Przeskoczył rozrząd

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
podczas odpalania samochodu przeskoczył rozrząd, jeżeli ustawię znaki na górnych kołach na wprost siebie, to na wale korbowym znak jest przesunięty o 7 zębów, czego mogę się spodziewać?? czy jest szansa, że nic się nie stało??
pozdrawiam
Michał

W espero silniki 16 zaworowe nie są bezkolizyjne. Przy zerwaniu rozrządu nie ma szans na to że się nic nie stało. Jako że u Ciebie rozrząd przeskoczył przy odpalaniu myślę że trzeba zajrzeć do zaworów żeby coś stwierdzić. Nie rób sobie zbyt wielkiej nadziei.

[ wiadomość edytowana przez: robert_or3 dnia 2011-06-04 10:29:23 ]

Ustaw tak jak trzeba, załóż pasek i pokręć trochę na sucho. Jeżeli nic nie będzie pukało to spróbuj odpalić. wtedy będziesz wiedział czy ci się upiekło. Zdarzają się rożne cuda niewytłumaczalne - może i tym razem tak było

Z tym odpalaniem to chyba niezbyt dobra rada. W końcu przy odpalaniu przeskoczył. Warto najpierw sprawdzić co było powodem przeskoczenia. Stawiam na pompę lub napinacz.

Kup nowy komplet rozrządu, poskładaj prawidłowo oczywiście i pokręć ręcznie wałem delikatnie. Jak nic się nie będzie działo niepokojącego wtedy zmierz ciśnienie na tłokach bez poprzedniego odpalania auta. Wtedy dowiesz się prawdy.

u mnie powodem przeskoczenia rozrządu było pęknięcie rolki prowadzącej, 4 zawory się pogięły...

michal_05 - znalazłeś przyczynę dlaczego u Ciebie przeskoczył rozrząd?

u mnie też przeskoczył musisz rozebrać cały bok i zdjąć pokrywę zaworów, jeśli są wbite to niestety musisz ściągać głowice, nie kombinuj z odpalaniem

niestety do zrobienia była głowica tzn. wszystkie zawory, były pogięte, mam nadzieje że uda mi się uzyskać jakikolwiek zwrot kosztów, ponieważ stało się to przez pasek rozrządu który się rozwarstwił, w sklepie powiedzieli że nie powinno być problemu. zobaczymy co z tego wyjdzie

Cytat:
2011-06-25 22:04:30, michal_05 pisze:
niestety do zrobienia była głowica tzn. wszystkie zawory, były pogięte, mam nadzieje że uda mi się uzyskać jakikolwiek zwrot kosztów, ponieważ stało się to przez pasek rozrządu który się rozwarstwił, w sklepie powiedzieli że nie powinno być problemu. zobaczymy co z tego wyjdzie

Niestety może to nie być takie proste. Podejrzewam , że będzie odpychanie piłeczki a to na warsztat, a to na sklep, a to na właściciela. Ale próbuj. Może akurat Ci się uda.

gwarancja zostanie uznana tylko gdy rozrząd zakładał ktoś z uprawnieniami (czyt: mechanik samochodowy) w przeciwnym wypadku daj sobie spokój