Czujnik polożenia wałka rozrządu corolla e12 jak wymienic

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak jak w temacie jak wymienic ten czujnik ?? czy ktos moze wie gdzie on jest ??

A dlaczego chcesz go wymieniac????

poniewaz pokazuje sie blad ze jest zle polozony walek rozrzadu blad skasowalem i znowu mi sie pokazal swieci sie awaria silnika oczywiscie nic sie nie dzieje auto jedzi normalnie
i ci co mi blad kasowali w komputerze powiedziel;i ze trzeba bedzie czujnik wymienic

Cytat:
2009-02-08 13:49:22, megajozek pisze:
poniewaz pokazuje sie blad ze jest zle polozony walek rozrzadu blad skasowalem i znowu mi sie pokazal swieci sie awaria silnika oczywiscie nic sie nie dzieje auto jedzi normalnie i ci co mi blad kasowali w komputerze powiedziel;i ze trzeba bedzie czujnik wymienic

Nieda sie za pomoca komputera stwierdzic ze czujnik walka rozrzadu jest do wymiany ,bez dalszej diagnostyki,kto tak twierdzi jest idiota.
Jezeli wychodzi kod awarii czujnika walka, moze byc uszkodzony czujnik lub instalacja,lub uklad VVTI czyli np rozrzad kpl do wymiany ,lub zle poskladany,lub poprostu nierownomierna praca silnika-wypadajace zaplony,czy nawet zbyt niski poziom oleju.
Sam sobie tego nie sprawdzisz.
Trzeba po pierwsze wykonac test aktywny VVTi.
Zapiac oscyloskop na czujnik i dluzszy czas obserwowac czy sygnal nie deformuje sie podczas rozgrzewania silnika.
Sprawdzic wiazke silnika czy nie jest np przetarta lub przelamana.
Dopiero jezeli sie potwierdzi mozna wymienic to czy tamto.
Co bedzie jak wydasz np 800 na czujnik i problem dalej nie zniknie ,zaplaca ci za niego????

fajnie dzieki lecz kiedys jak sie zaplaila lampka awari silnika to w toyocie mi powiedzieli ze to paproch w baku
a ona raz sie pali raz sie nie pali tak kontrolka
silnik na sluch chodzi rowno olej jest a jak dzis odpiolem ten czujnik to i tak auto pali
moc ma nie szarpie zbiera sie lux
zalamalem sie troszke bo jeszcze kolektor ssacy trzeszczy
moze podpowiesz mi ile ten test aktywny vvti moze kosztowac i w radomiu to pewnie w serwisie toyoty mozna tylko zrobic

a co to znaczy wypadające zapłony

[ wiadomość edytowana przez: megajozek dnia 2009-02-08 20:25:08 ]

Cytat:
2009-02-08 20:19:31, megajozek pisze:
fajnie dzieki lecz kiedys jak sie zaplaila lampka awari silnika to w toyocie mi powiedzieli ze to paproch w baku a ona raz sie pali raz sie nie pali tak kontrolka silnik na sluch chodzi rowno olej jest a jak dzis odpiolem ten czujnik to i tak auto pali moc ma nie szarpie zbiera sie lux zalamalem sie troszke bo jeszcze kolektor ssacy trzeszczy moze podpowiesz mi ile ten test aktywny vvti moze kosztowac i w radomiu to pewnie w serwisie toyoty mozna tylko zrobic a co to znaczy wypadające zapłony [ wiadomość edytowana przez: megajozek dnia 2009-02-08 20:25:08 ]

U nas diagnostyka testerem kosztuje 220 ale to zalezy od stacji niektorzy maja taniej.
Ja nie moge miec taniej bo i tak mam terminy na 1.5-2 tygodni zajete.
Wypadajace zaplony to jak na ktoryms lub na wszystkich cylindrach z jakiegos powodu nie nastepuje zaplon,czyli trzepie silnikiem.

dzwonilem do nich i nie powiedzieli mi jaki to nr bledu tylko ze to blad czujnika położenia wałka rozrządu masakra

a jeszcze jedno odpinam ten czujnik i auto normalnie bryka

Cytat:
2009-02-17 10:48:00, megajozek pisze:
a jeszcze jedno odpinam ten czujnik i auto normalnie bryka

No to akurat nie dowodzi niczego

bo tak w ogóle to sie swieci kontrolka silnika tylko raz sie4 swieci raz sie nie swieci ale autko bryka normalnie