Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Biznes LOB SYMPATYK OMEGA BFL Stary Sącz | 2008-03-19 13:02:47 Już kilka razy ustawiałem na kilku diagnostykach i dalej lipa,wszędzie mówią ze zbyt duży kąt pochylenia kół,koła rzeczywiście są pochylone i zawsze tnie tylko od środka na końcu bieżnika,aż do drutów a reszta opony dobra,a jeszcze na to wszystko mam opony 235/45/17, ładne ale co z tego jak na asfalcie łapie tylko wewnętrzną stroną, wiec zostało chyba tylko podniesienie |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-03-19 13:49:54
Przy kiepskich (czytaj nadających się do wymiany) sprężynach nie da się ustawić do końca dobrze zbieżności - przerabiałem to. Znowu po wymianie sprężyn na zwykłe marki KF i amory Bilstein B4 mogę włożyć głowę między nadkole a koło :/ [ wiadomość edytowana przez: jorgi dnia 2008-03-19 13:56:21 ] |
OpelOmega OMEGA B POLSKA | 2008-03-19 14:33:38 mam ten sam problem pojeździłem ostatni sezon letni w świadomości że oponki mam w super stanie po zmianie na letnie okazało się, że lipa od wewnątrz wytargane aż do płótna, można podobno podłożyć jakieś podkładki pod sprężyny, ktoś coś pisał o tym ale nie mogę znaleźć [ wiadomość edytowana przez: OpelOmega dnia 2008-03-19 14:34:53 ] |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-03-19 16:10:58
Mam gumowe "wkładki" do sprężyn które niby usztywniają zawieszenie ale sprężyna pracuje w mniejszym zakresie i generalnie nie polecam, to rozwiązanie z gatunku druciarstwa. |
OpelOmega OMEGA B POLSKA | 2008-03-19 20:04:40 nie to nie o to chodzi, gdzieś ktoś pisał o jakiś wkładkach ale pod sprężynę (chyba dotaczanych) które powodowały podniesienie zawiasu ale nie zmieniają charakterystyki zawieszenia tylko podnoszą. |
PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2008-03-19 20:39:01 Ech koledzy .....
sprężyny wzomcnione/tunnigowe montuje się TYLKO I WTEDY gdy posiadmay amorki wzmocnione/sportowe itd NIGDY przy seryjnych. Odwrotnie jak najbardziej |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-03-19 21:13:33 Piotr, a kto wspominał o tuningowych????
Sprężyny "wzmocnione" to po prostu springi do kombi. |
PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2008-03-19 21:22:33 Ano KOMBI to tylko słucham |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2008-03-19 21:23:37 Na dole i górze sprężyny są gumowe podkładki by sprężyna się nie "tłukła" wystarczy dać po 2 na obydwa końce sprężyny i już idzie 2cm do góry-przerabiałem temat(Marios ma na aukcji takowe) nie wkręcać żadnych gum w sprężynę bo nie dość że nie pracuje w całym zakresie to jeszcze się bardziej zużywa.
A w ogóle to po co podwyżać, gleba musi być. Ja to nawet sobie tłoczyska w amorkach skracam zeby było niżej |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-03-19 21:30:22
|
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-03-19 21:32:31
Ja bym oddzielił "wzmocnione" od "tuningowych". Szczególnie te wzmacniane Jamexy z allegro są jakieś podejrzane, grubszy drut, lekkie podniesienie auta (w stosunku do seryjnych). Może to po prostu sprężyny od wersji kombi 6-cyl lub diesla? Tak czy inaczej myślę że dadzą radę i z seryjnymi amorami... Natomiast wszelkie "tuningowe" przeważnie obniżają auto i wtedy seryjne amory już rady nie dają... taki zestaw nadaje się tylko do stania na parkingu... |
Biznes LOB SYMPATYK OMEGA BFL Stary Sącz | 2008-03-19 22:22:41 panowie podkładki,gumy to nic nie daje, trochę poniesie ale to nie to,miałem już gumy w sprężynach wsunięte pod samą górę aby podnieść nie zmieniając elastyczności,ale to kicha, jest sposób na to aby wyprostować koło i mieć glebę,podkłada sie podkładki stalowe pod górne śruby piasty a wahacz i tak można naprostować to jest sprawdzony sposób i skuteczny, ale ja mam już dość tej twardości i niskości,teraz tylko czy założyć zwykłe czy wzmocnione,a może używane tylko nie wiadomo czy będą dobre i z jednego auta,znaczy jednej osi |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-03-19 22:38:02 Załóż nowe seryjne + amory Bilstein B4...
Moim zdaniem różnica w prowadzeniu masakryczna w porównaniu do przechodzonej lub nawet serii na olejowych amorach. |
Ziele Opel Vectra Lublin | 2008-03-21 21:46:03 Ja wsadzilem do sedana B sprezyny od A. W specyfikacji mialy ta sama charakterystyke lecz 2 cm wyzsze. Ledwo mi je wsadzili ale zaliczam glebe tak jak zaliczalem. Teraz wymienie na sprezyny od kombi. Sa tej samej wysokosci tylko grubsze (twardsze). Moze to pomoze bo juz mam polowe scianki w roze wydechowej
|
omegolotC30NE Czerwin | 2008-03-21 21:51:41
Twoje amortyzatory nadają się tylko na śmietnik. Wymień, a nie poznasz auta. |
Ziele Opel Vectra Lublin | 2008-03-25 20:37:29
Wymienilem razem ze sprezynami na Monroe gazowe. Takze to raczej nie to. |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-03-26 08:13:16
|
NEWTON MV6 LPG KOMBI Witnica/ Gorzów Wlkp. | 2008-03-29 10:42:36 witam wszystkich, u mnie było tak, szorowałem brzuchem przy każdej okazji /nawet na koleinach/ nawet przy pustym aucie. pierwszym soposobem, który zastosowałem, aby podnieść auto, były właśnie gumy wstawione w zwoje sprężyny autko uniosło się widocznie, choć nieznacznie. efekty: - teraz szyram dopiero przy pięciu osbach na pokładzie, i to nie zawsze, - na długich szybkich zakrętach fura nie zachowuje się jakby chciała się wywwalić - dużo lepiej pokonuje zakręty, - poorszenia komfortu nie zauważyłem generalnie polecam, koszt 7 lub 14 zł za szt /już nie pamiętam/, montaż wręcz prostacki, choć wymaga troche "fizyki" na razie kulam się, przy okazji - pomyślę o mocniejszym podniesienu pozdro |