[VECTRA B] falujące obroty zaraz po odpaleniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie Kolegów - Klubowiczów. Wszystkiego Naj w Nowym Roku. Zwracam sie do Was z prośbą o rozwiązanie mojego problemu. Oczywiście "przeczesałem" całe forum ale nie znalazłem podobnego zjawiska jakie mnie dopadło, a mianowicie:
1. kiedy uruchamiam już cieplutka Vectrunie, silnik nierówno pracuje (falują obroty od 500 do 1500)
2. problem ustępuje czasami po jednorazowym przygazowaniu a czasami - niestety - po kilku.
3. wymieniłem na nowe: silniczek krokowy, świece, kable WN.
4. na kompie: 0 błedów nawet podczas trwania omawianej sytuacji.
Co to może być? Czy Ktoś miał podobne objawy?
Autko to Vectra B 1,6 8V z 1996.

[ wiadomość edytowana przez: Hypnos dnia 2009-01-16 08:24:58 ]
[ powód edycji: tytuł postu ]

To przepustnica się zawiesza.

Pierwsze co przyszło mi do głowy.

Powodzenia.

silnik krokowy zabrudzony

Krokowy wymieniony...

przepraszam nie doczytałem, to w takim razie może byc przepustnica - przeczysc, moze tez zawór EGR -przeczyscic zaslepic ewentulanie ,.... albo złej jakości paliwo. ew.

Już EGR czyściłem i nawet go zaślepiłem ale to nic nie dało zadnego rezultatu Jutro się biorę za czyszczenie całego układu dolotowego i sprawdzeniu jego szczelności . W następnym postcie napisze co z tego wyszło ?

[ wiadomość edytowana przez: gregory_z dnia 2009-01-16 22:36:36 ]

Jeeeee udało sie !!!! Należy się Wam wielkie PIWO za podpowiedz co do przepustnicy, ściągałem dolot, wszystko przeczyściłem benzyną ekstrakcyjną , poskładałem i problem minął. Jeszcze raz DZIĘKUJE !!!

Cieszę się ,że pomogło. Oby nie powróciło.
A czy w dolocie było widać olej czy po prostu był tam zwykły syf?
Swoją drogą szkoda,że nie zrobiłeś zdjęć tych wszystkich poczynań. Może to by komuś pomogło w przyszłości.
Pozdrawiam.

jak by ktos potrzebował foto relacje - znam link