Po zamontowaniu gazu dziwne rzeczy z Lambda i Check Engine

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zamontowalem gaz z cyfrowym komputerem i emulacja wtrysku i tak po podlaczeniu pod komputer tam przez nich gdzie mi montowali gaz lambda nie dziala na benzynie pokazuje 0.00 a na gazie dziala i to nawet dobrze.... a co wiecej ponizej 1000 obrotow na gazie zapala sie check engine i wydaje mi sie ze po jakims czasie jak obroty sa powyzej 1000 czyli w czasie jazdy ona gasnie czy oni cos powalili mi z lambda i czemu ten check engine.... a jeszcze na biegu jalowym i wolnych obrotach przy wylaczeniu gazu samochod gasnie jak przelaczam na benzyne....

A kiedy montowałeś?A na benzynie jeżdzi normalnie poza tymi objawami 0volt i checkiem?

[ wiadomość edytowana przez: mihu24 dnia 2007-10-17 19:02:46 ]

Jakiej firmy masz Instalacje?
Poprostu spartolili ci cos. sterowniki lpg trzeba programowac.

z tego co się 0oriętuje to kolesie całe podłączenie elektryczne ci spartolili a jeszcze zeby było mało to najprawdopodobniej włożyli ci złą instalacjie poprostu nie do tego autka pozdro

Cytat:
2007-10-17 18:58:26, mihu24 pisze:
A kiedy montowałeś?A na benzynie jeżdzi normalnie poza tymi objawami 0volt i checkiem? [ wiadomość edytowana przez: mihu24 dnia 2007-10-17 19:02:46 ]

na benzynie nie ma checka tylko lambda na 0voltow (tak to u nich na moniotorze widac), a tak to dobrze jezdzi i na beznynie tak jak wczesniej i na gazie tez w sumie nie widze roznicy, check sie na gazie zapala ponizej chyba 900obrotow a pozniej gasnie powyzej jak juz sie rozgrzeje i wogole wczasie jazdy. dzisiaj byl zamontowany

Dziasiaj to raczej nie montowales instalacji tylko jak cos to Wczoraj bo juz o tym pisales Sory za OT.
W centralce programuje sie czas rozgrzewania lambdy amplitudy przy obr jalowych i max. Cos musieli ci albo zle podlaczyc ta lambde albo nie tak zaprogramowany jest sterownik

Cytat:
2007-10-18 20:34:16, karol208 pisze:
Dziasiaj to raczej nie montowales instalacji tylko jak cos to Wczoraj bo juz o tym pisales Sory za OT. W centralce programuje sie czas rozgrzewania lambdy amplitudy przy obr jalowych i max. Cos musieli ci albo zle podlaczyc ta lambde albo nie tak zaprogramowany jest sterownik

nie no montowalem 17.10 a tamto z lambda to pytalem wczesniej jak nie wiedzialem ze jeszcze gaz bede montowac hmm no nie wiem jak to jest z tym czasem rozgrzewania ale to wlasnie dziwne ze mi sie zapala tak ponizej 900 obrotow gdzies i pozniej gasnie lub nie w zaleznosci od nie wiem czego a tak to ladnie jezdzi raz mialem problem bo na zimnym silniku jak wczasie jazdy mi przerzucilo na gaz to samochod sie zadlawil i zgasl, pojechalem i temperature mi zmienili z 14 stopni na 20 i zobacze teraz jak to bedzie sie przelaczac, co do tego checka to jeszcze jest tak ze jak obroty mi nie spadnal gdzies tak ponizej 900 to w czasie jazdy checka nie ma zapalonego wiec nie wiem o co biega oni mowili ze to moze byc czuly komputer i wtedy trzeba emulator lambdy wstawic, swoja droga jak mialem benzyne tylko to czasem przy odpalaniu potrafil sie check na 3 sekundy zapalic i zgasnac, komputer u mechanika nic nie wykazal i powiedzial wtedy ze to moze byc wina benzyny, ze te komputery sa takie czule... no nie wiem co sie okaze teraz jak pojade i sie podlaczy pod kompa mam nadzieje ze to nic powaznego i ze nie zepsuli nic no w sumie na benzynie jest tak jak bylo i check sie nie zapala

Cytat:
2007-10-17 19:05:54, karol208 pisze:
Jakiej firmy masz Instalacje? Poprostu spartolili ci cos. sterowniki lpg trzeba programowac.

tomasetto z bingo s-4 tak mi sie wydaje bo w homologacji tak jest wpisane

a co do lambdy to ja nie wiem czy dzialala wczesniej przed zalozeniem gazu.... pisalem na innych postach ze duzo pali i dziwnie sie zachowuje ( te obroty na zimnym silniku i wogole) a oni sie raptem wpieli pod 1 kabel ktory idzie od lambdy takze nie moge mowic ze zespuli tylko jestem ciekaw co jest zle z benzyna ze na benzynie jej nie zczytuje.... no i jeszcze analiza spalin tam u gazownikow na kompie pokazala cos tam CO chyba 7% na benzynie a to podobno 7 razy za duzo i ciekawe czy mi przeglad przejdzie :/ na gazie jest ok bo lambda dziala a na benzynie pokazywalo 0.00 (uboga mieszanka) i dlatego tyle palil tez chyba czy moze ich komp poprostu tego nie zczytal ze ona dziala??

pozyczylem takie to urzadzonko diagnostyczne do samochodw hyundai od kolegi i diodami pokazalo blad ktory w ksiazeczce jest opisany jako wtryskiwacz lub jego obwod co jest k**** nietak?? wczesniej tak nie bylo a te glaby gazownicy mowia ze ten check co sie zapala na gazie na niskich obrotach to jest ok i zeby sie nie przejmowac nim.... co mam zrobic? ta instalacja to nie jest sekwencja tylko z emulacja wtrysku benzyny.... czy to mi sie cos moze stac od tego checka? podpowiedzcie mi co mam zrobic bo zaczynam zalowac ze tam zakladalem gaz....

Ja mam u siebie dokładnie taką samą sytuację. Check mi się zapala po przełączeniu na gaz, ale dopiero jak obroty spadną poniżej 1000 RPM. Gaz mam 2.5 roku, tak było od początku. Instalkę mam II gen. ale nie mam emulatora. Jeśli ty masz emulator to albo jest walnięty albo rezystory źle dobrane albo po prostu miałeś emulator a zapomnieli go wsadzić
Jedź do innych gazowników, niech Ci sprawdzą

Cytat:
2007-10-21 23:54:42, gadiemus pisze:
...Check mi się zapala po przełączeniu na gaz, ale dopiero jak obroty spadną poniżej 1000 RPM. ... Jeśli ty masz emulator to albo jest walnięty albo rezystory źle dobrane.....

no wlasnie mam tak samo, rezystory sa pewnie zle zobaczymy czy mi wlutuje te 56omowe