Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2008-05-21 15:35:52
Obawiam się, że to zonk. W lusterku grzebałem gdy zakładałem swoje, nie bardzo widzę szanse na ingerencję. No chyba że Adam Słodowy... Natomiast założenie lusterka od europejczyka jest proste. Trzeba tylko wymóc na sprzedawcy, aby dodał kabel od wiązki, bo wtyczka nietypowa. pozdr, Robert |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2008-05-21 18:28:41
Wszystko jest w schematach na stronie LOBu, łączie z kolorem przewodu i pozycją pina w złączce. Lusterko bierze masę, zasilanie (stałe spod stacyjki), o ile dobrze pamiętam dodatkowy + od oświetlania wewnętrznego oraz sygnał + od cofania. Pierwsze trzy znajdziesz w kostce od lampki. Sygnał cofania trzeba pociągnąć z dołu, oryginalnie wiązka rozpoczyna się po lewej stronie nóg kierowcy w głównym złączu szufladowym (na schemacie to chyba X1). Prawdę mówiąc, podciągnąłem kabel na dół, i już nie chciało mi się wcinać w główną wiązkę, więc reakcji na wsteczny nie mam. Reszta przewodów to sterowanie silniczkami i odczyt potencjometrów pozycjonujących dla komputera pamięci foteli, zaniedbujesz. Cała sprawa zajmuje z godzinę roboty, z czego większość to przepychanie kabla w lewym słupku pod plastikami. pozdr, Robert |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2008-05-21 20:43:37
co się dzieje z lusterkiem przy otwieraniu drzwi i jak reaguje na wsteczny ,bo nie wiem |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2008-05-22 19:40:20
W przypadku zapalenia lampki górnej (a więc także przy otwarciu drzwi), oraz przy wrzuceniu biegu wstecznego, przyciemnianie nie działa. pozdr, Robert |
beast6 LOB SYMPATYK Omega B 3.0 Kwidzyn | 2008-05-23 14:05:10
ja wszystkie kable wzielem ze sterowania swiatelkiem. + staly + po stacyjce masa i sterowanie drzwiami. 20 minut roboty. |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2008-05-24 18:45:43 Na 100% na 8 dajesz masę ("-") a na 11 "+" na 100% Wg schematu napięcie te jest zbierane ze stacyjki co nie przeszkadza podpiąć się gdziekolwiek. 9 odpowiada za "rozjaśnianie przy otwieraniu drzwi" jak to napisałeś (sygnał brany z zamka (włącznika w drzwiach kierowcy) natomiast 10 współpracuje ze wstecznym (sygnał brany z układu zasilania światłami wstecznymi). [ wiadomość edytowana przez: gieroy dnia 2008-05-24 18:56:45 ] |
szyna1 DEADSOUL Kielce | 2008-05-24 23:09:43 Serdeczne dzięki gieroy.
Oświeciłeś mnie to już konkrety. Proszę jeszcze o informacje czy któryś z sygnałów można pobrać z kostki od szyberdachu np. napięcie i masę ( które piny) a które z kostki oświetlenia kabiny, może sygnał do oświetlenia w momencie otwieranych drzwi. Współpraca ze wstecznym chyba będzie najtrudniejsza bo podejrzewam, że sygnał z układu zasilania światłami wstecznymi nie dochodzi w okolice lusterka. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam. |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2008-05-25 07:39:14 Zasilanie bierz z najbliższego układu mającego stałe zasilanie w czsie przebywanie w samochodzie czyli z oświetlenia jak najbardziej ale z oświetlenia dodatkowego (włączanego na żądanie) a nie tej lampki, która świeci sie podczas otwarcia drzwi. Pozostałe sprawy musisz już sobie sam rozwiązać czyli jak i gdzie się wpiąć. Nie tnij tylko kabli tylko używaj złączek do wpiniania. Wygodniejsze i pewne. |