Sprezyny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzis przy zmianie klockow odkrylem, ze tylna sprezyna jest peknieta Tak wiec czeka mnie ich wymiana, wiec od razu ciachne takze przod by juz nie miec klopotu z oponami i spokojnie jezdzic po PL drogach. Coz gleba bedzie mniejsza, ale za to wiekszy spokoj. Jesli z Mlodym nie wypali, to bede musial kupic. Z kasa troche krucho ostatnio, ale bedzie trzeba przycisnac pasa i wydac na sprezyny. Szperalem na allegro ale tam glownie sa Jamexy i KF, wiec syf (z tego co wyczytalem na forum). Sportowe, to jedynie znalazlem zolte KW, ale do B (prawda ze od B pasuja do A??). Amorki mam zolte KONI.
Zna moze ktos sklep w Warszawie z duzym wyborem sprezyn do Omesi A, ew. przemknela mu jakas aukcja w necie?? Druga sprawa co polecacie, jaka firme? Chce troche obnizyc, ale jednak mniej niz teraz. Aktualnie mam czerwone H&R uciete jeszcze o pol zwoju.

z gory dzieki za rady

szukaj KW, Eibach, H&R.
używka raczej ebay,
nowe jw + sklepy tuningowe, jest ich full.

a takie firmy jak Weitec?

[ wiadomość edytowana przez: fatboy82 dnia 2008-06-30 12:24:15 ]

słyszałem, że są dość twarde.
te co wskazałem miałem na róznych autkach i mogę polecić.

nie byłem zadowolony z firmy apex, obniżenie ok ale sporo za miękka, gorzej jak seria.

no i zamowilem Weitec, kpl, -35mm Pewnie w poniedzialek beda juz u mnie siedziec

gdzie zamówiłeś - jaka cena ??

zamowilem w ATC
sprezyny 600, montaz 300

Cytat:
2008-07-02 10:01:36, fatboy82 pisze:
... sprezyny 600...

Za "sztyry" ? Czy za dwie?

nie no bez przesady, za cale 4

Sprezyny wymienione, ale niestety efekt tylko polowiczny Przod ladnie poszedl do gory jak trzeba, przy okazji wymiany lozyska zwyczajnie sie wysypaly, wiec wstawiono nowe. Za to dupa jak nisko byla tak nisko jest Po wyladowaniu gratow z bagaznika poszla o 1,5cm w gore, ale to i tak nadal jest nisko. Przez to ze jest bardziej miekko, to w sumie bardziej tre dupskiem niz tarlem Goscie powiedzieli, ze mam strasznie malutkie dolne gumy amortyzatorow i sugeruja ich wymiane, to bedzie wyzej. Oczywiscie wyslali jeszcze zapytanie do Weitec'a o co chodzi, bo sami sie zdziwili, ze jest tak nisko. Co sadzicie o opcji z guma? W cenniku sprawdzili, to gumy Weitec'a bodajze 15mm lub 30mm kosztuja 190zl za komplet. Sadze ze na pewno znajde taniej innej firmy, ale wydaje mi sie, ze gdzies na forum czytalem, ze z gumami tak lepiej sie nie bawic. Chyba ze to dotyczylo amorow juz sam nie wiem.

Cytat:
2008-07-10 17:59:47, fatboy82 pisze:
Goscie powiedzieli, ze mam strasznie malutkie dolne gumy amortyzatorow

kurde, nie kleję.
jakie dolne gumy amorów?

Cytat:
2008-07-11 10:12:34, 7gsi pisze:
kurde, nie kleję. jakie dolne gumy amorów?

Ja też nie kleję. Może chodzi o gumy pod sprężynami? Ale z tego co wiem to one są w tylko rozmiarze unisex

Można ewentualnie dołożyć też podkładkę pod sprężynę żeby auto poszło nieco do góry.

Na bank o gumy pod sprężyny chodzi albo fatboy82 ma takich mechaniorów

kuzwa walnalem byka, oczywiscie chodzi o gumy sprezyn.
Sprezyny wzialem -35, ale z tylu to jakos wiecej nie wiedziec czemu wyszlo. Dzis pewnie odezwa sie z Weitec'a, to bede wiedzial wiecej o co chodzi.

jeśli guma sprężyny to juz jasne - im dasz wyższą tym autko pójdzie wyżej. Jak springi są -35 to zawsze deklarują obniżenie pod seryjne gumy, wstaw takie i już masz wyżej - jesli oczywiście te obecnie zamontowane są "mniejsze" / niższe niz seria.

pytalem sie w sklepie moim ulubionym o gumy i kpl jest za 52zl, oczywicie seria wysokosc Co do samych sprezyn, to Weitec zadeklarowal, ze przysle nowe. Jednak najwczesniej beda rezultaty po 20.07.
Co do roznic od seryjnych sprezyn, to dzis mierzylem w swojej 2.0 i z tylu jest 22cm przy zaladowanym bagazniku, czyli pewnie po oproznieniu byloby z 24cm, gdzie w mojej jest 15-16,5cm, wiec jakby nie liczyc za cholere nie wyjdzie -3,5cm. Teraz jak patrze na przod, to tez cos mi sie nie wydaje zeby obnizenie wynioslo 3,5cm, tylko znacznie wiecej.
Mam prosbe do ludzi z A 3.0 z seria, mozecie sprawdzic jaka jet odleglosc blotnika do srodka kola??

Cytat:
2008-07-11 22:23:56, fatboy82 pisze:
Mam prosbe do ludzi z A 3.0 z seria, mozecie sprawdzic jaka jet odleglosc blotnika do srodka kola??

Koła 205/55R16 - 26cm.

hmmm kolo raczej nie ma znaczenia bo mierzymy do jego srodka a nie do opony Mierzyles z przodu czy z tylu? W domysle chodzilo mi o przod, ale niejasno to napisalem

dzieki za szybka reakcje

Cytat:
2008-07-11 22:41:24, fatboy82 pisze:
Mierzyles z przodu czy z tylu? W domysle chodzilo mi o przod, ale niejasno to napisalem dzieki za szybka reakcje

Przód 35,5 prawa, lewa 36

Kuba nic sie nie przejmuj, lewa strona w Omesi zawsze jest wyzsza, sprezyna ma o jeden zwoj wiecej.