Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Navi Klubowy Weteran ![]() Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-08-25 11:11:25 Spotkałem ostatnio kumpla. Tak sobie rozmawiamy i mówi, że ostatnio robił kapitalkę silnika za prawie 2000 zł. Pokazał co było przyczyną:
![]() Pękła metalowa obudowa i cała świeca została wessana do cylindra. Efekt chyba nie trudno przewidzieć... Pozostałe 3 też był popękane (jedną widziałem na własne oczy - jest pęknięcie ale na kiepskim zdjęciu go nie widać. ![]() Tak więc - kto ma iskry lepiej niech sprawdzi... ----------------- Pozdro Navi Espero Serial Killer [ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2005-08-25 11:17:56 ] |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2005-08-25 12:06:42 A przy jakim "przebiegu" tych świec nastąpiło to przykre zdarzenie ? |
![]() Navi Klubowy Weteran ![]() Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-08-25 12:51:13 Niestety, kolega troche przegapił sprawę, bo jest laikiem motoryzacyjnym chyba. Dopiero po remoncie, jak odebrał z warsztatu samochód facet mu pokazał świece i chłopak przyją to jako normalną rzecz.... ta jak peknięcie opony. Nie pomyślał nawet coby zadymy narobić i z Iskry jakąś kasę wyrwać. Naet 2 szt wyrzucił. Ech....
Ale tego posta dałem nie po to żeby się nad nim wytrzasać, tylko żeby posiadacze Iskier sprawdzili u siebie górną krawędź metalowej obudowt świecy na okoliczność pęknięć. Co do przebiegu - przebieg miały tzw "międzyprzeglądowy" tzn poniżej 10 000. ----------------- Pozdro Navi Espero Serial Killer |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2005-08-25 14:46:30
Raczej w tym przypadku pomysł. Założyć kluczyk od świeć, włożyć poprzeczkę do kluczyka i koniec poprzeczki bardzo cierpliwie i z wyczuciem traktować niezbyt dużym młotkiem w kierunku odkręcania świecy. Jak już trochę pobijemy w kierunku zgodnym z kierunkiem odkręcania, to troszkę bijemy jakbyśmy świecę dokręcali. I tak na zmianę. jak juz może się uda zruszyc świecę, trzeba stosowac technike wykręcania i wkręcania, na zasadzie trochę wykręcić troche wkręcić. Chdzi o to, aby nie rozwalić gwintu, choć nie ma gwarancji że tak się nie stanie.Wymagana jest cierpliwośc i czas. Byc może trzeba będzie poprzeczkę przyspawac do klucza aby nie latała. Może rozgrzany silnik ułatwi odkręcenie. Ja podobną technikę stosuję przy odkręcaniu kłopotliwych śrub ale w normalnych warunkach, tutaj many do czynienia z silnikien i świecami. A może warto z raz pojechać do ASO na wymiane świec ![]() [ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2005-08-25 14:48:13 ] |
![]() Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-08-25 14:57:25
Ciekaw jestem co by było gdyby oni urwali, przecież "to Twoja" wina że są tak dokręcona/zapieczone. Tom |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-25 15:00:18 ja po polamaniu kilku kluczy do swiec z syfmarketu zrobilem tak..(a raczej moj tatus zrobil ![]() ![]() |
dextran Wrocław | 2005-08-25 15:27:21 1. Zamiast CocaColi moze lepiej prysnac WD-40, świetnie penetruje...
2. Świec nie odkrecamy na cieplym silniku bo predzej klucz polamiesz 3. Przed ich zakreceniem dobrze posmarowac gwint smarem grafitowym 4. Ludzie, czemu kupujecie swiece iskry !! Co to za pomysl, zadne oszczednosci... Jak swiece to tylko NGK !! |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-08-25 15:54:09
Oszczędności może i nie ma, ale świece Iskry (podobnie jak akumulatory Centry) wcale nie są złe... akumulatory wręcz należą do światowej czołówki (a nie tak jak w reklamach wmawiają jakiś Bosch). |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2005-08-25 15:55:05 bo sa najlepsze!!
chyba... wlasnie takie kupilem ( miedzy nimi a ngk bylo jakies zeta czy dwa roznicy) ale nauczony wieloletnim doswiadczeniem , ojca, dziadkow i znajomych mechaników , kupilem iskre... w moim poprzednimm bolidzie nie mialem z nimi nigdy problemow |
![]() Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-08-25 15:58:06 A ja z iskrami miałem problem, w maluchu, stało się coś niewiarygodnego, padły obie równocześnie niedługo po założeniu. Ile ja się nagłówkowałem dlaczego nie odpala, do głowy mi nie przychodziło że mogą paść na raz 2 świece ![]() Tom |
dextran Wrocław | 2005-08-25 21:56:49
Owszem co do Boscha to sie zgodze, poza wkretarkami (itp) inn eprodukty bym omijal a w szczegolnosci akumulatory, tutaj wolalbym Centrę ale co do swiec to mam swoje zdanie, z reszta masz przyklad na poczatku watkum malo ? Na NGK zrobilem juz grubo ponad 40 000 i auto (Corsa B) pali na dotyk zima, lato oczywoscie regularnie czyszcze swiece.... |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-08-25 23:37:27
Wkretarki tez maja do d..... w ub. roku wyrzuciłem dwie... teraz z Bosha kupiłem tylko wycieraczki... i tylko dlatego ze były po 20zł za komplet. W najblizszą sobote mam zamiar wymienic moje NGK na iskry... NGK przejechały ciezkie 50tys. km. auto zaczyna mocno drgac na wolnych obrotach.. czasami szarpnie... Wymieniam tez olej i filtry. Musze tylko odkrecic te p.....e swiece bo sie mi zapiekły zleksza.. skrzywiłem w kluczu srubokret ze stali narzedziowej.. a swieca nie pusciła ![]() ![]() |
![]() Stanko Citroen AX 1.0 Spot Bobrek-Oświęcim | 2005-08-26 09:06:31 Kupiłem sobie świece NGK, a świec już nie mogłem odkręcić od kupna auta tak więc to nie moja wina Tom. Te w środku to chyba świece boscha i pewno ktoś na maksa dokręcił, spróbuje psiknąć wd40 i pojeździć i znowu psiknąć, bo jak metrowy klucz dynamometryczny nie dał rady to już chyba dożywocie. ![]() |
marcin2 gdynia | 2005-08-29 16:17:31
o jakim symbolu były te wkrętarki Boscha, pamiętasz? W elektronarzędziach to jednak Bosch jest uznaną marką. Problemem jest tylko jak ktoś katuje narzędzie niezgodnie z zaleceniami producenta,np. serią dla majsterkowiczów wykonuje się prace przemysłowe, nieprzestrzega się max czasu pracy itp. Trzynaście lat temu przywiozłem z Niemiec szlifierkę Boscha-do tej pory mi służy. Inna rzecz że teraz to wszystko produkuje się w Chinach |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-08-29 18:29:33
nie wiem jaki symbol... kilka miesiecy temu przeprowadzałem sie z warsztatem... nawet nie uwierzysz jaką mają mocną obudowe tre wkretaki... lot ok 40metrów... uderzenie o beton.. a ta franca cała... niestety pod kilofem nic nie wytrzyma ![]() ![]() ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-08-30 00:53:04
BOSCH ......BYŁ w elektronarzędziach uznaną marką...teraz tylko w syfmarketach go kupisz.....żadna szanująca się firma nie zaproponuje Ci narzędzia tej firmy ...dot. szczególnie linii "amatorskiej" ale niestety nie tylko! W ciemno mogę wymienić co najmniej kilka firm bijących na głowę jakością wyrobów osławionego kiedyś Bosia.....KRESS, PERLES,DE WALT, MAKITA, nawet tani EINHELL jest już chyba lepsiejszy ! |
![]() Navi Klubowy Weteran ![]() Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-07-31 19:34:44 Wyciągam wątek.
Tak mię dziś naszło coby sprawdzić skąd się bierze znowu olej pod samochodem. Silnik zalany od góry do dołu jakąś czarną mazią z prawej strony ale bok głowicy czysty, pod aparatem zapłonowym sucho... Ki czort... No i pojawiło się jakieś delikatne stukanie. przez dłuższą chwilę starałem się dociec o co chodzi. W końcu okazało się, że skrajna świeca od strony aparatu lata jak przysłowiowy żyd po pustym sklepie. Świeca Iskra gaz, zakładana jakieś 6 kkm temu. Jeszcze trochę a wystrzeliła by w kosmos robiąc dziurę w masce. Tak więc - sprawdźcie, szczególnie, że OIDW to nie pierwszy taki przypadek.... ----------------- Pozdro Navi Espero Serial Killer |