Przegub wewnętrzny MK6 94r 1.6 16V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Podczas ruszania "tyrkocze" mi przegub wewnętrzny przy krótszej półosi(po stronie kierowcy). Czy można wymienić sam przegub, czy trzeba całą półoś. Szukałem w kilku sklepach online i nie znalazłem takiej pozycji dla auta w moim roczniku. Chodzi o ten przy skrzyni.

[ wiadomość edytowana przez: jogi33 dnia 2008-07-20 19:05:11 ]

A pewny jestes ze to ten przy skrzyni??? Bo jezeli tak to niestety musisz kupic cala polos Poprawcie mnie jesli sie myle

Od kilku miesięcy tak jeżdżę. Gdy ruszam bez gazu terkocze coś pod silnikiem. Przy zmianie biegów na 2 i 3 czasem słychać metaliczny "brzęk". Przy odpowiednio delikatnym traktowaniu sprzęgła nic nie słychać. Auto po wymianie kompletu sprzęgła i oleju w skrzyni. Nie ustąpiło. Po sprawdzeniu na kanale wyraźnie słychać terkotanie z okolic wewnętrznego krótkiego przegubu. Nawet ręką można wyczuć lekki luz. Zajmie się tym mój mechanik, tylko on ma dostęp wyłącznie do nowych części. Jeżeli wewnętrzny przegub jest połączony ze zwrotnicą to muszę zakupić we własnym zakresie. Nowa jest zbyt droga.

MK6 1.6 16V manual 94r. Ile ząbków powinno być dla półosi. Czy muszę szukać konkretnie dla tego silnika i rocznika, czy podejdzie np od 1.8 mk7.

Nie jestem pewny czy 1,3 nie ma innego ,ale raczej tak i na 100% RS ma inny i pewnie xr3 130KM a tak pozostale to to samo.