[Hamulce] - [tarcze] i [klocki]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam następujące pytanie czy ktoś z Was ma tarcze brembo (gładkie lub nacinane)w swoim polonezie??? A teraz drugie pytanie czy tarcze Lucasa są inne od poprzednich polonezów??? Chodzi mi o to że znalazłem tarcze brembo o wymiarach
średnica 227,
grubość max/min 10,8/9
wysokość otworów 45,8
otwór piasty 61,5
otwory 4
Pytanie czy ta tarcza pasuje do hamulców zwykłych czy lucasa( też zwykłych).Czy ktoś ma tarcze brembo w swim Polonezie (ciekawe skąd nazwa Brembos???)
Pozdrawiam
Robert

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2008-03-16 02:28:24 ]
[ powód edycji: modyfikowałem tytuł ]

Rozumiem że masz hamulce lucasa, to musze cię chyba zmartwić. Tarcz firm brembo, Ferrodo itd (firmy zpoza Polski) do tych hamulcy nie znajdziesz. Do starego typu hamulcy nie ma problemu ze znalezieniem tarcz nacinanych lub nawiercanych, ponieważ na zachodzie (szczegulnie Włochy) są one poszukiwane do wielu modeli fiata i lanci, o ile wiem to te tarcze co sa w DF i Poldku ze starymi hamulcami sa używane w Lancii Delcie Integrale oczywiście na tylnej osi.
Tak więc chyba musisz oprzec sie na polskich wytwórcach tarcz famulcowych.

Cytat:
2003-03-03 17:50:21, CAROPLUS pisze:
(...) (ciekawe skąd nazwa Brembos???)

Koledzy panu nie przekazali?

W sklepie proponowali mi tarcze Brembo do PN z lukasami za 150zl szt. Są to tarcze gładkie magnezowane.

Pytanie co sie dzieje po zalozeniu tych super hyper tarcz Brembo czy jakichs tam innych superowych ?
Trwalsze sa ?
Lepiej Hamuje ?

Witam
"BREMBO" - tu mozecie znaleźć coś niecoś na temat tych hamulcy i tarcz

Pozdrawiam Bialy_1987
A ogólnie ta strona:INTERNETOWY SKLEP TUNINGOWY moim zdaniem jest cool

[ wiadomość edytowana przez: Bialy_1987 dnia 2003-05-05 20:33:53 ]

a ja mam gładkie tarcze hamulcowe Brembo, do tego klocki Lucas (bo Ferodo akurat nie mieli a ja musiałem pilnie zmienić) i płyn hamulcowy Ferodo DOT4 i jest wypas, hebelki są o niebo lepsze.

te magnezowane tarcze są chyba nierdzewne... chyba...

znacie moze inne sposoby jak nie dopuscic do rdzawego koloru tarcz
(oczywiscie poza miejscem styku klocków, bo na to wystarczy od czasu do czasu hamować )

Tak aby nie zaczynać nowego....
Małe pytanko do jakiej grubości tarczy można jeszcze bezpiecznie jeździc a przy jakiej należałoby je zmienic i na jakie najlepiej (niedrogo oczywiście) mam przód i tył tarcze 1,6 gli z '95 orygilalne przebieg 1100 tyś km (grubość tarczy w granicach 7 mm
Dzieki za jakikolwiek wskazówki

Cytat:
2003-06-30 10:46:34, GASS pisze:
Małe pytanko do jakiej grubości tarczy można jeszcze bezpiecznie jeździc a przy jakiej należałoby je zmienic i na jakie najlepiej (niedrogo oczywiście) mam przód i tył tarcze 1,6 gli z '95 orygilalne przebieg 1100 tyś km (grubość tarczy w granicach 7 mm

nie nastawiaj sie na tanioche ja kiedys zaszalalem i zamiast klockow Lucasa kupilem zamienniki firmy tomex,efekt byl taki ze chamulce do bani,ok.7tys kilometra i z tomexu zostaly blachy,musialem kupic nowe klocki i tarcze, jesli cos robisz przy chamulcach kupuj orginaly wychodzi TANIEJ(w koncowym rozliczeniu)

Nie bede juz zaczynal new topika

A co sadzicie o klockach EtF bo wlasnie cos takiego na tyl wlozylem a nigdy takich wczesniej nie widzialem

pozdr

Cytat:

Grubość tarcz hamulcowych 9,95 .....10,15 mm
dopuszczalne są 9,0 ...9,35 mm

Tarcze masz do wymiany

Cytat:
(...)
mam przód i tył tarcze 1,6 gli z '95 orygilalne przebieg 1100 tyś km (grubość tarczy w granicach 7 mm
(...)

Przebieg 1.100.000 km

Cytat:
2003-06-30 20:40:48, Janio pisze:
Cytat:
(...)
mam przód i tył tarcze 1,6 gli z '95 orygilalne przebieg 1100 tyś km (grubość tarczy w granicach 7 mm
(...)

Przebieg 1.100.000 km

Albo mi sie zera mylą albo w klubie jest poldek o większym przebiegu niż mój .

Dzięki za szybkom odpowiedź ( i czujnoć Janio ), pewnie że troche przesadziłem z tymi zerami sorki
Cześć przyjemnej jazdy ..... i szerokiej drogi

Witam

Za dni kilka planuje remont przednich hamulców w swoim DF z 1980roku, czytając sobie forum trafiłem na link do sklepu. Są tam tarcze EBC, nacinane. Cena 52zł za szt, według mnie to nie majątek. Czy warto kupić takie tarcze ?? Jeśli sądzicie że nie to jakie tarcze polecacie ??

Pozdrawiam

jak cię stać, to bierz.

Ale naturalnie klocki tez mam kupić tej firmy czy moge założyć jakieś zwykłe ?.

szkoda marnować potencjału tarcz na zwykłe. jak już szaleć to kompleksowo.

Albo klocki lucasa...