwięk, przy skręcaniu w prawo, raczej nie przypomina padającego łożyska. To coś takiego, jakbym miał za mało powietrza (ale mam dość), albo hamulec. Tylko czemu na podnośniku jest cisza? Również przy skręconych kołach.

Łukasz

Cytat:
2008-02-13 20:12:59, Florys pisze:
Dźwięk z koła. Przy skręcaniu w prawo (nawet przy bardzo lekkim przestawieniu kierownicy). Im szybciej jadę tym głośniej. Taki jakby guma o coś tarła, albo hamulec zahaczał. Częstotliwość chyba zgodna z obracaniem się koła.

Przy skręcaniu w prawo...
u mnie padła poduszka mocowania silnika ...ta ostatnia przy skrzyni. Wtedy "zespół napedowy" przechyla się w jedną stronę i obciera....
Zanurkuj pod samochód i rzuć okiem... Na początku też myślałem, że to coś "z kołem" a to była oberwana poduszka....
Jak przy okazji masz problemy z wkleszczaniem biegów - których wcześniej nie było - to jest duże prawdopodobieństwo, że to właśnie to...

Biegi wchodzą jak ta lala... Ale zobaczę tą poduszkę.

Łukasz

A ja jak osioł uparty - łożysko.

Code:
  A ja jak osioł uparty - łożysko 

Nie bardzo... Bo to nie jest metaliczny dźwięk, jak to przy łożyskach. Ale już nie wykluczam, cholera wie to espero

Code:
  ...u mnie padła poduszka mocowania silnika... 

Gdzie tej poduszki szukać?

W poniedziałek mam umówioną wizytę, więc może tym razem się wyjaśni. Dam znać.

Cytat:
2008-02-14 15:52:21, Florys pisze:
...Gdzie tej poduszki szukać? W poniedziałek mam umówioną wizytę, więc może tym razem się wyjaśni. Dam znać.

Image Hosted by ImageShack.us

Ta moja oberwana poduszka ...na rys. oznaczona jest Nr 9
Miałem też problem z wybiciem śruby-sworznia Nr 10 , bo się wykrzywił ...ale jakoś poszło.

Florys- a jak długo z tym jeździsz? Bo u nas gdy padło łożysko w przednim kole, to najpierw było podobnie jak u Ciebie z tym, że powyżej 20 km/h tarcie przestawało być słyszalne, ale później przerodziło się to w regularne stukanie i było słyszalne nawet przy 80 km/h i ten stukot się jakby rozpędzał( im większe prędkość tym szybsze stukanie). W aucie był dźwięk jakby cały czas koło Ciebie tramwaj jechał.

Łożysko po raz TRZECI

Cytat:
2008-02-15 22:25:42, ZBYCHOL pisze:
Łożysko po raz TRZECI

Sprzedane! NMSP

Odwiedziłem mechanika i wnioski:
Chyba jednak nie łożysko. Tarczę za to mam w strasznym stanie. Rowki jakieś i w ogóle. Umówiłem się z mechaniorem na wymianę tych tarcz i klocków- i tak muszę to zrobić. To będzie za jakieś 3 tygodnie i wtedy odezwę się jeszcze raz.
Aha, poduszki mam OK.
Dzięki za pomoc.

Łukasz

Jest rozwiązanie.
Odzywam sie dopiero teraz, bo ważniejsze rzeczy na głowie miałem- Syn Żona mi powiła
Brawo dla tych, co stawiali na łożysko. Okazało się, że po wymianie prawego łożyska mam spokój. Wniosek taki, że niekoniecznie musi prawe hałasować przy skręcie w lewo i odwrotnie. Może być tak jak u mnie- przy skręcaniu w prawo dawało o sobie znać prawe.
Dzięki za pomoc

Łukasz Florysiak

Jakie koszta bo u mnie też coś szura jak jade prosto git a jak delikatnie skręce w lewo to szura (prawy przód)

Cytat:
2008-05-03 00:10:20, Kula69 pisze:
Jakie koszta bo u mnie też coś szura jak jade prosto git a jak delikatnie skręce w lewo to szura (prawy przód)

Kula to tak a propos szurania. Może to, to

nie to nie to