GETZ - wymiana łożysk.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Czy ktoś z użytkowników Getza wymieniał już łożyska na przodzie auta ? Mam przebieg 45 tys km i zdiagnozowane zużycie przedniego prawego łożyska (słychać go i okrutnie męczy podczas jazdy). Poszukuję jakielkolwiek informacji dotyczącej owego tematu. Jako że zależy mi na czasie, umówiłem się na wymianę łozyska w ASO "Sabat" w Lublinie choć zawsze gdy tam jadę mam mieszane uczucia.
Pozdrawiam i proszę o informację.

...albo jestem tutaj pierwszy z taką wymianą łożysk albo taka tutaj "ruchwliwość" w odpowiedzi na posty, choć to jeszcze trudno mi ocenić bo jestem na tym forum od niedawna ...

zatem u mnie było tak:

Zdiagnozowane zuzycie łożyska piasty koła (prawe) i wyprawa do ASO Hyundai SABAT Lublin ul. Budowlana na umówioną wymianę a tam: SZAST PRAST ok. 1 godz. 30 min. i po całej zabawie !!!

Tyle sie nasłuchałem o praktykach stosowanych w takich miejscach ( i niepotrzebnie) bo ja tam na razie złego słowa na ASO Hundai Sabat Lublin nie mogę powiedzieć. Mój Getz 1.3 kupiony u nich (koniec roku 2004) znowu cichutko smyra jak mały szerszeń
Wszystkie przeglądy robię u nich i jakoś do tej pory (odpukać w niemalowane) nie mam zadnych problemów).
Spojler dachowy tez kupiłem, polakierowałęm i zamontowałem u nich. Klocki hamulcowe wymienione. I jest OK !

A wymiana łożyska piasty koła po 45 tys. - pech. Trafiło mi się takie jakies kaprawe bo w ASO sami wymieniali w Gacku pierwszy raz ha ha ha. Zdemontowali stare, rozbili je...i faktycznie: uszkodzona bieżnia wewnętrzna łożyska.
Ja podejrzewam tak:
1. Uszkodzenie zmęczeniowe materiału - tylko po 45 tys ???
2. Uszkodzenie wskutek oddziaływania np. wody - uszkodz. pierścień uszczeln. łożyska lub coś w tym stylu (raz wpadłem w dziurę na drodzę )

... i tyle Całkowity koszt wymiany: niecałe 190 zł !!!

Cały czas mogłem obserwować co robią z moim autkiem, rozmawiałem z kim i o czym tylko chciałem ... naprawdę złego słowa nie mogę powiedzieć.
Ja nakazałem zamontować odpowiednik/zamiennik łożyska a nie firmowane znakiem Hyundaja (zresztą w moim przypadku to te same) Brawo za ustawę o zamiennnikach !!!

Zdemontowałem z auta:
IL JIN 51720-29XXX ZGB (ze znakiem Hyundai)
Zamontowałem:
IL JIN 51720-02XXX CGA (bez znaku Hyundai)
oznaczenie boczne pudelka: IL JIN IJ-H0037
i całość jako zestaw naprawczy: KANACO H10511 pt. Łożyska koła wg katalogu JC.

Tak jak juz wspomniałem: niecałe 190 zł z robocizną !!!
a w intenecie same łozyska od 180 zł w górę .... SKF od ok 200 zł

Ocencie zatem sami, ja jestem zadowolony i gdyby co to kolejnym razem tez jadę tam.

Pozdrawiam

Cytat:
2008-06-27 11:12:58, Posejdonus pisze:
...albo jestem tutaj pierwszy z taką wymianą łożysk albo taka tutaj "ruchwliwość" w odpowiedzi na posty, choć to jeszcze trudno mi ocenić bo jestem na tym forum od niedawna ...

bo wszyscy się przeniesli na nowe forum

www.forum.hyundaifanklub.pl

Dzięki za informację bo nie znałem tego nowego miejsca, ale widzę że cos tam z informacjami odnosnie Getza ... ubogo .
Tutaj chyba jednak ciut więcej

Ale dzięki za podpowiedż.
Pozdrawiam

Mi też w Getzie ASO wymieniało łożysko z przodu, tak około 40tyś km.
Sami wykryli i mieli rację. Jeszcze byłem na gwarancji, więc wymiana bezproblemowa.

kupiłem mego Getz 1.5 w lutym z Belgii przejechałem ponad 5 tyś teraz ma 48 tyś w właśnie niedawno wróciłem od mechanika diagnoza prawe łożysko cena 250 zł mechanik powiedział też ze może trza będzie wymienić piaste umówiłem sie na wtorek

Pawsiu ...

... tylko nie daj się naciagnąć na wymiane piasty, bo z przodu samochodu jej się nie wymienia. Gorsza sprawa gdy chodzi o tył auta tam wymiana łozyska jest bardziej skomplikowana
250 zł ... hmmm, ja powiem wprost: jeśli to cena za wymianę łożyska z przodu autka, zmień mechanika.

Pozdrawiam i proszę napisz kilka slów jak zakonczyła sie Twoja wymiana.

z mechanikiem byłem umówiony na dziś więć rano odstawiłem auto i .......(miałeś racje posejdonus) za 2 godzinki telefon, że konieczna jest wymiana piasty. więc nie wiem co robić autko rozkącone u mechanika, ja zielony, cały dionek minoł mi na szukaniu piasty. zamiennyków chyba nie ma a orginalna to 260 netto najszybciej na czwartek.
a co do łożyska to policzył 200 zł za łożyska skf i 50 robocizna
dzwoniłem do aso też mówili że bardzo żadko wymienia się piasty co prawda od pierwszych pisków, jak się teraz okazuje łożyska upłyneło jakieś 3 tygodnie jazdy bo myślałem że to nadkole mi sie obluzowało, a sąsiad taksówkaż powiedział mi że to pownie jakaś guma w amortyzatorze więc moge jeździć i może faktycznie coś z piastą sie stało. nie wiem co robić jedno jest tylko pocieszające w międzyczasie udało mi sie załatwić tańsze łozysko japońskie za 110

Widzę Pawsiu że doskonale sobie mimo wszystko radzisz. Dobre przeanalizowanie tematu ... o to własnie chodzi.
Łozyska SKF wiadomo dobre. Ja tez usłyszałem cenę za takowe 200 zł ... a załozyłem KANACO (wg mojego poprzedniego opisu) za 100 zł. I nie załuję
50 zł. mechanikowi za wymianę, myslę że odpowiednia cena nie powalająca z nóg. ( Coś na marginesie: ostatnio w domu sam reperowałem pralkę automatyczną, nawet ją prawie sam zrobiłem ale nie byłem pewny swego i wezwałem SPECJALISTĘ ... przyszedł, ok 15 min. pracy... bo juz problem miał zdiagnozowany i prawie rozwiązany i ...60 zł !!!)

Nie podpowiem zamienników piasty bo ja wymieniałem łozysko na przodzie auta.
Moja prośba do Ciebie: napisz tutaj na forum oznaczenia łozysk i piasty aby ułatwić innym uzytkownikom ewentualna wymianę.

Pozdrawiam - Posejdonus.

witam

założyłem łożysko KANAKO ten sam zestaw a wymiana piasty akazała się niestety konieczna choć to żadki przypadek (jednak potwierdziłem u 3 mechaników). Nie udało mi się znaleść jakiegoś zamiennika więć zamówiłem w ASO w Bydgoszczy cena 320 zeta jednak polecem załotwili szybko i sprawnie tylko ta CENA. dzwoniłem też do ostpolu w Toruniu i do Inowrocławia ale tam chcieli drożej i dłuzszy termin załatwienia. Na mój gust oni ściagają części przez Bydgoszcz. Kolega akurat jechał do Poznania więc prosiłem żeby tam spróbował ale tez nie mieli na miejscu, no i ta cena 450-600 zł współczuję użytkownikom z większych miast.
pozdrawiam