Problemy z alarmem i dziwny dźwięk TOYOTA YARIS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jestem właścicielem toyoty yaris z 1999 roku.
Mam następujące problemy przy każdym zamknięciu u otwarciu zamka centralnego słychać sygnał dźwiękowy jedno lub dwa krótkie "piknięcia" leczy, gdy włączy sie zapłon i później chce się zamknąć auto owy sygnał dźwiękowy nie pojawia się a samo auto po pewnym czasie otwiera się to samo dzieje sie, gdy zamykam auto za pomocą klucza np. wieczorem zamknę, wracam rano auto stoi otwarte.;/

Drugi mój problem to pojawiające sie w trakcie jazdy świst niewiem jak to sprecyzować ten dźwięk pojawia sie czasami, raz go słychać raz nie. świst pojawia sie powyżej około 2000 obrotów na min. i jego ton wzrasta wraz z obrotami silnika dzieje sie tak na każdym biegu

Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuje

Bartosz

Co do cwierkania alarmu to wszystko ok.
Przy wlaczonym zaplonie nie cwierka bo alarm sie nie moze uruchomic i to jest normalne niektore alarmy obsluguja wtedy tylko sterowanie zamkiem.
Co sie tyczy samootwierania,to pewnie masz zamek dokladany i jest do wymiany lub regulacji silownik sterujacy,lub wiazka jest niechlujnie polozona i gdzies zwiera do masy.

Nie zrozumieliśmy sie z zamkami nigdy nic robione niebyło. jest taka sytuacja przychodzę do auta otwieram go z pilota nie włączam zapłonu, zamykam auto z pilota bez problemy zamki sie zamykają i alarm sie uzbraja ale jeśli przekręcił bym chociaż kluczyk w stacyjce i spróbował bym zamknąć auto z pilota alarm sie nie uzbroi. a jak zamykam z klucza to auto nie otwiera się natychmiast tylko za jakiś czas.

dzięki za zainteresowanie pozdrawiam Bartosz

Cytat:
2009-01-04 16:38:08, molu1990 pisze:
Nie zrozumieliśmy sie z zamkami nigdy nic robione niebyło. jest taka sytuacja przychodzę do auta otwieram go z pilota nie włączam zapłonu, zamykam auto z pilota bez problemy zamki sie zamykają i alarm sie uzbraja ale jeśli przekręcił bym chociaż kluczyk w stacyjce i spróbował bym zamknąć auto z pilota alarm sie nie uzbroi. a jak zamykam z klucza to auto nie otwiera się natychmiast tylko za jakiś czas. dzięki za zainteresowanie pozdrawiam Bartosz

masz antynapad w alarmie??Tzn czy musisz przyciskac jakis guzik przed albo po zalaczeniu silnika??

nie

do tego doszło dziś jeszcze spadanie wolnych obrotów na luzie obroty tak bardzo spadaja ąe całe auto wpada w rezonans a nigdy tak nie było

Cytat:
2009-01-05 19:37:45, molu1990 pisze:
do tego doszło dziś jeszcze spadanie wolnych obrotów na luzie obroty tak bardzo spadaja ąe całe auto wpada w rezonans a nigdy tak nie było

To ile masz tych obrotow jak trzesie??
Czeka cie chyba wizyta na serwisie,ale zapraszam do tego w Katowicach

poniżej 1000. Obroty pokazuje wyświetlacz elektroniczny normalne obroty pokazują sie jako jedna długa ciagła kreska i 2 krótkie a jak spadną to jest tylko taka długa (niewem jak to jasniej wytlumaćzyć)

a czemu akurat w Katowicach a nie w Tychach??

Cytat:
2009-01-06 07:11:58, molas1990 pisze:
poniżej 1000. Obroty pokazuje wyświetlacz elektroniczny normalne obroty pokazują sie jako jedna długa ciagła kreska i 2 krótkie a jak spadną to jest tylko taka długa (niewem jak to jasniej wytlumaćzyć) a czemu akurat w Katowicach a nie w Tychach??

Bo w Katowicach moge osobiscie ocenic co trzeba zrobic a w Tychach nie
Pozatym nie bede sie wypowiadal na temat diagnoz jakie stawiaja,bo nie kopie sie lezacego.
Co sie tyczy obrotow to ma Pan Yarisa 99 czyli Japonczyka a tam wlasnie takie obroty sa byly i beda
Natomiast co do wibracji to trzeba ocenic czy sa w normie czy nadmierne.
Mozna np wyczyscic przeplywomierz i wtedy wibruje mniej.

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2009-01-06 13:57:52 ]

obroty spadaja czasami niedzieje sie to zawsze a jesli spadaja to właśnie o te 2 kreseczki zgłosze sie do pana na 100% dzięki

obroty spadają do około 500

obroty spadają do około 500

witam
czasami obroty wynosza na luzie nawet 1200rpm

Cytat:
2009-01-12 18:59:28, molas1990 pisze:
witam czasami obroty wynosza na luzie nawet 1200rpm

Tak jak sie kola tocza a potem jeszcze przez okolo minute,po tym czasie jak sie nie jedzie to obroty schodza na poziom 500-550tzw bieg jalowy ekonomiczny.

ale tak nigdy sie niedziało!
ostatnio stałem na parkingu 15 min z włączonym silnikiem i przez cały ten czas obroty wynosiły 1200
np.
stoje na jednym skrzyżowaniu mam 1000rpm
na nasępnym mam 500rpm i tak na przez 10 nastepnych minut a potem znowu jest 1000

Cytat:
2009-01-13 20:51:44, molu1990 pisze:
ale tak nigdy sie niedziało! ostatnio stałem na parkingu 15 min z włączonym silnikiem i przez cały ten czas obroty wynosiły 1200 np. stoje na jednym skrzyżowaniu mam 1000rpm na nasępnym mam 500rpm i tak na przez 10 nastepnych minut a potem znowu jest 1000

Dzwoniles dzisiaj do mnie w tej sprawie??
Trzeba by to sprawdzic.

nie jeszcze nie