łozysko w piaście nie szumi a szczela??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie.
pewnie ktoś da mi w twarz za te wszystkie wątki...
Ale próbuje jakos samemu rozwiać problem
czy łożysko podczas jazdy możesz szczelać a nie szumi w ogóle??
Bo przegub raczej jadąc bez gazu na prostej drodze nie będzie szczelał?? Kontynuując chciałem wybić piastę ze zwrotnicy i po drugim uderzeniu takim lekki wysypało sie łożysko więc to chyba to może być przyczyną tych odgłosów dochodzących podczas jazdy??

Teraz i tak nie masz wyjścia ,łożysko i tak musisz wymienić.Jest duża szansa ,że to właśnie to strzelało ,gdyby było w dobrym stanie to by się tak nie rozpadło.

no wiem... zdaje sobie z tego sprawę. wyciągłem półoś o zostawiłem sam ten kielich w skrzyni, włączyłem bieg i nic tam nie strzelało ani nie szumiało nawet jak mu na 5 depną ojciec.... przegub wyglądał dobrze miał taki minimalny luz, podejrzewam że taki to nawet nowe mają więc stawiam że dobry jest...

Sprawdź tylko jeszcze stan piasty. Jeśli łożysko się rozsypało, różnie może być z piastą. Może być wyślizgana i jak założysz nowe łożysko, to i tak się będzie ślizgało po piaście (szybko się rozsypie).

A co do strzelania to obstawiam to rozsypane łożysko.

piasta jest ok, pierścienie które zostały z łożyska na piaście ciężko wychodziły...

błagam! STRZELA a nie SZCZela !!

a co do problemu pewnie łożysko ale może też być przegub,
do któregoś z nich dostały się pewnie ziarna piasku czy czegoś w ten deseń i jak wejdzie pod kulkę to trzeszczy

ale to strzelanie to nie piasek... to taki inny strzał... kupiłem łożysko SKFa założę i zobaczę czy nadal coś będzie...

Wjedz na podnosnik i sprawdz stan skrzyni,a dokladniej mechanizmu roznicowego... Sam tez myslalem ze albo mi lozysko strzela albo przegub wewn. A co sie okazalo po podniesieniu auta??? Że dyfer w skrzyni ma luzy jak cholera,i przez to w czasie jazdy(obojetnie czy kola skrecone,proste,z gazem, bez gazu...) strzelalo jak z grzechotki Skonczylo sie wymiana skrzyni Wystarczy chwycic za przegub wewnetrzny z jednej i zdrugiej strony i sprawdzic luz,poprzez obrot nimi w przeciwe strony... To jest takie najbardziej pesymistyczne wytlumaczenie tego strzelania Byc moze u Ciebie to przegub lub lozysko

[ wiadomość edytowana przez: Sjepka dnia 2009-02-20 15:59:12 ]

[ wiadomość edytowana przez: Sjepka dnia 2009-02-20 16:05:37 ]

i problem rozwiązany. Padło łożysko. Nie oszczędzałem i wziąłem SKFa myślę że powinno długo wytrzymać