[ASCONA C] - wymiana zawieszenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Mam pytanie co do zawieszenia. Czy istnieje możliwość wymiany całego zawieszenia i z czym by sie to wiązało gdybym chciał wsadzić do swojej Asconki zawieszenie z auta 1.8 >. Bo wiem że są inne czy taki manewr jest możliwy pozostawiając w nie fabryczny silnik 1.3s.
Jest to związane z chęcią zastosowania lepszych tarcz.

I jeszcze jedno czym sie różnią amortyzatory przednie do 1985 do tych po 85?
czy chodzi o mocowanie i jeśli tak czy można wymienić takie części z auta z 83r na takie po 85 i co musze zrobić?

dowiedziałem sie że można wsadzić zawieszenie od astry GSI czy to prawda że nie ma wtedy potrzeby niczego przerabiania i wszystko wchodzi bez problemu. i co jest lepszym rozwiązaniem zawieszenie do astry czy lepiej zastopsować zawieszenie od asi 2.0

kiedys szukalem sprezyn do swojej i gdzies wyczytalem ze pasuja od corsy chyba "b"

Ale trzeba zwrócić uwagę na kształt tych sprężyn, gdyż różniły się mocowaniami, tj. te do końca 1982 r. były całkowicie proste [średnica każdego ogniwa była taka sama], do 85 r. zwój dolny był mniejszy od reszty, a po 1985 r. górny i dolny zwój miał mniejszą średnicę, niż pozostałe. Te ostatnie można zamienić na te nawet z astry czy vectry.